E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞimşek: Kaynakları ihracata ve yatırıma yönlendireceğiz---

Şimşek: Kaynakları ihracata ve yatırıma yönlendireceğiz

Şimşek: Kaynakları ihracata ve yatırıma yönlendireceğiz
19 Eylül 2023 - 10:47 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Kaynakları tüketimden ihracata ve yatırıma yönlendireceğiz. Rekabet gücünü kazanmak için finansmana erişim uygun koşullarda olmalı" ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, öncülüğündeki yeni ekonomi yönetiminin aldığı kararlar meyvelerini veriyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch'ten arka arkaya gelen açıklamalar, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primindeki (CDS) gerileme, uluslararası piyasalarda da güven ortamının oluştuğunu ortaya koydu.

Seçim sonrası tüm bu gelişmelerin ardından Türkiye'deki bankaların ve büyük şirketlerin dış kaynak bulmasının da önü açıldı.

"Adeta önde gelen tüm ekonomiler Türkiye'yi yatırım için radarına aldı"

Bakan Şimşek, yaptığı değerlendirmede, ekonomi politikalarında yürütülen rasyonel program sayesinde ülkeye olan güvenin giderek arttığını söyledi.

Son 1 ayda bankaların sağladığı finansmana dikkati çeken Şimşek, "Hükümete olan güvenin perçinlenmesiyle dış finansmanda yaşanan problemler de çözülüyor. VakıfBank, Yapı ve Kredi Bankası, Eximbank, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası, Denizbank ve İş Bankası ağustos ve eylül aylarında çıktığı ihraçlarda yüksek oranda ilgi görürken, son bir ayda ülkemizin bu bankalarının yaptığı ihraçlarla toplam 2 milyar 57 milyon dolarlık finansman sağlandı. Söz konusu bankaların ihraçlarına İngiltere, Orta Doğu, Avrupa, Amerika, Asya-Pasifik ülkeleri gibi çok geniş bir coğrafyadan ilgili oldu. Adeta önde gelen tüm ekonomiler Türkiye'yi yatırım için radarına aldı. Hazirandan bu yana yurt dışından bankacılık sektörümüz 6 milyar 767 milyon dolar, bankalar dışı finansal kuruluşlarımız 367 milyon dolar ve reel sektörümüz 3 milyar 266 milyon dolar olmak üzere toplam 10,4 milyar Dolar tutarında dış finansman sağladı. Bu, ülke ekonomisine duyulan güvenin en açık göstergesidir." diye konuştu.

"Fiyat istikrarını sağlamak için gerçekçi hedefler ortaya koyduk"

Şimşek, oluşturulan ekonomik güven ortamı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde başlatılan ikili görüşmeler sonrasında Körfez bölgesinde gerçekleştirdikleri temasların olumlu neticelerini aldıklarına işaret ederek, "Türk Eximbank, İslam Kalkınma Bankasının ticaretin finansmanı kuruluşu ITFC koordinatörlüğünde Körfez bölgesinden 8 finansal kuruluşun katılımıyla Türk ihracatının desteklenmesi amacıyla 277 milyon dolar tutarında 1 yıl vadeli yurt dışı kaynak temin etti." dedi.

Reel sektöre de yatırımcı ilgisinin arttığını dile getiren Şimşek, Arçelik'in de gittiği borçlanmada 400 milyon dolarlık finansman sağladığını ifade etti. Şimşek, Rönesans Holding'in de temmuzda UK Export Finance (UKEF) garantisi altında 781 milyon euro (yaklaşık 834,4 milyon dolar) tutarında kredi sağladığına dikkati çekti.

Şimşek, fiyat istikrarının önemine vurgu yaparak, "Kalıcı refah, yüksek büyüme, yüksek istihdam, ilave dış kaynak için olmazsa olmaz fiyat istikrarı. Fiyat istikrarını sağlamak için gerçekçi hedefler ortaya koyduk. Kaynakları tüketimden ihracata ve yatırıma yönlendireceğiz. Rekabet gücünü kazanmak için finansmana erişim uygun koşullarda olmalı. Enflasyonu kalıcı şekilde tek haneye düşürebilirsek firmalarımız makul maliyetlerle dünyadan 5-10 yıl vadeli kaynaklara erişecek. O zaman dünyada Türkiye ile rekabet edecek fazla ülke olamayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Orta Vadeli Program'ın (OVP) da uluslararası piyasalara güven verdiğini ifade eden Şimşek, OVP'nin enflasyonla mücadele, mali disiplin ve yapısal reform olmak üzere üç temel bileşeni bulunduğunu, programın dördüncü unsurunun ise dış kaynak olduğunu söyledi.

Son dönemde Türkiye ekonomisinin gidişatını teyit eden gelişmeler

Ekonomide atılan adımlar sonrasında Türkiye ekonomisindeki olumlu gidişatı teyit eden gelişmeler uluslararası yatırımcılara referans oluyor.

Son dönemde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl sonra "negatif"ten "durağan"a çevirdi.

