E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSoros’un sağ kolu dolara cephe aldı---

Soros’un sağ kolu dolara cephe aldı

Soros’un sağ kolu dolara cephe aldı
26 Nisan 2023 - 15:18 borsagundem.com

George Soros’la ortaklığı ile bilinen dünyaca ünlü milyarder borsa uzmanı Stanley Druckenmiller ABD Doları’na karşı açığa satış pozisyonuna geçtiğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder yatırımcı Stanley Druckenmiller ABD Doları’nın değer kaybedeceği yönünde pozisyon alıyor. Tecrübeli borsa uzmanı 45 yıllık kariyeri boyunca küresel ekonominin ve piyasaların en belirsiz haline geldiği konusunda uyardı. Druckenmiller’a göre dolara karşı yatırım pozisyon almak şu an için tek ikna edici yatırım tercihi.

Dünyaca ünlü yatırımcı 1992 yılında George Soros’un sağ kolu olarak İngiltere Merkez Bankası’na ve sterline karşı pozisyon almıştı. Borsa uzmanı ABD politikalarına dair belirsiz görünüm nedeniyle dolar karşısında aldığı negatif pozisyonda kendinden emin hissediyor.

Financial Times’ın haberine göre salı günü Oslo’da gerçekleştirilen ve Norveç Varlık Fonu tarafından düzenlenen etkinliğe katılan Druckenmiller, “Rahat olduğum tek alan ABD Doları’na karşı açığa satış pozisyonum. Döviz trendleri genellikle iki ila üç yıl boyunca hüküm sürer. Uzunca bir süredir yükseliş görüyoruz” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Druckenmiller, efsanevi yatırımcı George Soros ile birlikte hedge fonu endüstrisindeki en güçlü kazanç serilerinden birisini gerçekleştirmişti. Borsa uzmanı benzeri bir durumun ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasını değiştirmesiyle tekrarlanacağından şüpheleniyor.

Druckenmiller 2022 yılındaki dolar rallisini kaçırdığını da itiraf etti. Milyarder yatırımcı, “Joe Biden ve Jay Powell’ı satın alma fikrine kendimi ikna edemedim. Bu muhtemelen kariyerimin en büyük kayıplarından biri” açıklamasında bulundu. Ancak Druckenmiller ABD yönetiminin ekonomideki olası bir gerilemeye yeni bir faiz indirimi dalgasıyla yanıt vereceğinden şüphelendiğini söyledi. Borsa uzmanına göre böyle bir durum muhtemelen doları aşağıya çeken bir politika hamlesi olacak.

69 yaşındaki milyarder yatırımcı Norveç’in petrol fonunun başındaki isim Nicolai Tangen ile gerçekleştirdiği video konferansta, “"FED geçtiğimiz yıl boyunca para politikasında bir miktar titizlik gösterdi. Ancak tarihsel olarak FED Başkanı Jay Powell'ın cesaretli bir profil olduğunu söyleyemem” dedi.

Druckenmiller tüm bunlara ek olarak doların geçen silah haline getirildiğine de işaret etti. Ünlü milyardere göre Şubat 2022’de Ukrayna’nın işgalinin ardından Rusya’nın dolar rezervlerinin doldurulması doların bir çeşit ekonomik silah olarak kullanılmasıydı. Druckenmiller, “Brezilya Devlet Başkanı Lula neden ABD Doları ile ticaret yapmaları gerektiğini soruyor ve bu soruyu sormakta haklı” ifadelerine yer verdi.

Ünlü milyarder Silicon Valley Bank’in mart ayında iflasının ardından FED’in verdiği yanıttan dolayı “hevesinin kırıldığını” söyledi. Druckenmiller ABD Merkez Bankası’nın krize bilançosunu genişleterek yanıt vermesi nedeniyle bankanın birkaç ay önce gerçekleştirdiği bilanço küçültme hamlelerinin büyük bölümünü zayıflattığını söyledi.

Borsa uzmanı ayrıca hisse senetleri gibi büyük varlık sınıfları için önümüzdeki 10 yıl içerisinde çok az olumlu yönlü hareket olacağı görüşünü yineledi. “Bana kalırsa çok fazla dalgalı bir seyir izleyeceğiz” diyen Druckenmiller ABD ekonomisinde resesyon beklediğini ve yatırımcıların “eski ekonomi” olarak tanımladığı küçük ve orta ölçekli şirketlerden kaçacağını öngördü. FED’in yumuşak iniş planına atıfta bulunan ünlü borsa uzmanı “Ben tartışmanın ‘sert iniş’ kampındayım” dedi.

ABD Doları, FED’in enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını agresif bir şekilde artırdığı 2022'de güçlü bir ralli gerçekleştirdi. Diğer rakip para birimlerine karşı doların değerini ölçen endeksler yüzde 8 yükseldi.

Bununla birlikte, ABD ekonomisinin resesyona doğru gittiğinden ve ABD Merkez Bankası’nın faiz artışlarını durdurmak üzere olduğundan korkan yatırımcılar dolara ilişkin öngörüleri değiştirdi. Piyasa çevrelerinde FED’in bu yılın sonuna kadar faizleri indirmek zorunda kalabileceğine inanlar dahi bulunuyor. ABD doları kasım ayındaki zirvesinden bu yana rakip para birimleri karşısında yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti.

Dolardaki düşüş beklentilerinin 4 sebebi

 

Dolar hegemonyası için yolun sonu mu geliyor?

 

Yatırımcılar yanıtladı: Dolarda neden düşüş bekleniyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)