E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK'dan sosyal medya dolandırıcıları için uyarı---

SPK'dan sosyal medya dolandırıcıları için uyarı

SPK'dan sosyal medya dolandırıcıları için uyarı
04 Haziran 2020 - 16:58 borsagundem.com

Sermaye Piyasası Kurulu, yatırımcıları, sosyal medya mecraları veya iletişim sistemleri üzerinde oluşturulan kapalı gruplar ile yönlendirmelerde bulunan şahıslara karşı uyararak, söz konusu kişilerin, menfaat temin ettiğini belirtti.

BORSAGUNDEM.COM-ANKARA

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan, yatırımcılara sosyal medya hesaplarında ilişkin uyarı açıklaması geldi.
Açıklamada, Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecraları ile Whatsapp, Telegram gibi iletişim sistemlerinde oluşturulan üyelik bazlı gruplar üzerinden, aralarında haklarında daha önce piyasa dolandırıcılığı, güveni kötüye kullanma suçu dâhil pek çok suç fiilinden dolayı suç duyurusunda bulunulmuş ve işlem yasağı getirilmiş kişilerin de bulunduğu, Kurulca yetkilendirilmiş yatırım danışmanlığı ve benzeri sermaye piyasası faaliyeti izni olmayan kişi veya kişilerce, yatırımcıların yönlendirilerek mağdur edilmeye yönelik eylemlerin devam ettiğinin görüldüğü belirtildi.

Sermaye Piyasası Kanunu’nun “Piyasa Dolandırıcılığı” başlıklı 107’nci maddesinde işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı ve bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suçlarının düzenlendiğinin anımsatıldığı açıklamada, söz konusu düzenlemeler uyarınca, “sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler” ile “sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayan” kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağının hükme bağlandığı belirtildi.

YATIRIMCILARI ZARARA UĞRATTIĞI GÖRÜLMEKTE

Açıklamada, “Sosyal medya mecraları veya iletişim sistemleri üzerinde oluşturulan kapalı grupları kurarak yatırımcıları yönlendiren şahısların, grup içerisinde paya oluşturdukları talep sayesinde sahip oldukları payları satarak menfaat temin etme amacını taşıdığı,

Gruplar içerisinde yatırımcıları yönlendirenlerin “al” yönünde verdiği tavsiye ile eş anlı olarak kendilerinin veya ilişkili olduğu kişilerin sahip olduğu payları sattıkları,

Böylelikle, gruplar içerisinde yatırımcıları yönlendirenlerin yüksek fiyatlardan ellerindeki payları grupların içindeki yatırımcılara satarak menfaat temin ederken yatırımcıları zarara uğrattığı görülmekte olup, bahsedilen nitelikte faaliyetlerde bulunan kişilere itibar edilmemesi önem arz etmektedir” denildi.

YATIRIM KARARLARINI PROFESYONEL KİŞİLERİN YARDIMIYLA ALIN

Açıklamada, yatırımcılara şu uyarılarda bulunuldu:

“Paylara ilişkin olarak sosyal medya ve iletişim sistemleri üzerinden yapılan telkinlerin ve yatırım tavsiyelerinin, belirli bir grup tarafından gerçekleştirilen piyasayı dolandırıcı işlemlere hizmet etme amacını taşıyabileceği,

Sosyal medya ve iletişim sistemleri üzerinden yaptıkları paylaşımlarla yatırımcıları yönlendiren şahısların, aslında kendi pay satışlarına veya alışlarına talep/arz oluşturma çabasında olabileceği,
Söz konusu gruplara dâhil olan yatırımcıların, bu grupları yönlendiren kişiler tarafından işlenen suçlara iştirak kapsamında sorumluluklarının doğabileceği,

Piyasa koşullarını değerlendirerek yatırımlarını yönlendirme konusunda yeterli bilgi ve tecrübesi olmayan yatırımcıların, Kurulumuz düzenlemeleri uyarınca yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği konusunda yetki belgesi almış kuruluşlarla sözleşme yaparak, yatırım kararlarını profesyonel kişilerin yardımıyla almalarında fayda görüldüğü hususlarının da yatırımcılara bir kez daha hatırlatılmasında fayda görülmektedir.”

