E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTaliban, 1 trilyon dolarlık madenlerin sahibi oldu---

Taliban, 1 trilyon dolarlık madenlerin sahibi oldu

Taliban, 1 trilyon dolarlık madenlerin sahibi oldu
18 Ağustos 2021 - 16:24 borsagundem.com

Dünya Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinin şokunu atlatamamışken, ABD basınında ilginç bir iddia geldi. CNN International 'Taliban, dünyanın umutsuzca ihtiyaç duyduğu 1 trilyon dolarlık minerallerin üzerinde oturuyor' başlığı ile gündemi değiştirdi.

Dünya tabiri caizse günlerdir Afganistan'dan gelen gelişmelerle yatıp kalkıyor.

20 yıllık ABD işgalinden sonra, pazar günü başkent Kabil'e girerek fiilen ülkenin yönetimini ele geçiren Taliban, ülkenin büyük bölümüne hakim olmuş durumda.

Sadece 10 günde hükümet güçlerini yenerek başkenti ele geçiren Taliban sadece Afganistan topraklarına sahip olmadı. O Toprakların altındaki 1 trilyon dolar değerindeki minerallerin de sahibi oldu.

CNN International'da yer alan habere göre, Afganistan dünyanın en fakir ülkelerinden birisi olarak gösteriliyor. Ancak ABD'li askeri yetkililer ve jeologlar, ülkenin ekonomik durumu önemli ölçüde değiştirebilecek yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde maden yatakları üzerinde oturduğunu ortaya çıkardı.

2010 yılında yapılan bu keşfe göre, demir, bakır ve altın gibi mineral kaynakları ülke geneline dağılmış durumda.

Aynı çalışmaya göre, Afganistan nadir toprak minerallerine de ev sahipliği yapıyor ve belki de en önemlisi, dünyanın en büyük lityum yataklarından biri burada bulunuyor.

Söz konusu maddenin şarj edilebilir pillerde kullanıldığını anımsatan CNN International bu maddeyi 'iklim kriziyle mücadele için hayati önem taşıyan, ancak az bulunan bir bileşen' olarak nitelendiriyor.

Zira ülkeler karbon emisyonlarını azaltmak için elektrikli otomobillere ve diğer temiz teknolojilere geçmeye çalıştıkça, lityum ve kobalt gibi metallerin yanı sıra neodimyum gibi nadir toprak elementlerine olan talep artıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı ise küresel lityum, bakır, nikel, kobalt ve nadir toprak elementlerinin arzının hızla artması gerektiğini, aksi takdirde dünyanın iklim kriziyle mücadele girişiminde başarısız olacağına dikkat çekiyor.

'Afganistan kesinlikle geleneksel değerli metaller açısından en zengin bölgelerden biri' diyen bilim insanı ve güvenlik uzmanı Rod Schoonover, bu zenginliğin 21. yüzyılda yükseliş trendinde olan mineraller içinde geçerli olduğunun altını çizdi.

Schoonover, CNN International'a yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

'Güvenlik sorunları, altyapı eksikliği ve şiddetli kuraklıklar geçmişte en değerli minerallerin çıkarılmasını engelledi. Bunun Taliban kontrolü altında kısa vadede değişmesi pek olası değil. Yine de, Çin, Pakistan ve Hindistan gibi kaosa rağmen bu ülkede yatırım yapabilecek ülkeler var.'

Çin’den kritik Afganistan hamlesi

 

ABD'nin Afganistan sınavı: Taktik mi fiyasko mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutúrk19 Ağustos 2021 09:36

    O kafa nah çıkartır madeni,çağıracak ABD Kanada firmalarını köle olarak verecek halkını madene,parayı bolusecekler,bugüne kadar yaptıkları gibi.petrolunu kim pazarlıyor.

  • Mucise Reis ;)19 Ağustos 2021 08:35

    aynı arap taktığı. din islam kuran musluman diyip herkes kendi adamını sarın alacak. Araplar da benım aşiretim, benim reisim, benim ümmetim , yani herkesin tabi olduğu bir grup var. bu grupların başında din ve ailim kişi dedikleri adamın peşinden koşarlar. bu alimler kendı aralarında bazen rekabet, bazen ittifak kurarlar. bu grup başındakıler abd, çin, rusya şahsen maddi manevi destekler. menfaatlari için kullanır. cuhmuriyet olmayan toplumlarda bu taktik hep işe karar, devle tkuralı hukuku yoktur. Araplar etnık koken, ırk, grup olarak destek aldıkları  devletle işbirliği yapar. işbirliği gizli olduğundan alim kişiler, din musluman vb diyip peşinden kelen kitlayi yönetir. Yani, tek bir olmazlar, taliban şuan tek. yakında 2 yada 3 grup olurlar. iç savaş surer gider. Huzur olmaz çocuk kadınlara hiç

  • Tekno papaz18 Ağustos 2021 21:00

    ABD 1 t dolarlık madeni bırakıp çıkacak buna kimse inanmaz. 

  • Bir yorum19 Ağustos 2021 00:23

    Sen papazlığı bırakırsan yalandar yalanı  Amerika da fitneyi bırakır.  Nasıl imkansız değil mi?

  • Nedim18 Ağustos 2021 18:18

    Bu gelenekçi mezhepçi yobaz kafayı bırakmayan kim olursa olsun  şeytan ın oyuncağı olmaya mahkumdur.  İstihbarat servisleri  her türlü ayrılık konusunu içinde barındıran bu ahmaklığı mal bulmuş mağrıbi gibi kullanıyor.   Oysa Kuran da Müslüman ın tarifi bellidir.  Herhalde kimse  Amerikan ın mağlup olduğu için çekildiğini düşünmüyordur.  Bizde ki bazı dinci kanallar bile çıkmış  her konuda ahkam kesiyor.  Din in bu olduğu iddiası ile ortaya çıkan zavallı ccübbeliler ısrarla ''Allah a ahlak öğretmeye kalkıp'' insanları  din den soğutuyor.  Karşı kutup zaten felaket Allah ın Peygamberine S.A.V.  hakaret edecek kadar şerefsiz ve soysuz.   Çok Ama çok dikkat; sakın ola bu alçakların oyununa gelmeyin.

  • Bir yorum18 Ağustos 2021 17:21

    Ya öyle olmuş zan edin siz!  Itak tan  kaç yıllık petrolünü  yıllarca taşıdı bu şerefsizler böyle  abuk subuk mantıkları bırakın.  Amerika  yakar yıkar anlaşır istibarat düzenini kurar.   Hedef  İran ve  Türkiye ! 

  • Bir yorum19 Ağustos 2021 10:41

    Hangi hedefe ulaşmış  Sersemin beneklisi?  Sen hedef görmek istiyorsan Suriye ye bak Irak a bak!  Mütemadiyen battık bittik edebiyatı yapan bu soysuzlar aslında Türkiye nin batağa batıp sömürge olmasını isteyen soysuzların kullandığı kelamlardır.

  • ...19 Ağustos 2021 07:43

    O hedefe ulastu

  • RAMO CANCAN18 Ağustos 2021 17:10

    yıllarca bu kaynakları demek ki abd ve ab ülkeleri beleş olarak kullanmışlar.bir de diyorlar ki abd buraya 53 milyar dolar para boşuna harçamış demek ki boşuna harçamamış.

  • emekci18 Ağustos 2021 16:38

    20 yıl işgal eden abdye hayır getirmediydi