E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji devleri AI heyecanını frenliyor---

Teknoloji devleri AI heyecanını frenliyor

Teknoloji devleri AI heyecanını frenliyor
02 Ağustos 2023 - 16:01 borsagundem.com

Bu yılki borsa rallisinin en önemli sebeplerinden olan yapay zekâ teknolojileri hisse senetlerini fazla yükseltmiş olabilir. Microsoft’tan CFO’su şirketlerindeki AI etkisinin ‘kademeli’ olarak görüleceğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yapay zeka (AI) hisseleri etrafında oluşan coşku boğa piyasasının yılın ilk çeyreğindeki başlangıcının en önemli sebebiydi. AI coşkusu ikinci çeyrek bilançolarına da damgasını vurmayı sürdürüyor.

Ancak YahooFinance’in haberine göre, bu çeyrekte teknoloji liderlerinden gelen AI yorumları yatırımcıları heyecanlandırmak yerine sakinleştirmeyi hedefliyor. Şirketler teknoloji yatırımcılarından sabır beklediklerini aktarıyor.

Üretken yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’yi üreten Open AI firmasına 10 milyar dolarlık yatırım yapan Microsoft yatırımcılar tarafında en çok ilgi gören şirketlerden biri. Ancak Microsoft tarafından yapılan yatırımcı uyarısında AI hizmetleri konusundaki büyümenin “kademeli” olacağı belirtildi.

Microsoft CFO’su Amy Hood şirketin bilanço açıklamasında, “Güçlü talep ve liderlik konuyla birlikte Azure AI ölçeklendikçe ve Copilot genel kullanılabilirlik düzeyine ulaştıkça AI hizmetlerinde büyüme kademeli olacaktır. Bu sebeple 2024 mali yılı için etkilerin hissedilmesi 2024’ün ikinci yarısına doğru yoğunlaşacaktır” dedi.

 

Teknoloji devinin zaman çizelgesini genişletmesiyle birlikte Microsoft hisseleri de %4 kadar düştü.

Buna karşın Meta ve Alphabet gibi şirketler geçen hafta çeyrek raporlarında AI yatırımlarını duyurmaya istekliydi. Her iki şirketin de hisseleri bilançoları sonrası ödüllendirildi. Meta hisseleri bilançodan sonraki iki günde %9 değer kazanırken Alphabet hisseleri ise şirket bilançosu sonrasında %10 yükseldi.

Jefferies Kıdemli Analisti Brent Thill, AI yatırımlarıyla ilgili açıklamasında, “Bir gecede olmayacak. Birdenbire AI evlere taşınmayacağız. Yavaş, istikrarlı bir benimsenme hızı olacak ve bu ürünlerin hiçbirisi yıl sonuna kadar büyük oranda ulaşılabilir olmayacak. Bu yüzden bu yükselişleri bir 2023 olayından ziyade 2024’e dair bir olay olarak göreceğiz. Yani tekrar söylemek gerekirse bir dalga geliyor. Ancak sanırım yatırımcı hevesi biraz fazla güçlü” ifadelerine yer verdi.

2023’ün ilk çeyreğinde neredeyse tüm şirketler AI konusundaki stratejilerini açıklamıştı. Coca-Cola dahi bilanço açıklamasında AI stratejilerine harcama yapmayı tartıştıklarını belirtmişti. Bu çeyrekteyse durum biraz farklı

Yenilikçi teknoloji şirketi olarak kendini tanıtan Uber’in bilançosunda yöneticilere sorulmadan önce AI konusundan hiç bahsedilmedi. Hatta soruya cevap olarak bile Uber CEO’su Dara Khosrowshahi ChatGPT benzeri bir yapay zekânın Uber için oyun değiştirici olduğunu belirten bütünsel bir dil kullanmadı.

CEO, “Büyük dil modelleri, bir sonraki uygun cevabın ne olduğunu tahmin etmek için metin ve resimler gibi şeylere odaklanıyor. Bu sebeple şu an için fiyatlandırma, doğru fiyatı belirleme ve yönlendirme gibi sorunlara çözüm getirecek kadar genişletilebilir değiller” ifadelerine yer verdi.

 

ABD’de kurumsal yatırımcılar borsadan kaçıyor

 

Rallide momentum temel verileri gölgede bırakıyor

 

Ayı piyasası sona eriyor, yükseliş sürecek mi?

 

Wall Street borsaları rekora mı gidiyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)