E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK, borsa manipülasyonunun detaylarını açıkladı---

SPK, borsa manipülasyonunun detaylarını açıkladı

SPK, borsa manipülasyonunun detaylarını açıkladı
04 Ekim 2022 - 19:18 borsagundem.com

Borsa İstanbul'daki manipülasyonda, SPK uzmanlarınca yapılan çalışmalar kapsamında şüphelilerin realize karlarının 2,5 milyar lira, elde edilen toplam karın ise yaklaşık 5 milyar lira olduğunu belirlendi

Borsa İstanbul'da son dönemlerde meydana gelen yükseliş sonrası ani satış baskısıyla oluşan manipülatif olaya sebebiyet veren kişi ve kurumlarla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan rapor üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmanın detaylarına ulaşıldı.

Soruşturma kapsamında, şüphelilerin özellikle Borsa İstanbul'da Banka Endeksini oluşturan bankacılık sektörü paylarında ve bu paylara ait vadeli işlem piyasalarında yoğun işlem yaptıkları belirlendi.

Üç aylık dönemde BIST Banka Endeksi paylarında ve bu payların dayanak varlık olduğu vadeli işlem sözleşmelerinde, grup hesaplarından gerçekleştirilen işlem hacimlerinin yaklaşık 30 milyar lira olduğu, fiyat yükseltici ve kendinden kendine karşılıklı işlemler yaparak oluşan pay piyasasının yapay haline getirildiği tespit edildi.

Yaptıkları işlemlerle bankacılık sektörü paylarına yüksek talep olduğu izlenimini veren şüphelilerin, yoğun ve sürekli alım satım işlemleriyle piyasada hakimiyet kurarak pay fiyatların belirlenmesinde etkin hareketlerde bulunuldukları anlaşıldı.

Banka paylarında yükseliş olacağı beklentisi ve algısını oluşturan şüphelilerin, pay piyasasında paralel yapılan alımlarla ayni payların spot piyasa değerlerinin suni bir biçimde anılarak, yatırımcılara fiyatların spot piyasada da yükseleceği beklentisini verdikleri belirlendi.

Şüpheliler yaklaşık 5 milyar lira kar, 1 milyar lira da zarar etti

Bu yolla her iki piyasanın birbirini etkileyerek fiyatların yükseltilmesine yol açan şüphelilerin, eylemlerini organize bir şekilde gerçekleştirdikleri tespit edilirken, ilgili paylar ve paylara ait vadeli işlem sözleşmelerinin büyük çoğunluğunun zanlıların mülkiyetinde olduğu anlaşıldı.

Soruşturma kapsamında, zanlıların organize ve örgütlü olarak Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/1 maddesinde tanımlanan "işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı" suçunu işlediklerini değerlendirdi.

SPK uzmanlarınca yapılan çalışmalar kapsamında şüphelilerin realize karlarının 2,5 milyar lira, elde edilen toplam karın ise yaklaşık 5 milyar lira olduğunu belirlenirken, fakat piyasada yaşanan sert düşüşler nedeniyle yaklaşık 1 milyar lira zarar oluştuğu değerlendirildi.

Borsada manipülasyon soruşturmasında 5 tutuklama talebi

 

Mehmet Akdere gözaltına alındı

 

Borsada yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kara Topuk05 Ekim 2022 14:16

    Herkes tutturabildiğine gidiyor kabahat vatandaşta değil sistemde sistem piyasaları öyle şeyleri getirdi ki canı sıkılan elindeki malın fiyatını yükseltiyor gıda fiyatları araba fiyatları akaryakıt gübre hepsinin fiyatı spekülatör bir şekilde artıyor Mazotta indirim bekliyor gelmiyor zam ufacık bir kıpırtı da hemen geliyor dur diyen yok dolandıran dolandırıyor Demek ki sistem bunu öngörüyor

  • kkm açıklandığı anda oluşan kayıp.05 Ekim 2022 11:02

     Dövizi düşürmek için Esas yatırımcı bİR GECE ANSIZIN AÇIKLANAN kur korumalı hesapda büyük paralar yok oldu.Altın,borsa döviz  çok büyük miktarda düştü.Borçlanma araçları fonları ve diğr yatırım araçlarında tasarufu seçenler bir gece ansızın çıkan beklenmeyen bir kararla büyük para kaybetti.Bunlar arasında küçük yatırımcı sayısını bimiyoruz. KAYBEDİLEN PARANIN VE ALTIN HESAPLARININ DA KAYIPLARINI BİLMİYORUZ. bENCE BURADA UĞRANILAN KAYIP ÇOK DAHA CİDDİ.aNCAK GÜNDEM OLMUYOR.

  • TOPÇU 05 Ekim 2022 01:27

    Bu kalkınma hissesinde yapılan manipülasyonun 3 yılı doldu. kalkınma manipülasyoncalarına dokunan olmadı. bu ağır suçtur.

  • Ahmet kal05 Ekim 2022 00:07

    Eeee sonuç bize geçmiş olsun.

  • H O R U Z04 Ekim 2022 23:49

    İNSANLAR KAZIKLARI YİYİP DAHA ÇOK KAYIP ETTİKCE DAHA ÇOK BORSAYA GİRİP PARALARINI KURTARACAKLARINI ZANNEDİYORLAR.AMA SONLARI HÜSRAN VE İFLAZ İLE BATAK.

