E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTCMB'nin resmi rezerv varlıkları temmuzda arttı---

TCMB'nin resmi rezerv varlıkları temmuzda arttı

TCMB'nin resmi rezerv varlıkları temmuzda arttı
28 Ağustos 2020 - 10:22 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) resmi rezerv varlıkları, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 4,5 artarak 90,3 milyar dolara çıktı.

TCMB tarafından, Temmuz 2020 dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verileri yayımlandı.

Buna göre, resmi rezerv varlıkları temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 4,5 artışla 90,3 milyar dolar oldu. Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 1,4 gerileyerek 45,1 milyar dolara inerken, altın cinsinden rezerv varlıklar yüzde 11,5 yükselişle 43,6 milyar dolara çıktı.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası'nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) temmuzda bir önceki aya göre yüzde 17,1 artarak 24,9 milyar dolara çıktı. Bu tutarın 19,8 milyar doları anapara, 5,1 milyar doları faizden oluştu.

Bu dönemde, Merkez Bankası'nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yaptığı finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 58,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, söz konusu tutarın 15 milyar doları bir ay vadeli olarak kayıtlara geçti.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler temmuzda bir önceki aya göre yüzde 22,1 artarak 34,1 milyar dolar oldu.

TCMB döviz rezervlerinde sınırlı artış

Ekonomiye duyulan güven yükseldi

İşsizlik ve kısa çalışma ödemelerinin tarihi belli oldu

Borsa haftayı kazançlı kapamaya hazırlanıyor

FED’in yeni stratejisi boğa piyasasını destekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nedim28 Ağustos 2020 16:20

    Arkadaşlar fetocu malların malların devlete geçtiğinden hafife almayın!  Bunlar kahpeliğin karşılığı kılıç hakkıdır.  Öyle  300-500 milyon falan değil bayağı bir yekün tutuyor.  Devlet içinde devlet olacak iken ...t oldular!  Onun için rahat olun. 

  • Ahmet özbır145328 Ağustos 2020 11:54

    Bende 5 tl lik benzını 7 tl ye çıakrtırsam benimde gelirim artar.. : )) Vergilerin artışı ile oluşan rezerv artışının millet ene faydası var ? Gerçekten de eskiden krallar armışya, kasa doldurmak için çiftçiden köylüden vb. vergileri arttırıp kasamızda para var diyen.. işler oraya dönüyor sanki. Bahsedilen refah artış ve seviyesini göremeyen bireyler, işsizler, ucu paraya çalışan asgari ücretliler. Gerçektende orayı çekiyorlar, burayı çekiyorlar, oaraya asılıyorlar vb. vb. ortada ekonomik denge yok.

  • Hüso28 Ağustos 2020 11:22

    Karşılıkları arttırsan rezerv çıkmış görünür. İlüzyon güzel gerçek çok acı