E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTemettü hisselerinde yükseliş yaklaşıyor mu?---

Temettü hisselerinde yükseliş yaklaşıyor mu?

Temettü hisselerinde yükseliş yaklaşıyor mu?
15 Şubat 2022 - 10:54 borsagundem.com

Yatırımcıların tercih etmediği hisseler, büyüme hisselerinden bilinenden daha uzun süredir yüksek performans gösteriyor. Hollandalı araştırmacılara göre, borsalarda yüksek temettülü hisseler daha çok tercih ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların tercih etmediği ve değerinin altında işlem gören ‘değer’ hisseleri son yüzyılda ortalamada büyüme hisselerinden önemli ölçüde yüksek performans gösterdi. Değer hisselerindeki bu performans “değer etkisi” olarak biliniyor. Ancak değer hisseleri, hızlı büyüme gösteren ve yüksek değerlemelerele işlem gören büyüme hisselerinden, bildiğimizden de uzun süredir yüksek performans gösteriyor olabilir.

Market Watch’un haberine göre Hollanda merkezli Robeco Quantitative Investments araştırmacıları Guido Baltussen, Bart van Vliet ve Pim van Vliet tarafından yapılan araştırma 1926 yılı öncesine yönelik, tüm hisse fiyatlarını, temettü getirilerini ve piyasa değerlerini inceledi. Araştırmada 1866 ve 1926 yılları arasına odaklanıldı. Bu devasa araştırmada, verileri elde etme konusunda oldukça büyük zorluklar yaşandı ve bu tür bir veri tabanı ilk kez oluşturuldu.

Araştırmacılar verileri analiz ederek daha önce hiç incelenmemiş bu alanda değer hisselerinin büyüme hisseleri karşısında nasıl performans gösterdiğine baktı. Daha önce bu alana yönelik ‘değer etkisi’ üzerine 1990’ların ilk dönemlerinde de bir çalışma yapıldı ve araştırmada 1963 yılı incelendi. University of Chicago Profesörü Eugene Fama ve Dartmouth College’dan Ken French tarafından yapılan araştırmada, incelenen süreçte değer hisselerinin büyüme hisselerinden önemli ölçüde daha yüksek performans gösterdiği ortaya çıktı.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre istatistiki analizlerde 1963 ve 1991 yılları arasında, güçlü bir değer etkisi görülürken, diğer dönemlerde etkinin zayıfladığı ortaya çıktı. ABD borsaları dışındaki hisseleri de kapsayan araştırmada, farklı ülkelerin getirileri arasında dikkat çekici korelasyonlar görüldü. Araştırmacılar değer etkisinin 1866-1926 yılları arasında oldukça güçlü olduğunu ortaya koydu. Etki 1926-1963 yılları arasında ve 1991 yılı sonrası süreçten çok daha güçlü gerçekleşti.

Baltussen, “NYSE’de listelenen ABD şirketlerinin bu dönemde yalnızca denetime tabi olan muhasebe verilerini açıklamaları gerekiyordu” dedi. Bu nedenle de o dönemde defter değeri verilerine ulaşmak mümkün olmadı.

Değerin bir ölçütü olarak araştırmacılar temettü getirilerini temel aldı. En yüksek temettü getirisine sahip hisseler, ‘değer’ hissesi olarak kabul edilirken, en düşük getirili hisseler büyüme alanına dahil edildi. Baltussen, “değer ve büyüme hisselerinin listesi temettü getirilerine göre oluşturulmuş olsa da, bunlar fiyat-defter değeri oranına göre oluşturulmuş listelerden farklılık gösteriyor. Ancak kesişim noktaları mevcut” dedi. Araştırmanın sonucunda, değer etkisinin daha önce bilinmediği kadar güçlü tarihi temelleri olduğu ortaya çıktı.

Değer hisseleri bir süre daha büyüme hisselerini geriden takip edebilecek olsa da, geçtiğimiz 15 yılda dengeyi kurduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de ralliye başlayabilir.

Buffett’tan 1 milyar dolarlık video oyunu yatırımı

 

Borsa güne yükselişle başladı

 

Marbaş: Hisseni seç analizini gönderelim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)