E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSendika ile Bakanlık arasında BBG krizi---

Sendika ile Bakanlık arasında BBG krizi

Sendika ile Bakanlık arasında BBG krizi
10 Aralık 2013 - 03:15 borsagundem.com

Türk Büro Sendikası'nın, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın gümrüklere kamera koyarak personeli gözetlediği açıklaması iki kurumu karşı karşıya getirdi

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk-Büro Sendikası Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın personelinin hareketlerini takip etmek için, odalarına kamera-kayıt sistemi kurduğunu iddia etti. Bakanlık bu iddiaya  yanıt verdi: “Sadece sınır kapılarına ve havaalanlarına işlem akışının olduğu yerlere kurduk, bunu kamu düzenini ve güvenliğini sağlamak, adli olaylarda savcıların suç tespiti için istediği delilleri sunabilmek için yaptık. Yoksa personel odalarına kurmadık.”

Hürriyet'te Aysel Alp imzalı habere göre, Türk-Büro Sendikası ‘Hayati Yazıcı Personeli Gözetliyor’ başlığıyla bir duyuru yaptı. 2010/2 Sayılı Başbakanlık Genelgesine aykırı olduğunu iddia ettiği uygulamanın kaldırılması için bakanlığa yazı yazan sendika yönetimi, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda görev yapan personelin hareketlerinin takip edilmesi ve her an izlenilebilmesini için odalarına monitör yerleştirilmiş ve kamera-kayıt sistemi kurulmuştur” açıklaması yaptı. Özellikle bayan personel ve çalışma barışı açısından bu uygulamaya derhal son verilmesi istendi.

“ANKARA VE KAYSERİ’YE KURULDU”

Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Türk Büro Sen Genel Başkan Yardımcısı Tahir Yüzbaşıoğlu, bakanlığın Ankara Bölge Müdürlüğü ve Kayseri Gümrük Müdürlüğü’nde personel odalarına kamera-kayıt sistemi için kabloları çektiğini ve kameraları yerleştirdiğini belirtirken, bu uygulamanın hem uluslar arası insan hakları sözleşmelerine hem de Başbakanlık genelgesine aykırı olduğuna dikkat çekti. Güvenlik için yapılıyor ise giriş kapılarına ve koridorlara kamera yerleştirmenin yeterli olacağını savunan Yüzbaşıoğlu, personel odalarına yerleştirilmesine tepki gösterdi.

Türk Büro Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş ise uygulamanın iptali için Danıştay’a dava açacaklarını gerekirse de eylemlere başlayacaklarını söyledi. Yokuş, daha önce benzer bir uygulamanın TÜİK’te yapılmak istendiğini, sendikanın itirazları sonucu bu girişimin önlendiğini anımsattı.

“DÜNYADA OLDUĞU GİBİ KAPILARA YERLEŞTİRDİK”

Türk-Büro Sen’in bu iddiaları üzerine aradığımız Bakanlık yönetimi, hiçbir şekilde personel odalarına Başbakanlık Genelgesine de aykırı olacak şekilde kamera yerleştirilmediğini belirtti. Üst düzey bir bakanlık bürokratı, Suriye sınırının en önemli kapılarından olan Cilvegözü sınır kapısında zaten güvenlik amaçlı kamera sistemi bulunduğunu, analog olan bu sistemi en son teknolojiyle yenilediklerini anlattı. Cilvegözü’nün yanı sıra 2013 yılı programında Karkamış, Öncüpınar, Türkgözü, Akçakale gibi 7 sınır kapısına daha CCTV adı verilen kapalı devre televizyon sistemi kurulduğunu söyledi. Yetkili, “Bunu gümrük sahalarında işlem akışının olduğu yerlerde, kamu düzenini ve güvenliğini, sahanın asayişini sağlamak; adli olaylar olduğunda savcılara suç tespiti için delil sunabilmek adına yaptık. Bu sadece bizim değil, dünyanın uygulamasıdır. Başbakanlık genelgesine de uygundur. Bunu yolcu salonlarına da yerleştirdik. Bakanlık merkeze de komuta kontrol merkezi kuruyoruz. Böylece tüm kapıları ve gümrük alanlarını online olarak, merkezden de anlık takip edebileceğiz” diye konuştu.

“PERSONEL AGRESİF Mİ GÖRÜYORUZ”

Aynı yetkili, “Örneğin vatandaş Sarp’ta, Gürbulak’ta personelin nezaketsiz, agresif olduğunu merkeze şikayet ediyor. Böyle midir değil midir, izleyerek görüyoruz, Veya Habur’da tır kuyrukları 30 kilometreye uzadı, deniliyor. Biz merkezden anında bunu görüp, aksaklıkların giderilmesi için müdahale ediyoruz. Ama tekrar söylüyorum bunu personelin odasına değil; gümrük hizmetinin verildiği, işlemlerin yapıldığı, araç giriş çıkışlarının ya da yolcu giriş çıkış işlemlerinin yapıldığı alanlara kurduk” dedi.

Yetkili, Ankara Bölge Müdürlüğü ve Kayseri Gümrük Müdürlüğü’ne kurulan sistemden ise haberi olmadığını bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)