E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞeker karaborsaya düştü---

Şeker karaborsaya düştü

Şeker karaborsaya düştü
21 Mart 2022 - 07:24 borsagundem.com

Türkşeker’in 270 liraya sattığı 50 kilogramlık şeker çuvalı toptancılarda 2.5 katı fazlaya fiyatlanıyor. Şekere ulaşamayan üreticiler şekerin karaborsaya düşmesinden şikayetçi.

Şekerde tedarik sıkıntısı gün geçtikçe artıyor. Talebi karşılamayan Türkşeker'in 50 kilogramlık çuvalını 270 liraya sattığı şeker toptancıda 700 liraya çıktı. Adeta karaborsaya düşen şeker tedarikindeki sıkıntılar nedeniyle üreticiler üretim yapamamaya başladı. Özelleştirmeler öncesi pancardan şeker üreten şirketler içerisinde yüzde 65 paya sahip olan Türkşeker'in payı yüzde 35'e geriledi. Türkşeker'in piyasaya yeterince şeker sunamaması nedeniyle şekerin girdi olarak kullanıldığı sektörlerde sıkıntı yaşanmaya başladı. Şekerin çuvalını 270 liradan satan Türkşeker'e talep yoğun olsa da Türkşeker piyasaya satış yapmıyor, sadece anlaşmalı marketlere şeker veriyor.

ARZ MİKTARI ARTIRILMALI

Ürünlerinde şeker kullanan sanayiciler ve gıda toptancılarının şekere ulaşamadıklarını ve şeker fiyatları nedeniyle zor durumda olduklarını belirten Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, artan maliyetin enflasyonist bir baskı yaratmaması için Türkşeker'in üreticiye destek olması gerektiğini söyledi. Yıldırım, yetkililere Türkşeker'in piyasaya arz miktarını artırması ve üreticiye uygun fiyatlı şeker satışı yapması çağrısında bulundu. İşletmelerin zarar ettiğini dikkat çeken Yıldırım, “Şeker fiyatlarındaki yüksek artış işletmelerin yeni fiyatlama yapmasını engellemekte, taahhüde bağlı üretimlerde işletmelerin zarar etmesine yol açmakta” dedi.

Un ve yağdan sonra şeker krizi

,Özel şeker fabrikalarının değerinin çok üstünde fiyatla şeker satmak istediğini söyleyen çekme helva üreticilerinden Mesut Duran, son 2-3 aydır şeker fabrikasından şeker almanın mümkün olmadığını söyledi. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da “Bizi yağ, un krizi yanında şimdi de şeker krizi bekliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Türkşeker'in payı azaldı

Yaşanan şeker krizinin bir sebebi de şeker fabrikalarının bir kısmının özelleştirilmesiyle birlikte, piyasada şeker fiyatlandırması açısından ikili bir yapı oluşması olarak gösteriliyor. Türkşeker bünyesindeki 25 şeker fabrikasının 10'u 2018 yılında özelleştirildi. 2021'de şeker pancarı üretimi yüzde 21 düşerek 18 milyon 250 bin ton olarak gerçekleşti. Türkşeker 2018 yılındaki özelleştirmeler öncesi pancardan şeker üreten şirketler içerisinde yüzde 65 paya sahipken, bu oran günümüzde yüzde 35'e geriledi. 2021 yılında toz şekerin fiyatı yüzde 49, kesme şekerin fiyatı ise yüzde 55 arttı.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz21 Mart 2022 22:18

    Ses baran'dan geldi. Seni unuttum sanma trol barannnnnnn. Sende bu işlerde uzmansın.

  • xyz21 Mart 2022 09:14

    Neredesiniz Ahmet Özbir, Sedat, Ali Taş vb. bakın yerli ve milli fabrikalarımız satìlìrken mangalda kül bırakmıyordunu yalakalıkta; şimdi TOGG üretiliyor diye yerli ve milli nutukları atıyorsunuz. İnsanda biraz utanma olur. Oda varsa. Siz bu ülke için en tehlikeli adamlarsınız.

  • baran21 Mart 2022 21:49

    Sen de var nı utanma?  

