E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTuragay: Sürekli bir kriz pompalaması var---

Turagay: Sürekli bir kriz pompalaması var

Turagay: Sürekli bir kriz pompalaması var
27 Nisan 2019 - 16:00 borsagundem.com

Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, "Dolar arttı dövizden para kazandım demek kadar yanlış bir düşünce olamaz" diye konuştu.

Son 3 aylık dönemde döviz mevduatının 20 milyar dolar kadar büyüdüğünü anlatan Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, "dolar arttı dövizden para kazandım" demenin yanlış olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş'ta düzenlenen "Türkiye Tekstil ve Hazırgiyim Sektör Kurulları Ortak Toplantısı"na katılan Turagay, iş insanlarına hitaben şöyle konuştu:

"Daralan bir iç talep var. Daralan bu iç talebi dışarıdaki taleple ihracata yönelterek; üretimimizle, sanayimizi en üst nokta kapasite kullanmaya zorlamak, bir şekilde ihracatın getirdiği avantajları kullanmak durumundayız. Maalesef sürekli bir kriz pompalaması var, bu, insanların dövize geçmelerine neden oluyor. Bunlara aldanmayın. Bunlara bazen sanayicilerimiz de aldanıyor.

Yaklaşık son 3 aylık dönemde döviz mevduat hesaplarındaki artış 20 milyar dolarları buldu. Bu yanlış. Türk Lirası ortada. Siz dövize geçtiğiniz zaman, yarın bir gün kriz olduğunda bu krizden olumsuz etkilenecek olan bizleriz. Kısa dönemde 'dolar arttı dövizden para kazandım' demek kadar yanlış bir düşünce olamaz. Bu ülke bizim. Bu ülke için hep beraber çalışmalıyız. Kendi kısa dönemlik çıkarlarımızı değil uzun dönemli vatının ve milletin çıkarlarını, onun sonucunda da kendi çıkarlarımızı bu yolla düşünmeliyiz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ufuk28 Nisan 2019 09:59

    Örnek olarak ekonomi şöyle çalışıyor. Başlangıçta sokakda simit satmak karlı bir iş. Diyelim 75 kuruşa alımıp 1 liraya satılıyor. Simit satanlar çoğaldıkça maliyetler ortamlama düştüğü için belki 60 kuruşa üretilip yine 1 TL ye satılıyor. Fakat öyle bir zaman geliyor ki simit moda olmaktan çıkıyor ve elde kalan simitler çoğalınca simit satanlar azalıyor. Çok simit satılıyor diye fırın yatırımı yapanlar masrafları kurtarmak için daha az üretebildikleri simite zam yapıp satıcılara 85 kuruşa vermeye çalışıyorlar ama sokakda satanlar artık  o kadar simit satamıyor ve bu işden daha da çekliyor. Az sayıda simitçi 80 kuruşdan alıp 1,50 den satmaya çalışıp geçinmeye çalışıyor ama elde akşamları simit kalıyor ve o kadar karlı olmuyor.

  • Bilezik28 Nisan 2019 09:34

    Piyasa konuştukça negatif tepki veriyor...Yerli küçük yatırımcı bile devamlı Usd aldıkça vay halimize.Bilezik bozdurma kampanyasi yapın...

  • Borsa28 Nisan 2019 09:11

    Paradan para kazanma işi bırakilmali. Üreterek para kazanilmali. Ama tabiki dolarin bukadar getiri saglamasi hergun 10-15 liraya varan kar getirmesi insanlari dolara sevkediyor. 100 dolara gunde 15 liraya varan artis oluyor . Faizde ise 1000 liraya bir ay bekleyip 12-13 tl almak insanlari dolara gecirdi. Yabanci bir ulkenin parasinin bukadar deger kazanip kendi ülkemizin parasininda degerinin budenli düşmesi içimizi yakiyor. Bu gidise dur denmeli.

  • Emekci28 Nisan 2019 02:09

    Seçim öncesi bankadan kredi çekip 1000 dolar aldım, şimdiden 400 TL artıdayım. Kredi ödemeleri geldikçe doları bozdurup ödüyorum. Sırf kriz yok, ekonomi şahlanıyor diyenleri rezil etmek için yapıyorum bunu.

  • : )27 Nisan 2019 23:12

    kriz olması için usd nin 10 tl olması benzinin 9 tl olması lazım. kriz yok dağılın beyler...

  • yunus27 Nisan 2019 23:01

    Sayın bakan doğru söylüyorsun da peki hava limanlarını, boğaz köprülerini  otoban köprülerini  neden  dolarla  euro  ile  yaptırıyorsunuz. Köprü geçişlerini  neden dolar  euro ile hesap ediyorsunuz. 