  • Borsaci04 Ekim 2022 22:52

    Viop bu ulkenin varliklarini ve yatirimcilarini yok etmek icin bar.bu kadar akilsiz bir duzenleme olamaz.halka acikligi %25 olan bir bankanin 5 ini alsaniz aciklama istiyor vioptan ayni bankanin %70 ini al ne bankanin ne imkb nin haberi bile olmuyor.bir kotu niyetli fon gelse 250 milyon para soksa viop a takas bank ve araci kurumlarin tamamini batirir borsa diye bir sey birakmaz bu viop yeniden duzenlenmeli

  • Ahmet Ali 04 Ekim 2022 22:43

    Bu tür manipülasyonların cezası kesinlikle idam olmalı. Adam kaçırdığı parayı yiyememeli. Yoksa bu türlü soyguncuların sonu gelmez.

  • EXSTRİKS04 Ekim 2022 23:50

    KARDEŞ İDAM OLUR İSE BİZ NEREDEN PARA KAZANACAĞIZ.YOKSA BİR YILDA % 50-100 BENİ ŞAHSEN KESMEZ Kİ.BUNLAR OLMASA BORSANIN NE TADI NE DE TUZU KALIR.

  • Tufan 04 Ekim 2022 22:32

    İşlemler yapılırken Spk ve işlemleri yapan aracı kurumlar neden bu kadar geç fark ettiler? Öyle ya biz 5 tane para transferi yapsak banka arayıp ne oluyor diye soruyorken adamlar milyar tl işlemler yapıyor aracı kurumdan spk dan ses yok. Ne zaman ki akbank hisse satıyor iş patlıyor, güya. Cumhurbaşkanı müfettiş arayıp Spk ve aracı kurumlar kimse hepsini sorguya almalıdır. Bunlar bu işin içinde değilse bile görmemeleri büyük gaflettir ve adamı işinden etmelidir.

  • Usta04 Ekim 2022 20:42

    Yukarıda belirtilen miktarlar 1 Temmuz-21 Eylül tarihleri arasında borsaya giren paranın yanında neredeyse sıfır değerinde, yani borsaya giren para deve yukarıda belirtilen miktarlar ise pire. 1 Temmuz-21 Eylül tarihleri arasında sadece bir kişinin 1.4 trilyon liralık banka hissesi satın aldığı bildirilmiştir, aynı tarihler arasında borsaya giren paranın toplam miktarını düşünün. Birkaç gündür piyasa dolandırıcıları yakalandı, endekste düzeltme yapıldı ve borsada güven sağlandı şeklinde bir algı oluşturmaya çalışılıyor, zira borsaya giren paranın neredeyse tamamı henüz borsada. Acemi oyuncular artık ustalaştılar ve bu algıya gülüp geçeceklerdir. Ne demiştik bekleme ve hayal kurma sırası büyük, hatta çok büyük oyuncularda :D

  • VATANDAS04 Ekim 2022 20:35

    devlet her HIRSIZDAN CALDIGINI DONUNA KADAR ALIP KAMU BUTCESINE TRANSFER ETMELI...HAVADAN PARAYA EROINMAN GIBI BAGIMLI OLMUS KUMARBAZ KAFALILAR DA BU ZARARLARINI OGRENME BEDELI OLARAK KABUL ETMELI...BU ULKEDE HIC BI HIRSIZIN YA DA AVANAGIN ZARARI KAMUYA YUK YAPILMAMALI..HARAMZADE KAMU GOREVLILERI BUNU OFFSHORE BANKALARINDAN YUKSEK FAIZ ICIN YATIRDIKLARI PARALAR BATINCA BU PARALARI HALKIN SIRTINA YUKLEMISLERDI BU U LKENIN HARAMZADE YUKSEK YARGISI ELIYLE...ALLAH KAN KUSTURSUN DUNYADAN HABERSIZ BU HALKIN SIRTINA YUK OLAN HERKESE BUNA IMKAN VEREN HER KAMU YETKILISINE

  • Yorum04 Ekim 2022 20:15

    Yani orada burada blomberğde bazı sözüm ona uzmanlar işte büyük zararları var açıklarını kapatamıyorlar bazı aracı kurumlar batar gibisinden boş boş yazanlar ne oldu 5 milyar kar var kimden yaptılar bu karı tabiki ky dan o paraların hepsini o zarar eden ky lara dağıtın bunları ve aracılık edenleri fare gibi sokun hapse

  • ödesinler04 Ekim 2022 19:51

    bu paraları devlet alıp mağdur olanlara alış fiyatından ödeme gerçekleştirsin.

  • doncu04 Ekim 2022 19:49

    dolardaki köpüğü kim aldı?

  • veli04 Ekim 2022 19:40

    yani yandaş ahlat tarafından yapıldığını herkes gördü.

  • Selami Kalkan 05 Ekim 2022 11:21

    Sayın ilgililer sayın yetkililer... Allah rızası için lütfen başkent gaz hisse lerinin de takip edilmesini sağlayınız lütfen... Bir yıldan beri film fırıldak haksızlık ne ararsanız var... Lütfen el atınız Allah rızası için

  • Bik04 Ekim 2022 19:31

    Son vagona binen KY'ler teorik olarak ne kadar zararda olabilir ki, şu an itibarıyla! 

  • Cevap04 Ekim 2022 20:56

    1 milyar TL :o)  :o)  :o)