E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya’nın en korktuğu silah: SWIFT---

Rusya’nın en korktuğu silah: SWIFT

Rusya’nın en korktuğu silah: SWIFT
27 Ocak 2022 - 15:51 borsagundem.com

Batılı hükümetler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'yı işgal etmekten caydırmayı amaçlayan benzeri görülmemiş bir yaptırım paketiyle tehdit ederken, özellikle Rusya’nın uluslararası finans sistemi SWIFT'den çıkarılması gündemde.

Batılı hükümetler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'yı işgal etmekten caydırmayı amaçlayan benzeri görülmemiş bir yaptırım paketiyle tehdit ederken, özellikle Rusya’nın uluslararası finans sistemi SWIFT'den çıkarılması Kremlin’in kalbine korku salıyor gibi görünüyor.

CNN’ne göre, SWIFT dünya çapında binlerce banka ve finans kurumunu birbirine bağlayan küresel bir bankacılık iletişim ağı.

1973 yılında kurulan SWIFT sistemi, hali hazırda 11 binde fazla finans kurumu tarafından güvenli mesajlar göndermek para alışverişi yapmak ve ödeme emri vermek için kullanılıyor.

Şimdiye dek SWIFT’e alternatif küresel bir sistem kurulmadı.

ABD'li vekiller geçtiğimiz haftalarda Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılması önerisinde bulunurken, Rus milletvekilleri ise bunun gerçekleşmesi halinde Avrupa'ya petrol, gaz ve mineral sevkiyatının durdurulacağını söyledi.

Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması halinde, finans kurumlarının yurt içi veya yurt dışına para göndermesi neredeyse imkansız hale gelecek. Bu durum ayrıca Rus şirketleri, yabancı müşteriler ve özellikle petrol ve gaz ihracatı alıcıları için büyük bir krize yol açabilir.

Eski Rusya Maliye Bakanı Alexey Kudrin, ülkesinin SWIFT’ten çıkarılması halinde ekonominin yüzde 5 küçüleceğini söyledi.

Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden araştırmacı Maria Shagina, "Rusya'yı SWIFT'ten izole etmek tüm uluslararası işlemleri sona erdirecek, kur dalgalanmalarına ve sermaye çıkışlarına neden olacak" dedi.

Ancak Shagina, bu gerçekleşirse ABD ve Almanya'nın da çok şey kaybedeceğini, çünkü bu ülkelerdeki bankaların Rus bankalarıyla iletişimde olduğunu belirtti.

2012 yılında İran bankaları, Avrupa Birliği'nin ülkenin nükleer programı nedeniyle yaptırım uygulamasının ardından SWIFT sisteminden izole edildi.

Kuvvetlerini Ukrayna sınırına yığan Rusya, Batı'nın Kiev'e saldırı başlatma niyetinde olduğu iddialarını reddediyor ve bununla ilgili tüm bilgilerin ‘yanlış olduğunu ve bölgedeki gerilimi tırmandırmak ve Rus karşıtlığını alevlendirmek amaçlı’ olduğunu vurguluyor.

Rusya'dan gerginliği artıran tatbikat açıklaması

 

Rusya’nın güvenlik garantisi taleplerine ABD'den cevap

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)