  • Vatandas27 Nisan 2019 22:58

    Sen ülkedeki herşeyi dolara endeksli yap. Patates soğan patlıcan domates dolar gibi fırlasın gitsin. Elektrik su doğalgaz benzin hergün zamlansın. Ama maaşlar yerinde saysın. Ondan sonra vatandaş niye dolar alıyor.. Vatandaş dolar peşinde değil. Vatandaş artan bütün gıda fiyatlarını faturalarını nasıl ödemenin peşinde. Buyüzden döviz hesapları rekorlar kırıyor. Tl ile bügün aldığımızı yarın alamıyoruz aynı fiyattan. Bu ülke seçimlere odaklamaktan ekonomiyi vatandaşı unuttu. Birde suriyeliler extrası

  • Yatırımcı27 Nisan 2019 22:32

    Güçlü devletlerin parası da güçlü olur. 17 senedir ülkeyi güçlendireceğinize fakirleştirdiniz. Güçsüz devlet yaptınız. Halk napsın kendini korumak için gitti dolar aldı. Bu arada kgf kredisi verdiğiniz işadamları da gitti dolar aldı. Siz hala İstanbul seçimile uğraşın bakın dolar nereye gidecek.

  • Dermanım Ol27 Nisan 2019 21:27

    Bakan haklı. Milletin devlete güvenci kalmamış. Halbuki hep birlikte hareket edilse bu kırılganlığı bitireceğiz. Herkes kendi kuruşunun peşinde. Devlet batarsa batsın, ben liracıklarımın değerini kurtardım biçiminde oldukça bencil bir Türk zihniyeti... 

  • misafir27 Nisan 2019 21:02

    dogru soylemiş terbiyesizlik başka bişi diil şole denmeli dolarımı ekonomiye katkı saglamak için 6,80 -7 arasından bozdum ihraçatcıyı korumak içinde 5.20 civarından aldım demelisiniz birileri ekonomiye destek olmak için 7 den bozmuştu.butun bu hengamede siz ne ara dolar almıştınızda bozuyodunuz diyen yok tabi 

  • hakan27 Nisan 2019 20:45

    bızım mılletımız hazırı sever helekı durdugu yerden para kazanmayı dahada sever yok paramızın degerını koruyoruz para kazanıyorsan parana para katarsın para kazanamıyorsan zaten bır degerı yoktur kımse vatanımı kotulemesın sadece daha ıyısı ıcın calıssın daha ıyısını yapacak varsa buyursun gelsın

  • Ahmet 27 Nisan 2019 20:04

    Evet çünkü ekonomi rezalet...

  • Acaba..27 Nisan 2019 19:32

    Hergun artan bir usd var,memleket olarak fakirlesiyoruz ve halen aşağıdaki yorumları beğenmeyenler var neden acaba...A haberi izleyin mutlu olun.

  • Hasan27 Nisan 2019 18:35

    Bu artışlar geçen sene temmuz -ağustodaki gibi spekülatif değil, ekonomimizin kırılgan oluşu ve kötü ekonomik yönetim sebebiyledir. Hergün azar azar devalüasyon var. Bu tip artışların geri düzeltmeleri büyük olmaz. Yani bundan böyle 1 geri gelirse 2 ileri gider. Ancak s400 lerin gelişi ile birlikde abd yaptırım gibi extra birşeyler yaparsa o zaman işimiz çok zor, o zaman döviz roketler, bu ülkemiz için en kötü senaryo olur.

  • Süleyman 27 Nisan 2019 18:31

    2009'da ilk 200 tl. Piyasaya çıktığında 131 dolar alıyordu. Bugün 35 doları bile alamaz hale geldi. Ne yazık ki tl. gün geçtikçe mum gibi eridikçe eriyor. Siz ekonomiye tarıma kalıcı çözümler çareler üretin.

  • Bika27 Nisan 2019 18:12

    Beton ekonomisi nedeniyle gayrimenkul fiyatları artarken rant geliri sağlayanların kazancı, zenginleştik diye anlatıldığı günler uzakta kalmadı.

  • Hoca27 Nisan 2019 18:06

    Köprü geçiş garantilerini dolar cinsinden vermesini biliyorsunuz ama? Yandaş müteahit kadar hakkı yok mu vatandaşın?

  • Broker27 Nisan 2019 17:37

    Vatandaş parasının yanlızca değerini koruma derdinde, yoksa döviz ile para kazanmak derdinde değil. Bu nedenle döviz tevdiat hesapları artıyor.Hergün tl maaşlarımız maalesef eriyor, alım gücümüz düşüyor.

  • Cego 27 Nisan 2019 17:07

    Bunlar baştayken herkes dolarda kalmalı bence. Adamların ekonomik bir fikri Yok. Reform yok. Sadece iş yapanlara yüzde 10 indirim yapın enflasyon a katkıda bulunun diyor veyahutta işçilerin kıdem tazminatını nasıl hiç ederim diye bakıyor. Yine başkasının çöplüklerinde gözleri. Allah bu milletin Yardımcısı olsun.

  • Doğru27 Nisan 2019 16:28

    Doğru demiş, ancak döviz neden arttı, nasıl düşer birşey dememiş.

  • Ticaret27 Nisan 2019 16:21

    Evet iktidarın bu konuda gayreti had safhada.6,70 olunca rahatlayacağız Secim sonrası 5.30 şimdi malum..En akillimiz yerli parasının erimesini koruyor.

  • Usd27 Nisan 2019 16:15

    Evet ya alanın eli yanıyor,adamlar akıllı niye borsaya girsinki....Secim diye devam edin 7 olunca rahatlayacağız.