E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSpekülatif borsa yatırımının sonuçları ağır olabilir---

Spekülatif borsa yatırımının sonuçları ağır olabilir

Spekülatif borsa yatırımının sonuçları ağır olabilir
06 Temmuz 2021 - 11:28 borsagundem.com

Küresel çapta birçok küçük yatırımcı sosyal medyada ünlenen cesaret argümanlarını sıralayarak borsalarda spekülatif varlıklara yöneliyor. Ünlü Borsa Uzmanı Cody Willard bu tür yatırımların olası olumsuz sonuçlarını hatırlattı


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya çapında spekülatif yatırımlara yönelen perakende yatırımcıları sosyal medya üzerinden yönlendiren ve cesaretlendiren iki bilindik argüman bulunuyor. Bunlardan birisi geride kalma korkusu (FOMO) diğeri ise ‘Hayata bir kez geliyorum’ (YOLO) düşüncesi. MarketWatch yazarı Cody Willard’a göre birçok perakende yatırımcı bu sözleri adeta bir slogan olarak kabul edip aşırı derecede cesur kararlarını desteklemek için kullanıyor.

Willard yatırımlarında bu tip sloganları kabul eden perakende yatırımcılara kararlarını farklı bir perspektiften bir kez daha değerlendirmelerini öneriyor. Borsa uzmanı YOLO diyen yatırımcılara herkesin hayata bir kez gelmekten korkması gerektiğini ve FOMO düşüncesini kabul edenlere de geride kalan yatırımcıların yaptıkları hamleler nedeniyle sadece geride kalmaya devam edebileceğini belirtiyor.

Borsa uzmanı kendi tecrübesi üzerinden yatırımcılara önerilerde bulunuyor. MarketWatch yazarı 2004 yılında Apple hissesiyle birlikte Nortel, JDSU ve Cisco gibi internet şirketleri üzerinden hedge fonu portföyünü oluşturmuş. Willard o dönemde 2002 krizinden geri dönen internetle ilişkili hisse senetlerinin başarılı olabilecek tek sektör olduğuna inandığını belirtiyor.

Willard Ocak 2004’te hisse senetleri %20 ila %30 arasında getiri sağlarken satışa geçtiğini ve hedge fonunun %25 oranında getiri yakaladığını söyledi. Ayın sonunda hisse senetleri düşüşe geçtiğinde borsa uzmanı kendini kanıtlamış hissettiğini belirtiyor. Şubat ayına gelindiğinde borsa uzmanı bol Hisse senetlerindeki %20 %30 oranındaki düşüşe rağmen bol miktarda nakit elde ettiğini ve hedge fonunun yaklaşık %20 getiri sağladığını yazdı.

Borsa uzmanı bu nakit birikimi üzerinden portföyünü yeniden inşa etmiş ve halihazırda düşüşte olan hisseleri tekrar satın almış. Mart ayına gelindiğinde ise tamamen yatırıma yönelen Willard borsalar %10’luk düşüş gösterirken tek haneli getiri sağladığını belirtiyor. Ancak borsa uzmanı için sonun başlangıcı da bu noktada gerçekleşmiş.

Willard New York’taki ofisine geldiğinde Nasdaq vadelilerinde sert bir düşüş gördüğünü belirtiyor. Haberlerde ise Nortel’in yolsuzluk suçlamalarını kabul ettiği ve dev telekom şirketinin soruşturmaya girdiği manşetlerde yer alıyor. Nortel hisse senetleri aynı gün yarı fiyatına düşmüş ve internetle ilişkili bütün hisseler %20’nin üzerinde düşüş göstermiş. Borsa uzmanı o gün bütün gece kusarak ağladığını yazdı.

Borsa uzmanı yılın geri kalanında kendi kazdığı çukurdan çıkmaya çalıştığını ve hedge fonu şirketini dipten kurtarabilmek için ileriki süreçte birçok başarı elde etmek zorunda kaldığını söyledi. Willard yatırımcılara bu tecrübeyi örnek göstererek kendilerine batacakları bir çukur kazmamaları gerektiğini hatırlatıyor.

Willard 2007 yılına gelindiğinde borsa yatırımcılarının emlak sektörüne fazlasıyla güvendiğini ancak 2008 Küresel Finans Krizi patlak verdiğinde birçok perakende yatırımcının mağdur durumda kaldığını söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre günümüzde küresel borsalarda birçok perakende yatırımcı kripto paralar ve spekülatif hisseler üzerine yatırım yapmakta. Birçok yatırımcı bu tip varlıkların ticareti üzerinden büyük paralar elde etmeyi hedefliyor. Ancak Willard’ın örneği agresif bir şekilde boğa piyasasını desteklemenin olumsuz sonuçlarını gözler önüne seriyor.

Willard yazısında, “25 yıldır bu işin içindeyim, hisse senetleri topluyorum ve insanların paralarını yönetmelerine yardımcı oluyorum ve bana öyle geliyor ki, ticaret yapmak, yatırım yapmak, kâr etmek ve bu kârları elde tutmak uzun yıllar gerektiren zor bir iş. Bu işin kolay göründüğü zamanlar vardır. Bu genellikle tedbirli olmak için en iyi zamanlardır. Çünkü gerçekten kolay olsaydı, kimse gerçek işlerde çalışmazdı. Hepimiz bütün gün birbirimize hisse senedi takas edebilir ve ihtiyacımız olan tüm parayı kazanabilirdik” ifadelerine yer verdi.

 

Borsalarda yönü bireysel yatırımcılar belirliyor

 

Bitcoin'deki yükseliş için kritik gösterge

 

Borsada risk iştahı korunacak mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)