E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSVB’yi sosyal medya mı batırdı?---

SVB’yi sosyal medya mı batırdı?

SVB’yi sosyal medya mı batırdı?
29 Mart 2023 - 11:28 borsagundem.com

Düzenleyici kurumlar ve iş dünyası SVB’nin iflasındaki sosyal medya kaynaklı olağanüstü hızdan rahatsız oldu. Uzmanlar bankalar için en büyük tehditlerden birinin sosyal medya söylentileri olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Silicon Valley Bank’in (SVB) şok edici iflası küresel finansla ilgili tartışmalara yeni bir gündemin eklenmesine sebep oldu. Uzmanlar iflasa giden yolda yönetim becerilerinin, düzenleyici kurumların yatırımcıların ve sosyal medyanın etkilerini tartışıyor. YahooFinance’in haberinde özellikle sosyal medyanın iflasın hızını olağanüstü bir biçimde artırdığına dikkat çekiliyor.

ABD Merkez Bankası (FED) yönetimi bankanın iflasının klasik bir hikaye olduğunu savunuyor. FED Başkan Yardımcısı Michael Barr geçen hafta salı günü yaptığı bir açıklamada “SVB'nin iflası kötü yönetimin ders niteliğindeki bir örneğidir. Banka, teknoloji ve risk sermayesi sektörüne hizmet veren konsantre bir iş modeline sahipti” ifadelerine yer verdi.

Ancak Barr’ın görüşlerine göre modern iletişim dinamikleri de SVB’nin böylesine büyük bir hızla iflas etmesinin en önemli nedenlerinden biriydi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre iflas öncesinde SVB tahvil portföyünde 1,8 milyar dolarlık bir zarar açıkladıktan sonra 2 milyar dolardan fazla yeni sermaye toplamayı planladığını açıklamıştı. 9 Mart tarihinde ise tüm bu gelişmeler bankanın müşterilerinin paniğe kapılmasına neden oldu ve bu panik Twitter, Slack ve WhatsApp gibi sosyal medya platformlarından hızlı bir şekilde yayıldı. Müşteriler bir günde 40 milyar dolardan fazla mevduatını bankadan çekti.

Barr konuyla ilgili açıklamasında, “Sosyal medyada mevduat kaçışı hakkındaki konuşmalarda bir artış görüldü ve sigortasız mevduat sahipleri varlıklarını kaçırmak için hızlı bir şekilde harekete geçti. Perşembe akşamında ve cuma sabahında banka daha da büyük mevduat çıkışlarını beklediğini bildirdi. Bankanın bu olağanüstü ve hızlı çıkışları karşılayacak kadar nakit ve teminatı yoktu ve 10 Mart cuma günü iflasını açıkladı” ifadelerine yer verdi.

FED Başkan Yardımcısı, "Bankanın iflası nedeniyle tasarrufları riske giren ve işletmelerinin maaşlarını ödeyememe tehlikesiyle karşı karşıya kalan SVB'nin kalan mevduat sahipleri arasında panik hakimdi" açıklamasında bulundu.

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) Başkanı Martin Gruenberg salı günü ABD Senatosu’nun bankacılık birimine verdiği ifadede Barr’ın görüşlerini yineledi: “Son olaylardan çıkarılan açık bir sonuç, sigortasız mevduatlara olan yoğun bağımlılığın yönetilmesi son derece zor likidite riskleri yaratmasıdır. Özellikle de sosyal medya kanalları aracılığıyla etkisi artan haberlere yanıt olarak paranın kurumlardan inanılmaz bir hızla çıkabildiği günümüz ortamında.”

Geçen hafta Washington Ekonomi Kulübü'nde yapılan bir röportajda konuşan Citigroup CEO'su Jane Fraser, sosyal medya ve mobil bankacılığın SVB'nin iflasında "tam bir oyun değiştirici" olduğunu söyledi.

CEO, “Öncesinde birkaç tweet vardı. Daha sonra ise her şey tarihteki diğer örneklerden çok daha hızlı bir şekilde çöktü. Açıkçası, düzenleyicilerin çok hızlı bir şekilde yanıt vermede iyi bir iş çıkardıklarını düşünüyorum çünkü normalde buna cevap vermek için daha uzun zaman alır” açıklamasında bulundu.

Dijital bankacılık alanındaki gelişmelerin sosyal medya ile birleşmesiyle şimdiye kadar görülen en hızlı para ve bilgi transferine imkan sağlandı. Finansal kurumlar dijital öncelikli bir çağa adapte olurken farkında olmadan sistemik risklere katkıda bulundu.

Geçen hafta düzenlenen bir basın toplantısında FED Başkanı Jerome Powell, düzenleyicilerin bankacılık sistemine yönelik bu yeni doğal riskleri kontrol altına almanın yollarını aradığını ve daha fazla yapısal değişikliğe ihtiyaç duyulduğunu öne sürdü.

Powell, “Mevduat kaçışlarının hızı geçmişte gördüklerimize göre çok farklı. Bu durum olası düzenleyici ve denetleyici değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Zira denetim ve düzenlemenin dünyada olup bitenlere ayak uydurması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

FED’in 1 Mayıs tarihinde SVB'nin iflasına ilişkin tam bir inceleme yayınlaması bekleniyor ve bunun da potansiyel düzenleyici tepkiler hakkında daha fazla netlik sunması bekleniyor. Bu arada, sektör gözlemcileri, bankaların risk yönetimi önceliklerini yeniden kalibre etmelerini ve sosyal medyayı en büyük tehdit olarak görmeleri gerektiğini söylüyor.

Boston Üniversitesi Hukuk Profesörü Patricia McCoy konuyla ilgili açıklamasında, “Düzenleyici kurumların temeli olmayan söylentilerle ilgili herhangi bir belirtiyi, sosyal medyada artmaya başlayan paniği izlemeleri gerekiyor ve bunu günün her saati yapmak zorundalar” dedi.

Berkeley Araştırma Grubu'nun Genel Müdürü Bradley Mirkin, Bloomberg Law ile yaptığı röportajda, bankaların sosyal medya stratejilerini stres testi prosedürlerinin bir parçası haline getirmeleri gerektiğini söyledi. Mirkin özellikle yapay zekayla yapılan montajların (deep fake), yapay zekanın ve ChatGPT’nin yükselişiyle birlikte bu konuların ciddi bir önem arz ettiğini söyledi.

Mirkin ABD’nin varlıkları bakımından en büyük bankası JPMorgan Chase’in CEO’su üzerinden örnek vererek “Jamie Dimon'u deep fake’ini yapabilseydiniz, felaket bir yanıt alma ihtimaliniz gerçekten çok yüksek olurdu” ifadelerine yer verdi.

UBS'in yeni CEO'su belli oldu

 

Fed'den SVB'nin iflasına ilişkin açıklama

 

SVB krizinin küresel finansa maliyeti 465 milyar dolar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)