E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji devleri yeni balon faciasına yol açar mı---

Teknoloji devleri yeni balon faciasına yol açar mı

Teknoloji devleri yeni balon faciasına yol açar mı
04 Şubat 2020 - 15:30 borsagundem.com

5 teknoloji devinin S&P 500 endeksinin %18’ini oluşturması borsalar için kötü haber mi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaların beş teknoloji devi şirketi Apple, Microsoft, Amazon, Google ve Facebook artık S&P 500 endeksinin piyasa değerinin % 18'ini oluşturuyor. Goldman Sachs’ın stratejisti David Kostin bu duruma dikkat çekerek 1999-2000 yıllarını hatırlattı.

1999 yılında ortaya çıkan Dot – com balonu piyasaları derinden etkiledi. Dot-com balonu 1999 yılının Mart ayında teknoloji firmalarını yer aldığı borsa endeksi olan NASDAQ borsasındaki hisse senetlerin büyük değer kaybı yaşamasıyla sönen ekonomik balondur.

Piyasa belirsizliğinde alınacak temettü getirisi olan hisseler

Söz konusu kriz, gelişen bilgisayar ve Internet teknolojilerine yatırım yapan risk sermayesi şirketlerinin yatırımlarının geri dönüşünü sağlayamamaları sonucunda bu sektörlerden çekilmeleri sonucu yaşanmıştır.

Yatırımlardaki bu azalma yüzünden hisse senetleri büyük oranda değer yitirmiştir.

Kostin’e göre 2000 yılında Microsoft, Cisco, General Electric, Intel ve Exxon Mobil S&P 500 endeksi piyasa değerinin % 18'ini oluşturdu. Kostin’e göre günümüzde S&P 500 endeksinin % 18’ini oluşturan  beş teknoloji şirketinin durumu ise geçmişe göre çok iyi durumda.

5 şirkette beklenenin üzerinde kar açıklarken bu durum 2000 senesinde tam tersiydi. Gelirlerini ar - ge çalışmalarına harcarken yeni iş alanları oluşturuyor. 

Şubat ayında borsalarda oynaklık artacak

Yatırımcı ilgisi bioteknoloji hisselerini coşturdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)