E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL lehine fiyatlamalar güçlendi---

TL lehine fiyatlamalar güçlendi

TL lehine fiyatlamalar güçlendi
16 Nisan 2021 - 08:37 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende TL lehine fiyatlamaların güçlendiği belirtiliyor.

TCMB Para Politikası Kurulu piyasalarda oluşan genel beklentiye paralel olarak politika faizini %19 seviyesinde sabit bıraktı. Faiz beklenen ama metin beklenmeyecek kadar kadar güvercindi. Önceki metinlerde sıkı politikaya yönelik güçlü ifadelerin dünkü metinde aynı güçte yer almadığı görüldü.

Daha önceki metinlerde yer alan bir nevi parasal sıkılaştırmanın korunmasının teminatı gibi görülen “Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşmanın yapılacağı “ ifadesi metinde yer almadı. Uzun bir müddet sıkı duruşun korunacağına yönelik ifade çıkarıldı. Enflasyona yönelik 2021 yılsonu tahmin hedefinin dikkate alınacağına yönelik ifadenin de yine metinde yer almadığını gördük. 

Tüm bu gelişmeler TCMB’nin önümüzdeki döneme yönelik faiz indirim sürecine girebileceğini yansıtıyor. Tcmb başkanının daha önceki konuşmalarında “politika faizinin gerçekleşen enflasyonun üzerinde oluşturulacağına” yönelik cümlesi yeni metinde ilk dikkat çeken ve yeni yönetimin motto’su konumumda. Burada en önemli unsur enflasyon olacaktır. Enflasyonun yıl içerisinde tepe nokta olarak %17,5 – 18 bandını Mayıs ayında görmeyi beklediğimizden ve bu durumda bile politika faizi enflasyonun üzerinde kalacağından, Mayıs ayından sonra baz etkisi kaynaklı enflasyonda düşüşün yaşanması ile TCMB’nin faiz indirimi konusunda eli nin güçlü olacağı düşünülmektedir. Fakat biz Eylül ayından önce faiz indirim sürecinin enflasyonun yüksek kalma beklentimizden dolayı başlamasını beklemekteyiz.

Piyasanın beklentisi ile algısının farklılığı Dolar/TL’de TCMB toplantısının ardından 8.15 seviyesine anlık bir yükseliş gerçekleşse de gerek toplantıdan sürpriz bir sonucun çıkmamış olması gerekse ABD dolarının küresel ölçekte değer kaybetmesi nedeniyle TL lehine fiyatlamaların güçlendiğini izledik.

Küresel ölçekte ise ABD’de açıklanan Mart ayı perakende satışlar verisi iç talebin güçlü seyrini ortaya koydu. Özelikle çekirdek bazda %8.4 oranında güçlü bir artış takip ettik. 

Bu verilerin yanında haftalık işsizlik maaşı başvuruları datasının da beklentilerden olumlu gerçekleşmesi ABD ekonomisine yönelik olumlu algıyı destekledi. Yalnız gelen olumlu verilere rağmen ABD doları ve tahvil getirilerinde geri çekilme kaydedildi.

Bunda Powell’ın son konuşmasında 2024 yılına kadar faiz artırımı düşünülmediğine yönelik açıklamalarının büyük payı olduğunu düşünüyoruz. Tabii hem genişleyici para politikalarının yakın gelecekte gevşetilmeyeceği beklentileri hem de pozitif ekonomik veriler ABD borsalarının yeni rekorlara ulaşmasının önünü açmakta. 

Günün önemli şirket haberleri 16/04/2021

 

Haftanın son işlem gününde yatay açılış bekleniyor

 

Merkez Bankası kripto para ödemelerine yasak getirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)