E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞirketlerin döviz borcunu kim ödeyecek---

Şirketlerin döviz borcunu kim ödeyecek

Şirketlerin döviz borcunu kim ödeyecek
08 Eylül 2017 - 05:32 borsagundem.com

Hükümet, şirketlerin kur riskinden korunması için yeni model hazırladı. Ancak veriler konusundaki belirsizlik yüzünden uygulamaya geçilemiyor

Şirketlerin kur riskinden korunması için model hazırlayan hükümet çalışmalarını bitirdi. Ancak şirketlerden veri toplanması noktasında yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu görüldü.

Verileri Merkez Bankası’nın mı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) mu toplayacağı konusunda karar verilmedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek TRT’de katıldığı bir programda, döviz geliri olmayanların dövizle borçlanamamasını prensip edineceklerini kaydederek, döviz geliri olanın da belli bir oranda borçlanabileceğini söyledi.

Şimşek, “Şirketin eğer döviz geliri yoksa, döviz borçlanmak istiyorsa kurlardaki iniş çıkışlara karşı kendilerini garantiye alacaklar” dedi.

Merkez Bankası’nın yürüttüğü çalışmaya göre, döviz açık pozisyonu olan şirketlerin döviz varlığı, geliri ve borcu için sistemik risk takip modeli oluşturuluyor. Merkez, mevcut uygulamada şirketlerin döviz varlıklarını göremiyor. Borsaya açık şirketler takip edilebiliyor.

Yetkililer, yeni bir model oluşturulduğunu belirterek, bunun için bir yetki yasasına ihtiyaç olduğunu söylediler. Bilgilerin Merkez de mi BDDK’da mı toplanacağı kararıyla düzenleme yapılacak. (Hürriyet / Neşe Karanfil)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erol Göy08 Eylül 2017 07:41

    MERKEZ BANKAMIZ DÖVİZ ALIM İHALELERİ DE AÇMALI HER HAFTA BİR MİLYAR DOLAR SATIN ALIRSA PİYASADAKİ TL/DÖVİZ KURU FİYAT DALGALANMASI ÖNLENİR BÖYLECE DÖVİZ STOKUMUZ ARTAR RİSKLER AZALIR