E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuudi Arabistan, Ukrayna barışı için zirve düzenliyor---

Suudi Arabistan, Ukrayna barışı için zirve düzenliyor

Suudi Arabistan, Ukrayna barışı için zirve düzenliyor
30 Temmuz 2023 - 15:38 borsagundem.com

Suudi Arabistan, 5-6 Ağustos'ta Cidde'de Ukrayna barışı için zirve düzenleyecek. Zirveye 30 ülkenin katılımı bekleniyor

Suudi Arabistan yönetimi, Ukrayna'da barış için ağustosun ilk haftasında uluslararası bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

ABD merkezli Wall Street Journal'da yer alan habere göre zirveye Batı ülkeleri ve Ukrayna'nın yanı sıra Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerin temsilcilerinin de katılması bekleniyor.

Zirve öncesi görüşmelerde yer alan diplomatların verdiği bilgiye göre, 5-6 Ağustos'ta Cidde'de gerçekleşmesi planlanan zirveye 30'a yakın ülkeden üst düzey yetkililer katılacak.

Independent Türkçe,'de yer alan habere göre, Suudi Arabistan ve Ukrayna'nın davet gönderdiği ülkeler içinde Endonezya, Mısır, Meksika, Şili ve Zambiya gibi ülkelerin de bulunduğu aktarıldı.

Haziranın sonunda Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da benzer bir zirve düzenlenmiş, bu zirveye Ukrayna ve bazı Avrupa ülkelerinin yanı sıra Brezilya, Hindistan, Türkiye ve Güney Afrika da temsilci göndermişti.

WSJ'nin haberinde Kopenhag zirvesine katılan ülkelerin Cidde'deki zirveye de katılmalarının beklendiği belirtildi.

Şu ana kadar Birleşik Krallık, Güney Afrika, Polonya ve Avrupa Birliği zirveye temsilci göndereceklerini teyit eden yönetimler oldu.

Kaynaklar, Cidde'deki zirveye Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan'ın da katılacağını söyledi. Beyaz Saray ise konuyla ilgili yorum talebini geri çevirdi.

Batılı diplomatlar ayrıca zirveye Çin'in katılımını da mümkün kılmak için Suudi Arabistan'ın ev sahipliğine sıcak bakıldığını ancak Pekin'in zirveye katılmasının düşük ihtimal olarak görüldüğünü vurguladı.

Zirve, Kremlin ve Batı'nın Ukrayna'da barış planı için bazı büyük ülkelerin desteğini kazanma yarışı verdiği bir dönemde yapılacak.

Ukraynalı ve Batılı yetkililer, zirvede barış için bazı ortak prensiplerin belirlenmesini bekliyor ve bu prensiplerin olası Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinde çerçeveyi belirlemesi isteniyor.

Zirveye ev sahipliği yapması beklenen Suudi Arabistan yönetimi son dönemde Ukrayna konusunda yürütülen diplomaside daha önemli roller üstlenmeye çalışıyor. Mayısta yapılan Arap Birliği zirvesinde Volodimir Zelenski'yi ağırlayan Riyad yönetimi, aynı dönem Ukrayna ve Rusya arasındaki esir takasına da arabuluculuk etmişti.

ABD yönetimi savaşın ilk aylarında Riyad'ı petrol fiyatlarını yüksek tutarak Rusya'yı finanse etmekle suçlamıştı.

Putin: Türkiye'de doğalgaz depolanmayacak

 

Suudi Arabistan, Türkiye dahil 12 ülke için elektronik vizeye geçiyor

 

Türkiye ve Suudi Arabistan arasında anlaşmalar imzalandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)