E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerinde rekor düşüş---

Teknoloji hisselerinde rekor düşüş

Teknoloji hisselerinde rekor düşüş
06 Ocak 2022 - 15:46 borsagundem.com

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi yeni son 13 yılın en kötü başlangıcını yaptı. Endeks 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana en kötü ilk üç seansını gerçekleştirdi


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar 2022 yılına oldukça umut verici bir başlangıç yaptı. Ancak boğa piyasasıyla birlikte ilerleyen vagonlardan birisi ayrılmış gibi gözüküyor. ABD borsalarında teknoloji odaklı Nasdaq Kompozit Endeksi on yılı aşkın süredir yeni bir yıla en kötü başlangıcını gerçekleştirdi.

Çarşamba günü %3,3 oranında düşen Nasdaq, Küresel Finans Krizi’nin gerçekleştiği 2008 yılından bu yana bir takvim yılının ilk üç seansındaki en sert düşüşü gerçekleştirdi. Üç seansta toplamda %3,48 oranında eksiye düşen teknoloji endeksi 2008’e ise %5,6’lık düşüşle başlamıştı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre kompozit endeksteki en büyük şirketlerden oluşan Nasdaq 100 Endeksi yıl başından bu yana %3,36 oranında düşüş gösterdi. Bu rakam da Nasdaq 100’ün 13 yıl içerisinde kaydettiği en kötü takvim yılı başlangıcını işaret ediyor.

MarketWatch yazarı Mark DeCambre teknoloji endeksindeki bu düşüşün sebebi olarak Kovid salgının neden olduğu tedarik zinciri tahribatını ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) yıllık %2 hedefinin çok üzerinde gelen yüksek enflasyonla mücadele etmek için parasal sıkılaştırma politikalarını hızlandırmasını gösterdi.

Çarşamba günü, FED’in Aralık ayında gerçekleştirdiği para politikası toplantısının tutanakları yayınlandı. Tutanaklarda yüksek enflasyondan rahatsızlık duyulduğu gerekçesiyle faizlerin artırılması için daha erken bir tarihin tartışıldığı ve en erken Mart ayında faiz artışına gidilebileceği görüldü. Yatırımcılar FED’in bu yıl en az üç kez faiz artışı yapabileceğini göz önünde bulunduruyor.

Bunun da ötesinde, Federal Açık Piyasa Komitesi üyeleri, kurları yükseltmeye başladıktan kısa bir süre sonra yaklaşık 8,8 trilyon dolarlık tahvil portföyünü ve diğer varlıklarını daraltma sinyali de verdiler. Söz konusu sinyaller teknoloji gibi tahvil verimlerine duyarlı piyasa segmentlerinin zarar görmesine neden oldu.

FED tutanakları daha şahin bir FED politikasının hakim olacağı yönünde yatırımcı algısı yaratarak borsalarda satış dalgasına yol açtı. Borsalar Aralık ayında halihazırda korona virüsün yeni varyantı Omikron sebebiyle bir miktar güç kaybetmişti.

Yine de Omikron kaynaklı kayıplar kısa ömürlü oldu. DeCambre bu sebeple borsalardaki düşüşün sebebi olarak FED’in piyasaları destekleyen tahvil alımlarını azaltmasını ve şu anda %0 ila %0,25 oranında olan politika faizlerinin artırılacağı sinyallerini gösterdi.

Borsa yazarına göre yatırımcılar FED’in tutanaklarını hoş karşılamamış gibi gözüküyor. Geçtiğimiz gün ABD borsalarında Dow Jones Endeksi iki günlük rekor serisini durdurarak günü %1,1 düşüşle tamamladı. S&P 500endeksi de %1,9 oranında düştü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’deki teknoloji hisselerinde düşüşler Perşembe gününde de devam edeceğe benziyor. Vadeli endekslerde Türkiye saatiyle 15:40 itibariyle Dow Jones %0,17 oranında yükselirken, S&P vadelileri %0,10, Nasdaq vadelileri ise %0,56 oranında düşüşle işlem görüyor.

 

Güçlü borsa rotasyonunun kaybedeni teknoloji hisseleri

 

Kazakistan'da uranyum fiyatları yükseliyor

 

Cramer: Enflasyon beklenenden daha hızlı düşecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)