E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSukukta hedef 40 milyar dolar---

Sukukta hedef 40 milyar dolar

Sukukta hedef 40 milyar dolar
05 Eylül 2014 - 07:46 borsagundem.com

Faizsiz finansman bonosu sukuk Türkiye'de kamu ve özel sektörün yeni gözde borçlanma aracı

Türkiye’de yaklaşık 3 yıl önce faizsiz finansman enstrümanı olarak gündeme gelen sukuk ihracında bugüne kadar 18 milyar lirayı aşkın ihraç yapıldı. Türkiye’de kira sertifikası olarak adlandırılan sukuk ihracında Hazine ihraçları başı çekerken, özel sektör kuruluşlarının bu ürünün yeni olması nedeniyle çok fazla ilgi göstermediği dikkati çekiyor. Akşam'ın haberine göre, EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Selim Elhadef bu finansman ürününün piyasada tam olarak bilinmediğini vurgulayarak, “Önümüzdeki dönemde SPK, BİST gibi kurumlar ile bu alanda çalışan özel sektör kurumlarının işbirliği ile düzenlenecek eğitim ve tanıtım çalışmaları ilgiyi artırır” dedi. Türkiye’de ilk defa kurumsal anlamda sukuk’un Hazine tarafından ihraç edildiğini anlatan Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz Hazine’nin bugüne kadar 6.2 milyar liralık ihraç yaptığını ifade etti. Akyüz, yurt içi yatırımcılara dönük olarak da dolar cinsinden 2 milyar 750 milyon dolarlık ihraç gerçekleştiğinin altını çizerken, “Hazine yılda iki defa şubat ve ekim aylarında ihraç yapıyor. İhracın en büyük müşterileri katılım bankaları, emeklilik şirketleri ve aracı kurumlar oluyor” dedi. 

2 YILDIR OLUMLU NOKTADAYIZ 

Akyüz, özel sektör kira sertifikası ihracının ise 6.1 milyar lirayı bulduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Son 2 yılda olumlu bir noktadayız. Yeni yeni oluşan bir enstrüman. Piyasa yeni tanıyor. Gelecek potansiyeli yüksek. Önümüzdeki 2 yılda mevcut hacmin iki katına çıkacak."

Düzenleme tam olarak anlaşılmadı

Geçtiğimiz aylarda İstanbul’da BİST ve EY işbirliği ile düzenlenen EY zirvesinde konuşan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, sukuk ihracıyla  ilgili yasal açıdan, kanun düzeyinde olmasa dahi en azından 2. mevzuat düzeyinde netliğe kavuşturulması gereken hususlar olduğuna dikkat çekmişti. Selim Elhadef ise , "Şu ana kadar ilgi olmamasının nedeni SPK'nın bu konudaki düzenlemelerinin şirketler tarafından tam olarak anlaşılmamış olması ve  bu finansman ürününün piyasada tam olarak bilinmemesi" dedi.

SUKUK NEDiR?

Türkiye'de kira sertifikası olarak adlandırılan sukuk bir çeşit faizsiz finansman bonosu. Kira gelirinin tekrar kiralanmasını sağlayan sertifikaların ihracına dayanıyor. Varlığa dayanmak zorunda. Faizsiz bankacılık modelinde nakit kredi kullandırımı  ve ticari olmayan kredi kullandırımı yasak.  Fon kullandıran kaynağı nereye aktardığını bilmek zorundadır. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)