E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSwift yasağı gerçekten etkili olacak mı?---

Swift yasağı gerçekten etkili olacak mı?

Swift yasağı gerçekten etkili olacak mı?
01 Mart 2022 - 10:38 borsagundem.com

Rusya’nın swift sisteminden çıkarılması güçlü ve etkili bir yaptırım olarak duyuruldu. Peki, swift yasağı yeterli olacak mı?

BORSAGUNDEM.COM

Rusya’nın Ukrayna’nın topraklarına girmesi karşısında NATO askeri karşılık vermeyeceğini duyurdu. Öte yandan dünya kamuoyunun yatıştırtılması gayesi ile bir dizi yaptırımlar listesi yayınlandı. Ancak bunun yeterli olmadığı görülünce bu defa Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılacağı ve bu müeyyidenin Rus ekonomisini uzun vadede çökerteceği iddiası dile getirildi. Tüm bu açıklamaların gayesinin ise Rusya’ya karşı askeri bir müdahaleye gerek olmadığı düşüncesi.

Uzmanlar ise bu Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasının etkili olmakla birlikte bu müeyyideyle karşılaşanların ara yollarla sorunu aştığını iddia ediyor.

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’a göre Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılmasının “istenmeyen sonuçlara” yol açabileceğini söylüyor.

Jamie Dimon’a göre, üçüncü tarafların dahil edilmesiyle SWIFT yasağına karşı arka kapıların bulunacağı görüşünde.

Bu açıklama tepki çekmiş olacak ki sonrasında JPMorgan’dan yapılan açıklamada Dimon’un kastının “sistemin etrafından dolanabilecek kötü aktörler” olduğu vurgulandı.

Rus bankalara darbe! SWIFT sisteminden çıkarılıyor

Fransa, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasından yana

Rusya’nın en korktuğu silah: SWIFT

'Rusya, SWIFT sisteminden çıkartılmalı'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan01 Mart 2022 10:56

    Br nevi telefon hattını kesmişler ama şimdi whatsapp, skype vs bir sürü alternatif var. SWIFT'de aslında miadını doldurmuş bir sistem. Eskiden COBOL vardı şimdi bilen kalmadı onun gibi bir şey. Kripto para transferi yapacak bir sistem daha iyi olur.

  • Mucise Reis ;)01 Mart 2022 10:52

    Eskiden olsa çok işe yarardı, şuan o kadar etkin olacağını sanmam. BTC ve bazı btc sistemlerinde hareketlenme gördük. Bahis sistemleri, siteleri.şimdi NFT ile para aktarmalar çok rahat olabilir.  Rusyada bir firmanın alacğaı var, paravanfarklı bir ada dailgili ödemesini küçükfirmanın yaptığı penguan resmintf sine tahsil edebilir :D bir resim, bedeli yüzbin TL olur .. 5 nft resmi olur 500 bin tl gibi.. ABD btc yi yasal alırken, ciddi incelemelerde başlatacak sistemler yapabilir. Ama btc sektoru bu bakımdan pozitif algıladı ve ciddi yükseliş yaptı. Mesela rus milyarder x arsasını aldı, 100 tl reelde para alacağı  kişi bu arsaya borcu kadar ödeme yapıyor diyorkis enin bu arsaya veririm ben 1 milyon tl :D ne oldu Rus firma reel alacağını swiftsiz aldı :D ya dinazorlar kitapçı iktisadlar bu kısmı anlamaz,  Yani Devletler kara para temizliyim, kara para aklıyım gibi özelliklerini yitirecekler. en masumlarını yazıyoruz :D yoksa  masal kısım yazdıklarım