E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivSıfır otomobilde teslimat 3 aydan 3 saate düştü...---

Sıfır otomobilde teslimat 3 aydan 3 saate düştü...

Sıfır otomobilde teslimat 3 aydan 3 saate düştü...
30 Eylül 2023 - 07:45 borsagundem.com

Galeri ve bayilerin sıfır otomobil satışına ilişkin getirdikleri uygulama ve ek ücretler yerini kampanyalara bıraktı ve teslimat tarihleri 3 saate düştü.

Yükselen fiyatlar ve sıfır otomobil piyasasında arz talep dengesinin bozulmasının ardından 6 ay öncesine kadar "Araç yok 3 ay bekleyin" diyen bayiler, tutumunu değiştirerek getirdiği ek ücret ve uygulamalarının yerine kampanyalar uygulamaya başladı. 3 aya kadar uzayan söz konusu teslimat tarihleri ise 3 saate düştü. Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre  "Talep çok sıraya girin", "Sıraya girmek için ek ücret ödeyin", "Bu pakete ek aksesuar ücreti verin", "Cila-boya mecburi", "Bu kasko şart" diyerek işi fırsatçılığa döken galeri ve bayiler, şimdi arka arkaya hayata geçirdikleri kampanyalarla müşteri aramaya başladı.

Öyle ki kimi bayi mevcut aracını sıfır kilometre araçla değiştirene 50 ila 100 bin TL arasında takas desteği sunarken kimi de araç fiyatının yüzde 10'una kadar 12 ay 0.99 faizle kredi desteği veriyor. Otomobilde liste fiyatının yüzde 10-20 üzerinde yapılan balon satışlar sönerken, bazı modellerde liste fiyatına yüzde 5-10 indirim dahi yapılıyor.

ZORUNLUYDU HEDİYE OLDU!

Hatırlanacağı üzere bir dönem bayiler kaskodan aksesuara bir çok ürünü ederinin de çok üzerinde satıyor, kabul etmeyene de "Araba yok!" diyordu.
Şimdi stokları eritmek için yapılan kampanyalara hediyeler de eklenmeye başladı. Örneğin bir dönem kaskoyu zorunlu tutan bayiler şimdi bazı modellerde bir yıllık kasko hediye ediyor. 50 bin liralık aksesuar için 150 bin TL isteyen bayiler, bazı modellerde bu aksesuarları da araç paketine ek veriyor.

FIRSATÇILARA DARBE

Bayilerin bu 'U' dönüşünde alınan tedbirlerin çok güçlü katkısı oldu. Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı denetimler fırsatçılara darbe indirdi.

Hatırlanacağı üzere bakanlık, 6 ay 6 bin km yönetmeliğini 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzattığını ve yönetmelik kapsamında yapılacak denetimlere bireysel kullanıcıların da dahil edildiğini açıklamıştı.
Sektör temsilcileri, bu tedbirin çok güçlü etki yaptığını belirterek, "Bu tedbirle birlikte otomobil al-sat yapanlar, yani işi ticarete dökerek fiyatı artıran kişilerin geri çekilmesini sağladı. Böylece gerçekten ihtiyaç maksatlı otomobil almak isteyenler arabaya daha kolay ulaşmaya başladı" diye konuştu.

Araç kredilerine getirilen sınırlandırmalar da sektördeki fırsatçılığın önüne geçen en büyük etkenlerden biri oldu. Kredi musluklarının kısılmasının piyasayı etkilediğini belirten sektör oyuncuları, "Sıfır araç almak isteyen bir vatandaşın önce elindeki aracı satması gerekiyor. Ancak krediler sınırlandırıldığı için ikinci el araç piyasası çok durgun" dedi.

TAKAS VE İNDİRİM KAMPANYALARI DEVREDE

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, araç bulunurluğunda ciddi bir iyileşme başladığını belirterek, "Birçok marka ve modelde daha önce hiç ulaşılamamış satış adetlerini görmekteyiz.

Bu iyileşme yılın son çeyreğinde de devam edecek. Üç senedir karşılanamayan talep de rekor satışları getirdi" dedi. Bozkurt, sektörde faiz artışlarının ve krediye erişimin zorlaşmasının ardından satışların yavaşlamasını azaltmak için takas, indirim ve belli oranlarda düşük faizli kredi kampanyalarının devreye alındığını belirterek, "Normal pazar koşullarında bireysel müşterilerin yüzde 70'i kredi kullanarak araç alıyorken bugün bu oran yüzde 20-25'lere geriledi" diye konuştu.

