E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerinde 'sat sinyali'---

Teknoloji hisselerinde 'sat sinyali'

Teknoloji hisselerinde 'sat sinyali'
29 Mart 2023 - 09:52 borsagundem.com

Teknoloji sektörü uzun bir aradan sonra yeniden güçlü bir ‘sat sinyali’ veriyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bankacılık krizini fırsat bilen yatırımcılar, güvenli liman olarak paralarını teknoloji hisselerine kaydırdı. Bu durum, teknoloji hisselerinde kısa süreli ve aldatıcı bir ralliye neden oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, teknoloji hisseleri, Kasım 2021'de gördüğü zirve noktasından bu yana ilk satış sinyalini veriyor. Nasdaq 100, borsanın zirveye ulaşmasından yalnızca birkaç hafta önceye karşılık gelen Kasım 2021'den bu yana ilk kez bir ‘sat sinyali’ oluşturuyor.

Tom DeMark Sequential göstergesi

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Fairlead Strategies Kurucusu Katie Stockton, yatırımcılarıyla paylaştığı notta, satış sinyalinin sonuçlarının daha geniş anlamda borsalarda ani bir düşüşe yol açabileceğini söylüyor. Satış sinyali, ’13 satış sinyali’ oluşturan ve bir karşı trend göstergesi olan Tom DeMark Sequential aracılığıyla oluşturuluyor.

DeMark Göstergeleri, teknik analistlerin belirli bir menkul kıymetin arz ve talebini ölçmesine yardımcı oluyor ve fiyat trendlerindeki önemli bükülme noktalarını vurguluyor. Göstergeler, Wall Street'teki çeşitli stratejistler tarafından yaygın olarak kullanılıyor.

İki haftalık geri çekilme

Stockton, “Geçmiş sinyaller oldukça zamanında geldi. ’13 satış sinyali’nin etkileri, Nasdaq 100'de iki haftalık bir geri çekilmeyi işaret ediyor ancak bazen daha kalıcı tersine dönüşler de yaşanabiliyor” diyor.

Satış sinyali, dev teknoloji devleri Microsoft, Apple, Amazon, Nvidia ve Alphabet'in toplu olarak Nasdaq 100'ün yaklaşık yüzde 40'ını temsil ettiği göz önüne alındığında, aslında borsanın büyük bölümünü yükselten ve yatırımcılara nefes aldıran son rallilerden birinin ardından geliyor.

Riskli varlıklardan istikrarlı varlıklara dönüş

Bu süreçte, teknoloji devleri bocalarken, yılbaşından bu yana bocalayan defansif hisse senetlerinin canlanmaya başladığı görülüyor. Bu da yatırımcılar arasında riskli hisse senetlerinden daha istikrarlı şirketlere doğru potansiyel bir dönüşün gerçekleşmekte olduğunun sinyallerini veriyor.

Stockton, “Teknoloji ve iletişim hizmetleri hisseleri, göreceli olarak geri çekildi ve bu, yakın vadede devam etmesini beklediğimiz bir şey. Daha uzun vadeye bakıldığında ise istikrarlı ve defansif sektörlere dönüşün kamu hizmetleri, temel tüketici ürünleri ve sağlık hizmetleri gibi sektörler lehine devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu da doğal olarak bir sonraki piyasa düşüşüyle ilişkili olacaktır” diyor.

Sert direnç

Nasdaq 100'ün yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 15 oranında artmasıyla, bu yıl teknoloji hisselerindeki keskin toparlanma göz önüne alındığında böyle bir düşüş anlamlı gözüküyor. Bu, aynı zaman diliminde S&P 500'de görülen kazancın beş katına karşılık geliyor. Yakından bakıldığında, Nvidia’nın hisselerinin yılbaşından bugüne yüzde 79, Amazon ve Microsoft hisselerinin ise sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 14 oranında arttığı gözleniyor.

Stockton, Nasdaq'ın mevcut seviyelerden yaklaşık yüzde 10 oranında yukarıyı temsil eden 12.850 puan civarında sert bir dirençle karşı karşıya kalacağının altını çiziyor. Bu seviye, Stockton’a göre, öngörülebilir gelecek için Nasdaq'ın yükselişini esasen sınırlaması gereken seviye olarak öne çıkıyor.

Ayrıca, Stockton’a göre Nasdaq, ilk destek seviyesi olan 11.776 puanın altına düştü ve bu 10.600 puandaki daha uzun vadeli desteğin yolunu açtı. Bu destek seviyesine düşüş, mevcut seviyelerden yüzde 9'luk bir potansiyel geri çekilmeyi temsil ediyor.

Stockton, “Satış göstergesi burada kısa vadeli zayıflığı destekliyor ve Nasdaq 100 için kabaca 12.856 puanlık direncin bozulmadan kalacağını gösteriyor. Bu, mega sermayelerin, birkaç günlük kısa süreli zayıflığın ardından mücadele etmeye devam ettiğini gösteriyor” diyor.

Bankacılık sonrası piyasa yön arayışında

 

Küresel piyasalarda risk iştahı düşük

 

Belirsizlik turu piyasalarda oynaklığın devam edeceğine işaret ediyor

 

Michael Burry: Borsada fiyatları yatırımcılar belirlemeli

 

Borsa mı, altın mı, bu dönemde nereye yatırım yapmalı?

 

Teknoloji hisselerinde ralli bitse de o segment yükselişini sürdürecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )29 Mart 2023 10:38

    ABD ekonomi daraltıyor ne olacak? tuketım duracak... eee dunyada bunları takıp edecek. zaten sıcak para kendıne gidecek guvemlı yer arıyor. FEd açık açık dedi. ör: elan eski patron, :D 200 milyar use kaybetti ne diyor fEd e faiz kararın yanlış amacın ne sen ne yapıyorsun diye bağırdı dimi? rest çekti powel ve fede.. bu mantık ile teknolojı hisselerinin farklı pozisyon yoneldiği düşünüldü. bu haber geç gelsede TC ye :D yazayım dedım 1 haftalık mevzu geçtik bu haberi eskidi...not: Geçen haftalarda Çin nededi ? yaa ABD ambargo vb yapar ise, kendi teknolojı altypaımızı yapmalıyız, dijital yuan çıkarttı. bu parabirimine entegre kripto ların varlıgını kabul edebilir, olumlu bakar, yasak kalkar mesajı oluştu btc birazda bu gaz ile tutundu abd satış baskılarına... yani abd-çin savaşında tiktoktan sonra , baskı ve yaptırım gücü sonu kendi altyapısını kurma kararı aldı. felan filan yarım sat anlatırım :D