E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSuriye motorini piyasayı vurdu---

Suriye motorini piyasayı vurdu

Suriye motorini piyasayı vurdu
09 Temmuz 2014 - 04:02 borsagundem.com

Suriye'den Türkiye sınırına döşenen boru hatlarıyla ya da kamyonlarla getirilen motorin piyasada 1.1 ilâ 1.8 liradan satılıyor

Suriye'den giren kaçak akaryakıt, kontrol edilmesi güç boyutlara ulaşıyor. Suriye’den Türkiye sınırına döşenen boru hatları aracılığıyla ya da kamyonlarla getirilen kaçak motorin, iç piyasada 1.1 ila 1.8 liradan satılıyor.

Merve Erdil'in Hürriyet'teki haberine göre bunun yol açacağı mali kaybı hesaplayan sektör temsilcileri, motorin pazarında bu yıl yaklaşık 2.5 milyar liralık bir gelir kaybı yaşanacağını öngörüyor.  BP Türkiye Akaryakıt Genel Müdürü Martin Thomsen, kaçak akaryakıt satışının sadece sınır illerle sınırlı kalmadığını, Konya’ya kadar uzandığını söyledi. Suriye ve Irak’ta yaşanan iç karışıklıklar, Türkiye’de petrol piyasasını etkilemeye devam ediyor.

Suriye’den giren kaçak akaryakıt nedeniyle Türkiye motorin pazarında bu yıl yaklaşık 2-2.5 milyar liralık gelir kaybı yaşanması bekleniyor. Thomsen, Suriye’den Türkiye’ye kaçak akaryakıt girişinin arttığını ve bu yıl yüzde 4-4.5 arasında tahmin edilen pazar büyümesini 1.5-3.0 puan arasında aşağı çekebileceğini söyledi. Motorin pazarının yaklaşık 86 milyar lira olduğu dikkate alındığında, bu oran yaklaşık 2-2.5 milyar liralık bir kayba tekabül ediyor. Akaryakıtta yüzde 60 civarındaki vergi oranları düşünüldüğünde, 2.5 milyar liralık kayıp, 1.5 milyar lira civarında bir vergi geliri kaybı yaşanılacağını da gösteriyor.

Kaçak akaryakıt satışının sınır illeriyle sınırlı kalmayıp, Konya’ya kadar uzandığını anlatan Thomsen, “Özellikle güney bölgelerinde çok büyük satış kayıpları var. Adana ve Hatay civarından başlıyor ve Konya’ya kadar piyasayı etkiliyor.Bu üçgen piyasayı etkiliyor” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)