AB'den Çin elektrikli otomobillerine "sübvansiyon" soruşturması

 

Avrupa'nın önde gelen otomobil üreticilerinin hisselerinde artış

 

İkinci el otomobil fiyatları düşecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Logic02 Ekim 2023 09:03

    Konut ve oto kredi faizlerini en az 2 yıl indirmeyeceğini mevduat faizlerimi de enflasyona yakınsayacağını hükümet açıklarsa bu piyasalardaki manipülasyon biter fiyatlar iner millet önünü görür benzin mazottan alınanan vergilerin yarısı ve paralı köprü yollarda fiyatlar yarıya inerse enflasyon 2 yılda ciddi şekilde iner yüzde 15-20 düzeyine düşer 4 yıldır süren acı biter. Konut ve oto ticaretine değil İhracata dönük büyüme ekonomi modeline geçilir. Büyük ve toplu imar alt yapı çalışmaları ve ticaretinin değil konut arzının artırılması da gerekir.

  • ışın özdemir01 Ekim 2023 22:31

    Hazirana kadar üç ay araba aradı reno 3-9 arasında alırsın dediler 3 zam yedik haziranda ikinci elden aldık sonra kızım almak istedi 798bin tl lik araca bayii885 bin istedi inşallah 0 lar piyasada ikinci el olarak ocak sonrası ucuza satılırda bayiler avucunu yalar 6 ay satamama biter inşallah

  • düzeni üzen01 Ekim 2023 09:43

    herhalde buda mematinin parlak fikriydi mebati gitti kavga bitti. otomobilmi var ötv yi indirsen nolacak diyordu koyun gözlüm

  • Gercek30 Eylül 2023 23:27

    Avrupada otomonilş en pahlıya kullananlar Tğrkşye vatandaşları. Yola devan. Atı alan üsküdarı gecer

  • mali30 Eylül 2023 20:39

    Allah Allah ne oldu ki, sanki Dünya otomobil fabrikaları Türkiye'ye otomobil satsa yetmeyecek gibi idi. Ne oldu ki ne!

  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA30 Eylül 2023 17:17

    Bu otomobil hırsı ne arkadaş.Su mu yapıyor bunlar.her evde baba da ana da çocuklarında nerede ise otomobiller var.tuvalete bile nerede ise otomobille gider olduk.

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL30 Eylül 2023 11:45

    Bunları yapanları veya bunun gibi şeyleri yapanları aslında idam edelse hiç kimse yapamaz.Bu millet hiç bir zaman MEDENİ ÜLKELER SINIFINI GEÇEMEZ.

  • AHMET ÖZBİR30 Eylül 2023 11:16

    MÜKEMMEL oldu, vatandaş perişan halden kurtarıldı. Asıl vazife şimdi başlıyor! Lüks değil ihtiyaç olan otomobilin ŞİŞMİŞ olan FİYATINI da ÜÇ GÜNDE NAKAVT etmek için göreve!..

  • Amin30 Eylül 2023 10:42

    Beter olun hatta batın inşAllah

  • !!!01 Ekim 2023 15:30

    Aynen batsınlar bir araçta 300 bin indirim gördüm, demek ki milyon kar eklemişler, batsın hepsi inşallah

  • Mucise Reis ;)30 Eylül 2023 10:35

    700,000 tl ayda  24,000 tl faiz getiriyor %41 ile. 10 ayda kazanç 24,000 x 10 ay = 240,000 tl yapar. Paran  940,000 tl olur .... net kar. vergisiz... :D şimdi otomobil alsan mtv, lastık, benzın, bakım, muayene, aku , boya vb full masraf... üstelıp tasarruf edemıyorsun çunku araç ile x eyre gıt kahve iç yemek ye gez toz masraf yaptırıyor : )) birde şuan git 700,000 oto al  10 ayda bu faiz  ayarlaması ile kaç para değer koyabılır üzerine şuan ? durum bu oluncada nakıt  olan bankaya atıyor veriske girmeden oto vb almadan para kazanıyor... emeklı maaşı 7500 işçi 11400 alıyor... faiz ise 24,000 verıyor... bugun x devlet memuru 30,000 alsa, kira ödese 10 bin, elektrık, su, ulaşım, doğalgaz vb ödese 5 bin , gunde 150 tl yemek parası ösede ayda  5 bin .. yanı elıne kalan para bu kadar değil... düzenini kuran için faiz oranları risksiz ve değerlendırılecek durumda. 

  • VS30 Eylül 2023 09:01

    bu ülkede araç eksiği kesinlikle yok o kadar çok araç fazlası oluştuki araç alana 300m2 tarladan hisse veren bile olucak.örnek: 2. el sıfır duster ilanlarına bi bakın 1 tane satılan araç yok nedeni 1 milyon 300 binlik fiyatı sanki audi satıyorlar

  • Berber Bekri 30 Eylül 2023 08:34

    Acele etmeyin daha üstüne aksesuar ilave edecekler ve yine aynı fiyattan satmaya çalışacaklar hatta yalvaracaklar...Rüzgar eken fırtına biçer...