E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuudi Arabistan devasa bir yapı inşa edecek---

Suudi Arabistan devasa bir yapı inşa edecek

Suudi Arabistan devasa bir yapı inşa edecek
20 Şubat 2023 - 11:50 borsagundem.com

Suudi Arabistan, üst üste binmiş üçgen yapılardan oluşan küp şeklinde devasa bir yapı inşa edecek. Yapının eni, boyu ve yüksekliği 400'er metre olacak.

Suudi Arabistan, başkent Riyad'ın merkezini dönüştürmeye hazırlanıyor. Ülkenin Kamu Yatırım Fonu'ndan gelen yeni açıklamaya göre, şehir merkezine küp şeklinde devasa bir yapı inşa edilecek. Arapçada küp anlamına gelen Mukaab adlı bu yapının "Riyad'ın yeni yüzü" ve "dünyanın en büyük modern şehir merkezi" olacağı belirtiliyor.

Riyad Havalimanı'na 20 dakikalık mesafede yer alacak dev yapının içinde ise spiral şeklinde bir gökdelen yer alacak.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre söz konusu gökdelen, ülkenin geleneksel mimari tarzı Necid'den ilham alan, üst üste binmiş üçgen yapılardan oluşan bir cepheyle çevrelenecek ve hepsi birlikte küp şeklindeki yapıyı oluşturacak.

Mukaab'ın iç tasarımı da Suudi Arabistan'ın tarihi nehir kıyısı köylerinden ilham alıyor.

Bu köylerdeki unsurların taklit edileceği yaşam alanı, insanları parlak güneşin sıcaklığından koruyan, dar yollarla birbirinden ayrılmış kompakt konut kümelerine ev sahipliği yapacak.

Eni, boyu ve yüksekliği 400'er metre olması planlanan Mukaab, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın kurduğu Yeni Murabba Geliştirme Şirketi tarafından tasarlanıyor.

Meydan anlamına gelen Murabba'nın da sürdürülebilir bir akıllı şehir olması bekleniyor.

Murabba'nın merkezinde yer alacak Mukaab, kentin her yerinden 15 dakikalık mesafedeki yaşam, çalışma ve eğlence alanlarını kapsayacak.

Sürdürülebilir mahallelerin inşasına odaklanan projenin en geç 2030'da biterek Suudi Arabistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasına yaklaşık 48 milyar dolar petrol dışı gelir kazandırması bekleniyor.

Proje yaklaşık 100 bin yerleşim birimini, 9 bin otel odasını, 980 bin metrekareyi kaplayan mağazaları ve 1,4 milyon metrekarelik ofis alanını içerecek.

Mukaab'da ayrıca 80 eğlence mekanı, çok amaçlı bir tiyatro ve "ikonik" bir müze de yer alacak.

Suudi yetkililer, yeni şehir merkezinin 334 bin kişiye istihdam sağlayacağını öngörüyor.

Yeni proje, ülke ekonomisini çeşitlendirmeye yönelik Suudi Vizyon 2030 planının bir parçası ve Kamu Yatırım Fonu'nun finanse ettiği birkaç mega projeden biri.

Söz konusu mega projeler arasında şimdiye dek en çok konuşulanı, dikey katmanlı Neom kenti olmuştu.

Neom'da da insanların yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle yaşaması hedefleniyor.

Suudi Arabistan'dan yeni yatırım fonu

 

ABD ile karşılıklı F-16 mesajı

 

İngiltere ve Suudi Arabistan'dan mineral kararı

 

Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye gönderilen yardımların tamamı ulaştı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Deli21 Şubat 2023 07:07

    Bize ne ag.

  • N.D20 Şubat 2023 21:18

    Şuara 128. Ayet.” Siz her boş bulduğunuz yere ucube binalar dikip eğlenir dururmusunuz.Siz yer yüzünde kalıcı olduğunuzu mu sandınız.”  Evet insanlar dünyanın her yerinde böyle manyakça binalar yapıyorlar ve bunu çok madah bir şey sanıyorlar.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ20 Şubat 2023 17:03

    Para çok olunca nereye harcayacaklarını şaşırtıyorlar bunlar ölü yatırım bunun yerine otomobil yapın savaş ucağı yapın, ilaç fabrikası yapın teknolojik yatırlar yapın bu bina dan bir kez para kazanırsınız bunları yaparsanız ömür boyu para kazanırsınız.almanya fransa veya ingiltere de böyle binaları hiç gördünüzmü resmen müsrüflük bu.

  • ALİ KODUŞ20 Şubat 2023 17:01

    Yemen veya iran tarafından bir füze ile vurusun diyemi yapacaksınız.

  • Zahit Günay20 Şubat 2023 14:52

    Neye katkısı olur 0592789283. Boş yere ziyan harcama. 100 milyonlarca doları heba etmek diye tamda buna denir. 400 mt lik binalarmış.

  • Mucise Reis : )20 Şubat 2023 14:19

    Yakında çöllerede bu tarz projeleri var. Çöllere dev inşaatlar yapılar düşünülüyor. Petrol parası çok gelince olacağı bu. ileride aynı yapılar uzay araştırmalarında mars ve ay içinde uygulanacak. yani yabancılar aslında dunayda bir teste diyor olacak kendını. asıl hedef temel bilgiler ile gelecekte cam fanus biçimli yapılarda uzayda yaşam... bu bebek adımları oluyor

  • Hasan20 Şubat 2023 13:48

    Tam bir put. Ne taparız bu küpe.