Borsa İstanbul küçük yatırımcıyı uyardı: Manipülatörlere kulak asmayın!

 

Sosyal medyadan hisse pazarlıyorlar

 

Twitter'dan hisse pazarlayan Mustafa Gürban'a ceza

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KY05 Haziran 2020 09:30

    Keşke uyarı yerine ceza verilse, 13fenerbahce13 Egemen, Kamar vs at koşturuyor hepsi

  • bayrak TAVAN05 Haziran 2020 01:33

    Spk o dolandırıcıları içeri tıkacak gerçek cezaları verdirebilse zaten yatırımcıyı dolandıracak manüplatörler olmayacak, dolayısıyla da yatırımcıyı böyle uyarmasına gerek kalmayacak. Yani YATIRIMCIYI DEĞİL SUÇLULARI UYAR. AKLINIZI BAŞINIZA ALIN YOKSA ÖPERİM DE!!!!

  • Fatih kurtay ,ömer eğin,bora 04 Haziran 2020 21:08

    SPK twitterda yazan bu hesapları kontol edin, @PHOENIX07_ Fatih kurtay, @ofegin  ömer, @Sacro_trade bora ,@netanalist, @fatihonline_ , @CZ_signalium, @marjist , bu adamları araştırın ,birebir şahidim topladıkları kağıtları anlık paylaşıp takipçilerinin almalarını sağlayıp ,onlar alırken topladıklarını bu takipçilerine satıp, hayırdır neden boyle oluyor sürekli diye sorduğundada engel atan çomarlar bunlar,hepsinin ekran görüntüleri alındı, önce bir tanesi yazar ,diğerleri 2 dk arayla retweet yapar boylece kurbanlara itelerle ,ulan kaç kere daha zıplayacaksınız ;) en çapsızıda malatyalı fatih kurtaydır ,kendi açtığı çakma hesaplardan kendisine soru soruyor , soran Ky miş hesabı ,bakayım diyor grafiğik atıyor hoopp geçmiş olsun ky ye.

  • Ben04 Haziran 2020 20:17

    Adam rtalp 52 yapdı ordan 18 onlara mudale oldumu olmaz küçük yatırımcı oldumu bulurlar

  • Borsacı Osman04 Haziran 2020 18:03

    İstediğiniz kadar yazın bizim milletin bir kısmı asla akıllanmaz hepsi kolay para peşinde tosun gibi tosuncuklar sürekli çoğalıyor borsada çok uzuuuuuuun vadeli yatırımcı oldular bazı hisselerde fazla değil 8-10 sene sonra maliyetlerine gelir.

  • tekfenzade04 Haziran 2020 18:02

    tekfeni bana kötü kakaladılat bütün senetler ikiye katladı uzun vade imiş sanki uzun vadede yükselmeyen senet var

  • Selim can04 Haziran 2020 20:06

    Peki kısa vadenin ölçüsü ne... !? :) beleşten zengin olayım derken uykusuz kalmaya değmez

  • günah keçisi04 Haziran 2020 17:58

    hep suçlu birini bulur geride kalanlar dikkat edin (M) 

  • sivaslı04 Haziran 2020 17:57

    dikkat et yaklaşan bir cisim var 

  • admin04 Haziran 2020 17:46

    Spk bu haberiyle sorumluluğundan kurtulmuşmu oldu şimdi? Şimdiye kadar olan bütün manüple haesaplara neden müdahale emedi?Borsanın başka yetkililerimi var?

  • neden04 Haziran 2020 17:10

    spk hepsini biliyor neden savcılığa vermiyor da kulaklarından tutup hücreye attırmıyor. neden sadece caydırıcı olmayan dandik cezalar veriliyor