E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPAC şirketlerinin sonu yaklaşıyor mu?---

SPAC şirketlerinin sonu yaklaşıyor mu?

SPAC şirketlerinin sonu yaklaşıyor mu?
09 Mart 2021 - 16:01 borsagundem.com

Yükselen tahvil verimleri ve borsalardaki düşük performansın dikkat çekmesi, pandemide yükselen özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) aracılığıyla halka arz furyasının sonunu getirebilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisi sona erdiğinde, pandemide edinilen bazı alışkanlıklar kalıcı olacak ancak bazıları da rafa kalkacak. Evden daha sık çalışacağız ancak nihayet kuaföre de gidebileceğiz. Yeniden el sıkışacak, ancak ellerimizi olabildiğince hızlı bir şekilde yıkayacağız. 2020’nin sona ermesi beklenen pratiklerinden biri de emeklilik fonlarının dahi yöneldiği özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC).

Yatırımcılar çok uzun bir süredir SPAC şirketlerinin hisse fiyatlarını, bu açık çek şirketlerinin satın almayı planladıkları şirketin ne olduğu bile bilmeden yükseltiyor. SPAC şirketleri ise bu ilginin karşısında, talebi karşılayabilmek için hız kazanıyor. Ancak ekonomist Chris Bryant’a göre, SPAC şirketleri son dönemde bir ayı piyasasını yaşıyor. SPAC kralı Chamath Palihapitiya bile nakde dönüyor.

Tahvil verimlerinde son dönemde görülen yükseliş, bu tür riskli yatırımların çekiciliğini azaltıyor. Ancak en önemlisi, insanlar nihayet ekim ayında birçok uzmanın yaptığı çağrıya kulak veriyor: Bu şirketler içerdekileri zenginleştirebilir, ancak normal yatırımcıları genellikle hayal kırıklığına uğratıyor. Bununla birlikte aniden herkes ‘değer hisselerine’ yöneldi ve 2000’lerin dot-com balonu öncesinden bu yana görülmemiş bir furyayı ortaya çıkardı.

Korona virüs aşılarının tamamlanmasının ardından gerçekleşecek önemli unsurlardan biri de çocukların artık ekrana bağlı kalmak zorunda olmayacağı. Geçtiğimiz bir yılda tüm dünyada ebeveynler karantina uygulaması sürecinde, çocuklarının iPad’ler, XBox’lar ve benzeri teknoloji ürünleriyle vakit geçirmesine izin verdi. Bu süreç ise online oyun platformu Roblox için oldukça faydalı oldu. Şimdilerde halka arzına hazırlanan şirket, pandeminin ardından sosyal hayatın normalleşmesiyle zarar görebilir.

Tahvil piyasasındaki son hareketlilik de göz önünde bulundurulduğunda yatırımcıların spekülatif hisselere yatırım yapmak istemeyeceği düşünülüyor. Gelecekte elde edilmesi beklenen getirilerin bugün hiçbir anlamı yok. Yükselen tahvil verimleri ise yatırımcılara nakitlerini değerlendirmek için yeni bir alternatif sunuyor. Şimdi birçok SPAC şirketinin hisse fiyatı 10 doların altında işlem görüyor ve bu seviyelerden satış yapılıyor. Bu durum ise normale dönüşe işaret ediyor.

‘Normal’ bir piyasada, SPAC şirketlerinin sahip oldukları nakdin hisse başı fiyatında işlem görmesi gerekir. En azından bir anlaşma açıklanana kadar. Ancak son dönemde birçok SPAC şirketi, ellerinde bulunan nakitten çok daha yüksek miktarlarla işlem görüyor. Bu durum ise oldukça mantıksız. Churchill Capital, Lucid Motors ile olan anlaşmasını açıklamadan önce 65 dolar civarında seyrediyordu. O dönemden bu yana şirketin hisselerinde %60’ın üzerinde düşüş görüldü.

Fiyatlar bu şekilde düşerken bile SPAC şirketleri sermaye artırmayı başardı. Ancak şirketlerin halka arzlarına eskisi kadar fazla talep yok. Düşen fiyatlar ise satın alım yapmaya çalışan SPAC şirketleri için hayatı zorlaştıracak. 

Bir dizi SPAC şirketinin kurucusu Palihapitiya ise yaptığı açıklamada, “SPAC piyasası gerçek bir darbe aldı” dedi. Açıklamasının devamında, “eğer tahviller bir iki ay daha iyi görünmeye devam ederse… elimizde birçok başarısız halka arz ve şirket birleşmesi olacak” ifadelerini kullandı.

 

ABD vadelilerde yükseliş sürüyor

 

GameStop hisseleri yeniden yükselişe geçti

 

Tahvil, emtia, kurlara karşı borsada yükseliş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Donsuz Matador09 Mart 2021 22:33

    Borsagündem çığır atlamış Bizim borsa kesmedi amerikan borsasınıda manipüle etmeye başlamış:) İlahi:):)