  • Elektürk21 Mart 2022 09:55

    Togg üretilmesi gerçekten güzel bir şey memleketin bir sembolüde olacaktır ancak burada bir yanlış anlaşılma var bizler tarafından,şimdi sanıyoruz ki bu araç çıkınca herkes kolayca alabilecek ucuz olacak,böyle bir durum yok bu devasa bir yatırımdır ve doğal olarak karlılık üzerine kurulu bir ticaret yani öyle 250 bine 300 bine araba alacağını sananlar hayal aleminde dolanıyor,diğer yanda arabayı sırf ucuz olsun diye oradan buradan çalarakda yapamazsınız bu defa dünyada rekabet edemez ihraç gerçekleşmez sadece ülke içi pazar içinde bir araba fabrikası kurulmaz..

  • xyz21 Mart 2022 09:08

    Yerli ve milli şeker fabrikaları satılırken iktidarın paralı hain trol ordusu yapılanı yere göğe sığdıramıyordu. Allah sizin bu yaptıklarınızı en sevdiklerinizden çıkarsın. Belki aklınız başınıza gelir. Para ve menfaat için hakikati söylemeyene yazıklar olsun.

  • baran21 Mart 2022 22:20

    Satılan fabrika gayet iyi çalışıyor.  Cahilsin bilmiyorsun!  Devlet kurumları sendikaların yeteneksiz müdürlerin yolluğu haline gelip çok hantal bir yapıya sahipler.   Şimdiki üretim öncekinden daha fazla!  Gereksiz personel vatandaş  vergisi ile beslemek zorunda değil.  Babadan oğula  hazır iş miras gibi!  Dışarıdaki insanların ne kabahati var?  Bu işler oturduğun yerden ucuz laf kalabalıkları yap  bir kaç kıytırık gasteci bozuntusunun haysiyetsizlerini  laf cambazlıklarını kuru kuruya taklit etmeye kalkarsan cevabını da alırsın.  Şu zamanda tarlada çiftlikte arazide çalışacak eleman bulunamıyor?  Neden  yetiştirdiğiniz gençlik bu işleri işsiz de olsa kendine yakıştıramıyor  Gençlik derken ortaya konuşuyorum şahsi olarak cevaplama!  Sorunlar çok boyutlu ve küreseldir.  

  • Ne garip21 Mart 2022 09:01

    Dalga geçilen ne varsa yaşanmaya başladı….!

  • KERİM21 Mart 2022 08:50

    NE BİTCOİN NE ALTIN NE DOLAR ...ENİ İYİ YATIRIM UN YAĞ ŞEKER BAKLİYAT...STOKCULUK...

  • turan 21 Mart 2022 08:43

     şeker fabrikalarını bağıttıra bağıttıra satarken çanak tuttunuz siz daha kötüsünü hak ediyorsunuz 

  • Türkoğlutúrk21 Mart 2022 08:41

    Ekonomiyi kime soracaktik,Ahmet.

  • Sdk21 Mart 2022 08:39

    Uçuyah… reisimiz Türkiye hariç her işe maydanoz…

  • Mucise Reis ;)21 Mart 2022 08:33

    Bunlar birtakım chp lilerin uydurması. Şeker beyazdır. Pancar da beyaz olan açık renklidir. nasıl kara olsun siyah olsun ?. Mİlletimiz böyle haberler einanmaz. siyah şeker gördünüzmü ? siyah içine düşmüş şeker zaten yenmez. Milletim inanmaz kara şekere.  zaten gemilerle geliyor :D şeker kıtlıgı var diyen terör örgütlerine inanmayın. şeker teröristleri var :D ... Şaban filmlerine döndü ülkemiz.  Enflasyonda elindeki şekeri   10 iken 5 e satarsan, senden alır bakkalı kucuk esnafı kendi dükkanında 10 a satar, bu işler böyledir. sen almak sitersen 5 esattıgını, üreticiden alırsın 10 a... bu kara borsa deil, malını alacağın değere satmaktır. sen istediğin kadar alış fiyatına satsanda, üretici firmadan almak istediğinde sattıgını satın alacak sermayen ortadan kalkar. aynı petrol istasyonları gibi. bu kara borsa diyenler enfasyonun reçetesi oldugunu bilmeli

  • SAIT21 Mart 2022 10:55

    GÜNAYDINLAR BÜYÜK EKONOMİST YİNE KONUŞMUŞ.DİPLOMASI KENDİNDEN PARDON KERAMETİ KENDİNDEN MENKUL