E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSVB’yi FED mi öldürdü?---

SVB’yi FED mi öldürdü?

SVB’yi FED mi öldürdü?
13 Mart 2023 - 11:15 borsagundem.com

Küresel piyasalara bomba gibi düşen SVB’nin iflasında FED’in rolünü tartışıyor. FED’in sıkı para politikasında geriden fazla agresif davranması bazı uzmanlar tarafından bankanın iflas etmesindeki temel sebep olarak görülüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hafta sonu boyunca küresel yatırımcılar Silicon Valley Bank’in (SVB) iflasını konuştu. Tartışmaların merkezinde ise iflasın ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artışları yüzünden gerçekleştiği düşüncesi vardı.

MarketWatch’un haberine göre varlık yönetimi firması Simolify’ın Baş Stratejisti ve Portföy Yöneticisi Michael Green iflasın FED’in hatası olduğunu düşünen kanatta. Baş stratejist konuyla ilgili açıklamasında, “SVB’nin iflasının gerçek suçlusu kim? FED” ifadelerine yer verdi.

Green, “Piyasa katılımcılarına 2024 yılına kadar faiz artırmayacaklarına dair güvence verdikten bir yıldan kısa bir süre sonra oranları tamamen benzeri görülmemiş bir şekilde artırdılar. ABD tarihindeki en büyük ikinci banka iflasına yol açan koşulları yarattılar” açıklamasında bulundu.

ABD’nin tasarruf mevduatı sigorta fonu olan FDIC’de bir dönem başkanlık yapmış olan ünlü finans uzmanı Sheila Bair de bu görüşe katılıyor. Bair pazar günü geçtiğimiz aralık ayında yazdığı dikkat çekici bir yazıyı Twitter üzerinden retweet’leyerek hatırlattı. Finans uzmanının yazısında FED’in finansal sistemdeki istikrarı tam anlamıyla değerlendirmek için faiz artırımlarını durdurması gerektiği belirtiliyordu.

Tartışmanın diğer kanadında ise borsa araştırmaları firması Bianco Research’ün Başkanı Jim Bianco tahvil piyasası boğalarının suçu üzerine alması gerektiğini söyledi.

Borsa uzmanı SVB yönetiminin pekala Wall Street’teki ‘enflasyonun zirveye ulaştığı ve FED’in sıkı para politikasını durduracağı, tersine çevireceği veya rafa kaldıracağı’ yönündeki yaygın düşünceyi dinlemiş olabileceğini söyledi.

Bianco, “Diğer bir deyişle tahvil boğalarında bu lafların çok olduğunu bilmeleri gerekirdi. Şimdiyse tahvil boğaları onların düşüncelerine göre hareket ettiği için SVB’yi suçluyor” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, SVB’nin iflasında tahvil getirilerindeki keskin değişimlerin önemli bir rolü var. FED, gösterge faiz oranını son bir yılda yüzde 4,5 puan artırdı. Faiz artışlarıyla birlikte bir yıl öncesinde %2’ye bile zar zor ulaşan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri geçtiğimiz hafta %4 duvarını aşmıştı. Faiz oranlarındaki keskin yükselişse SVB'nin tahvil portföyünde olağanüstü kayıplara neden oldu.

Bair hafta sonu MSNBC’de verdiği bir röportajda SVB’nin yeni fonlar için sermaye artırma çabalarının yatırımcılarda iflas eden bankadan kaçış atmosferini tetiklediğini söyledi.

FED ayrıca ‘parasal sıkıştırma’ programı adı altında, bilançosunun her ay 95 milyar dolar küçülmesine izin veriyor.

Servet danışmanlığı firması Whalen Global Advisors Başkanı Chris Whalen parasal sıkılaştırma programının finansal piyasalar üzerindeki etkisinin uygun olmadığını belirtiyor. Whalen Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “https://ffiec.gov/NPW (ABD Federal Finans Kurumları İnceleme Konseyi internet sitesi) verilerine bakın. SVB’nin geniş bir bölgede oldukça normal bir profili var. Unutmayın. FED az önce parasal sıkılaştırmanın etkisine olan duyarsızlığından dolayı ABD’nin en büyük 18. bankasını öldürdü” ifadelerine yer verdi.

Altında 'SVB' etkisi

 

Banka krizi risk iştahını baskılıyor

 

Goldman Sachs Fed tahminini değiştirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran13 Mart 2023 14:37

    FED Ortağı  bankalar 1-Rotchill bank of London2-Warvurg bank of London3-Rothschild Bank of Berlin4-Lehman Brothers of New York5-Lazard Brothers of Paris 6-Kuhn Loeb Bank of New York7-Israel Moses Seif Banks of Italy8-Goldman, Sachs of New York 9-Warburg Bank of Amsterdam10-Chase Manhattan Bank of New York! Yani Amerikan devletinin 1 dolarlık dahi payı yok. Şimdi anladınız ya MB ları bağımsız olsun piyasalara bol bol  faiz versin. Herkes paraya tapsın. Chp nin İş bankasının uzman görünümlü sömürgecileri yüksek faiz ister hep. Neden çünkü dışarıdan dolar getirmiş bunu evire çevire en az 3 e katlamadan geri almayacak. daha doğrusu kustura kustura geri alacak. Kahpe  gastecileri de veryansın edip her şey tu kaka olsun ki Amerika ya  iyi köpeklik yapalım demektelr. 

  • baran13 Mart 2023 14:22

    Bilerek yapıyorlar FED ortağı 9 aile Amerika yı ve Dünya yı batırmaya çalışıyor. 

  • Kaçkar KAPLANI13 Mart 2023 13:41

    Sırf gavur inadınızdan faizi artırmaya devam edin daha çooook bankanız batar. FİCH denen lanet kredi kuruluşu hani AA+ verdiğiniz ABD bankaları batarken, çöp notu verdiğiniz TÜRK bankaları rekor üstüne rekor kırıyor. Demek ki neymiş? Siz de gavurluğunuzdan objektif değilsiniz. Sizin tabirinizle hepinizin canı cehenneme.

  • ALİ KODUŞ13 Mart 2023 11:51

    Öyle yapacaklar böyle yapacaklar ki. küçük yatırımcının elindeki hisseleri büyük para babaları ellerinden çöp fiyatından tekrar toplasınlar.Bu sistem asırlardır böyle devam etmektedir.