E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTCMB faiz kararı, ekonomi politikalarının temelini yansıtacak---

TCMB faiz kararı, ekonomi politikalarının temelini yansıtacak

TCMB faiz kararı, ekonomi politikalarının temelini yansıtacak
08 Haziran 2023 - 08:15 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan bültende '22 Haziran’da gerçekleşecek olan TCMB faiz kararı, ileriye yönelik oluşturulacak ekonomi politikalarının temelini yansıtacak.' denildi

Yurtiçinde ortodoks politikalara geri dönüş umutları sürerken, finansal anlanmada oldukça hareketli bir gün geride kaldı. Dolar /TL kurundaki hızlı yükseliş beraberinde Borsa İstanbul’u da götürdü ve dolar 23 TL’nin üzerini test ederken, BIST100 ise %3.20 değer kazanımı ile 5561 seviyesinden günü tamamladı. Kurdaki çok sert hareketler sadece finansal piyasalara değil elbette ki reel piyasalara da hemen adapte edildi. Diğer taraftan ise 22 Haziran’da gerçekleşecek olan TCMB faiz kararı,  ileriye yönelik oluşturulacak ekonomi politikalarının temelini yansıtacak. Bu nedenle oldukça önemli olan bu karar, uzun süre sonra gerçek anlamda gözleri tekrar TCMB’ye çevirtecek.

Yurtdışında ise şok bir faiz artışı sonrasında endişenin dozu tekrar arttı. Kanada Merkez Bankası sürpriz bir faiz artışına giderek , faizleri 25 baz puan artışla %4,75 seviyesine yükseltti.2001 yılından beri en yüksek faiz oranına ulaşan Kanada, diğer ülkelerde de soru işareti bıraktı. Bu karar FED’in Haziran ayında sürpriz bir şekilde faizlerde bir artışı gitme beklentilerini canlandırdı. Piyasalar artık %78,2 ihtimalle FED’in faiz artışı yapmayacağını fiyatlarken, bugün ise %70,1 oranında sabit kalacağı %29,9 oranında ise 25 baz puanlık bir artış olacağı fiyatlanıyor.

Asya tarafında ise Avusturalya’da sonra Kanada Merkez Bankası’nın sürpriz faiz artırımının ardından ABD’de faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek kalabileceği ve Fed’in önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda şahin kalabileceği endişelerini yeniden yeşertti. Hindistan merkez bankası ise faizleri %6.50 seviyesinde sabit bıraktı. Bu nedenle Asya’nın genelinde satıcılı seyir hakimdi.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0.53 düşerken, Japon Nikkei %0,08 yükseldi. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi ise %0,09 gevşedi.

Brent petrol tarafında Suudi Arabistan’ın üretim kesintilerinden kaynaklanan arzda beklenen düşüşe karşı küresel bir ekonomik yavaşlama konusundaki endişelerini tartmaları nedeniyle bugün açılışla birlikte Asya ticaretinde petrol fiyatları çok az değişti. Brent ham petrol vadeli işlemleri 0110 GMT’de varil başına 76,94 dolardan 1 sent düştü, ABD ise West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri varil başına 72,58 dolardan 5 sent yükseldi.

Yurt içinde, finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları, İSO Türkiye ihracat iklim endeksi ve haftalık parasal istatistikler takip edilecek. Yurt dışında Euro Bölgesi için final GSYH ve ABD haftalık işsizlik başvuruları dışında çok öne çıkan bir veri bulunmuyor.

ABD dolarının güçlü kalmaya devam etmesi bekleniyor

 

Borsada, yatay başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 08/06/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBIR08 Haziran 2023 09:58

    Nas var nas sana bana ne oluyor. Ekonomik modeline ne oldu.

  • Kaçan Grup 08 Haziran 2023 08:53

    sayın cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan her şeye karışacaktır, bugün olmazsa yarın mutlaka, aksi söz konusu değildir

  • borsacı08 Haziran 2023 08:34

    merkez bankası degil ampülün kasası olmuş kasayı boşaltmış şimdi tuzluk gibi seyirci ampül kazansında ülke batsın deyip milletn anasını aglatan bu yönetim ülkeye en büyük zarar veren kurum olmuş bu kadar TL düşmanı bir merkez bankası başkanı haytımda görmedim.