E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSiyasi gündem sıcaklığını koruyor...Peki piyasalara nasıl yansıyacak?---

Siyasi gündem sıcaklığını koruyor...Peki piyasalara nasıl yansıyacak?

Siyasi gündem sıcaklığını koruyor...Peki piyasalara nasıl yansıyacak?
11 Temmuz 2023 - 08:21 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtiçinde ekonomi gündeminin biraz geride kaldığı bir haftaya başlarken, siyasi gündem sıcaklığını koruyor. Türkiye’nin İsveç’e yeşil ışık yakması sonrasında Nato Genel Sekreteri Stoltenberg; İsveç’in ve Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecine destek vereceğini ve her iki ülkenin terörle mücadele konusunda iş birliği yapacağını açıkladı. Diğer taraftan, Türkiye, İsveç ve Nato görüşmesinden İsveç’in gümrük birliği güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine destek vereceği bildirildi. Mevcut bilgilerin ışığında gün içerisinde de NATO zirvesinden gelen bilgi akışı yakından takip edilerek, gelebilecek olumlu haberlerin, piyasalara olumlu yansımasını bekliyoruz.

Yurtdışında piyasalar dikkatlerini, Fed’in inatçı ve yüksek tüketici fiyatlarına karşı mücadelesinde kaydettiği ilerlemeye daha fazla netlik sağlayacak olan ve  Çarşamba günü açıklanacak olan ABD enflasyon verilerine çevirdi. ABD tarafında enflasyon verisine odaklı seyir devam ederken bazı FED yetkililerinden gelen açıklamalar sonrasında alım iştahı güçlendi. Genel anlamda faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşıldığına dair  beklentilerin arttığı açıklamalardan sonra dolar endeksi baskılanırken, borsalarda pozitif tarafa geçildi. FED yetkilileri  Michael Barr, Mary Daly ve Loretta Mester  ortak akılla  merkez bankasının hala yüksek olan enflasyonu düşürmek için muhtemelen faiz oranlarını daha da artırması gerekeceğini, ancak mevcut para politikası sıkılaştırma döngüsünün sonunun yaklaştığını belirttiler.   Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise yetkililerin ekonomik yavaşlama belirtileri arasında şimdilik sabırlı olabileceklerini söyledi.

Asya’da da durum çok farklı değil . Bu hafta gelecek olan ABD enflasyon verisinin faiz artış döngüsünü bitireceği beklentileri ve Çin’in durgun büyümeyi desteklemek için ekonomik teşvik sağlayacağı ihtimali Asya hisseleri için günü pozitife çevirdi. Bu sabah açılışla birlikte MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0.7 artarken, ABD hisse senedi vadeli işlemleri, S&P 500 e-minis, %0.06 artış gösterdi. Avustralya borsası %1.01 yükselirken, Japonya’nın Nikkei Hisse senedi endeksi %0.66 yukarıda seyrediyor.

Petrol tarafında, dünyanın en büyük petrol ihracatçıları Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintilerine  doların zayıflaması da eklenince , petrol fiyatları bu sabah açılışla birlikte yükseldi ve önceki seanstaki kayıpların bir kısmını telafi etti. Brent ham petrol vadeli işlemleri ABD’de varil başına  %0,3 artarak 77,92 dolara yükseldi. West Texas Intermediate ham petrolü ise %0,4 artarak 73,31 dolara yükseldi.

Yeni günde yurt içinde ödemeler dengesi raporu ve inşaat maliyet verileri takip edilecek.Yurt dışında İngiltere iş gücü istatistikleri, Almanya final tüketici fiyatları, ZEW ekonomik beklenti endeksi ve  ABD NFIB küçük işletmeler güven endeksi verileri öne çıkıyor.

Günün önemli şirket haberleri 11/07/2023

 

İsveç basınında Türkiye sevinci

 

Biden: Türkiye'nin İsveç kararını memnuniyetle karşılıyorum

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)