Fitch, görünümün "durağan"a revize edilmesinin kısa vadeli makrofinansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika bileşimine dönüşü yansıttığını bildirdi. Fitch'in bu kararında Türkiye'nin benzer ülkelere göre düşük genel hükümet borcu, dış piyasaya erişim geçmişi ve yönetilebilir seviyedeki borç ödeme profili etkili oldu.

Moody's de Türkiye ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 4,2'ye ve gelecek yıl için yüzde 2'den yüzde 3'e yükselterek, doğru politika setlerinin uygulandığını teyit etti.

Emsal ülkelere göre düşük kamu borcu ve ihtiyatlı bütçe politikalarının, mali politikanın etkinliğini yansıttığı vurgulanan Moody's raporunda, Türkiye bankacılık sektörünün sağlam yapısına işaret edilerek sektörün finansal stres dönemlerinde dahi dış borçlarını yenileyebildiğinin altı çizildi.

Seçim öncesinde 700 puan seviyelerindeki CDS puanı da ekonomide atılan adımlar ve OVP'de verilen mesajlar sonrasında 400 baz puanın altına geriledi.

Mehmet Şimşek'ten enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusu

 

Bakan Şimşek'ten enflasyon hedefi açıklaması

 

Bakan Şimşek: Dünya Bankası'nın güçlü bağlılığını takdirle karşılıyoruz

 

Bakan Şimşek: Kur hedefimiz yok

 

Şimşek: Enflasyonla mücadelede kararlıyız

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hırsızlar sizi 20 Eylül 2023 01:56

    Senelerce yaptığınız kaynakları indiregandi yapmak

  • Dolar19 Eylül 2023 23:08

    Ani olarak 38 ve ustune gelirse tüm dolarımı bozarm yok kademeli yaparsanız hayatta bozmam enflasyon zaten yakaliyor o zaman kendiniz bilirsiniz dolar lasmsa develasyon yapin satalim

  • Bir Vatandaş19 Eylül 2023 20:36

    Sn. Şimşek e güvenim sonsuz, zira bir Erdoğan =  bin Kılıçdaroğlu .

  • Turkogluturk23 Eylül 2023 11:19

    Hangi egitim hangi tecrubesi varda guveniyorsun.

  • Ahmak grup sizi 20 Eylül 2023 01:57

    Senin gibi mallar sayesinde bu haldeyiz zaten.

  • www19 Eylül 2023 15:34

    Muhalefet olmadığı sürece vatandaş memnun olmaya olmaya yönetime oy vermeye devam eder. Karşısında umut verecek başkasını göremeyince..

  • azmi19 Eylül 2023 13:53

    Belli bir miktarın üzerinde mal varlığı , parası vb olanlardan yüzde ile borç alınsın , sonra  ödenmek kaydıyla. İçeride böyle bir imkan var sanırım. Ele güne gideceğimize kendi yağımızla kavrulsak ne iyi olur...

  • Borsacı büyük ekonomist sefer19 Eylül 2023 12:51

    Ne dediysek o , sadece bir demeç borsayı eksi açılıştan artı 0,4 lara taşıdı ,yargı reformu bile borsayı tek başına 10 binlere atar,dolar ve faiz istikrara kavuşur,birde tuik devreden çıkartılmalı veya tuikciler değişmeli bu kişiler hakkinda da muhalefetin açtığı dava işlev hale getirilmeli ,birde sayın şimşek ekonominin tek başına hakimi olmalı ,ovp bile sayın şimşek açıklamadı ,borsa hala eksiye gitmek için firsatkolluuor ne yapsalsrbos bu sistemde ,olan akapa rejiminede oy veren emekli çiftçi işçiye oluyor borsa hala aşağı dikkat birde yeni gelen ve 8300 endeks lerde mallanan akapa partisine güven duyan 2 miluon olan onlara olfu 

  • Ekonomist19 Eylül 2023 12:35

    Ne kadar ihracat yapılırsa yapılsın bu ülkede döviz yine istedikleri zaman çıkartırlar. Peki ne yapmak gerekir. 1- İlk Önce kayıt dışılığı önleyecek, yani para ve mal hareketlerinde  anormal miktar ve fiyatlar, yine eş zamanlı ve eş hareketli çıkışları uyaran, anlık bir dijital sistem geliştirmelisiniz.  2- Yabancı yatırımcıda,  denge sağlamalısınız. Basit hesap Şeffaflaşma, dövizi en çok kim getiriyor, Ülkeden en çok kim çıkarıyor. :D  :D  :D 

  • Turkogluturk19 Eylül 2023 11:25

    Zam disinda bir sey yapmayan balon.

  • Mucise Reis ;)19 Eylül 2023 11:22

    Sizden önceki bakanlar hep ithalat yapıcaz. yatırım yapmayacağız ve üretmeyeceğiz demişti :D

  • Ahmet Özbir19 Eylül 2023 11:16

    cumhurbaşkanlığındaki 100den fazla alman arabasını satmadan kimse inanmaz sana

  • Baran19 Eylül 2023 18:08

    saf adam çok, milyonlarcası inanır