E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSavunma yatırımı için geç mi kalındı?---

Savunma yatırımı için geç mi kalındı?

Savunma yatırımı için geç mi kalındı?
18 Nisan 2022 - 11:44 borsagundem.com

Küresel yatırımcılar resesyon korkuları nedeniyle savunma yatırımlarına akın ediyor. Analistlere göre kriz dönemlerinde portföyleri savunan sektörlere yatırım için hala çok geç olmayabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele hamlelerini hızlandırırken resesyon korkuları da her geçen gün daha yoğun bir biçimde hissediliyor. Birçok borsa yatırımcısı halihazırda savunma pozisyonuna geçti. Ancak bu strateji için daha fazla alan olup olmadığı da merak ediliyor.

Google üzerinden tüm dünyada yapılan aramalar incelendiğinde resesyon tabirine ilişkin aramaların son haftalarda olağanüstü bir hızla arttığı görülüyor. MarketWatch yazarı William Watts’a göre bu korku anlaşılabilir. Zira istihdam piyasası güçlü kalmayı sürdürürken ABD’de enflasyonun 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşması Watts’a göre tüketiciler için moral bozucu nitelikte.

FED yetişmeye çalışıyor

ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasını son derece hızlı bir şekilde sıkılaştırması faiz oranlarını yükseltme konusunda geç kaldığını kanıtlar nitelikte. Politika faizinde birden fazla kez yarım puan artışı değerlendiren ayrıca bilançosunu da 2017 ile 2019 yılları arasında yaptığından çok daha hızlı bir şekilde düşürmeyi planlıyor.

Fed yetkilileri, ekonomiyi çökertmeden politikalarını sıkılaştırabileceklerinden ve enflasyonu düşürebileceklerinden emin olduklarını, ekonomistlerin "yumuşak iniş" olarak adlandırdıkları şeyi başarabileceklerini söylüyorlar. Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers da dahil olmak üzere birçok isim bu beklentilerin gerçekleşmesi ihtimaline şüpheyle yaklaşıyor.

Obama’nın hazine bakanı resesyon öngörüyor

 

Gözler tahvil faizlerinde

2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri bu ayın başlarında 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin sağladığı oranın önüne geçmişti. Tahvil getirilerinin terse dönmesi resesyon konusunda güvenilir bir gösterge olarak öne çıkıyor. Güvenilirliği kanıtlanan diğer bazı tahvil piyasası göstergeleri de ters verim eğrisine oldukça yakınlaşmış konumda.

Analistlere göre verim eğrisi kırmızı alarm verse de hisse senetleri için önemli bir zamanlama göstergesi niteliğinde değil. Watts resesyonun başlaması ile piyasalardaki pik noktasına ulaşması arasında bir yıl veya daha fazla süre olabileceğine dikkat çekiyor. Borsa yatırımcıları ise tahvil piyasasını dikkatle takip etmeyi sürdürüyor.

Küresel hisse senetleri geçtiğimiz haftayı kayıpla bitirdi. ABD borsalarında ‘Good Friday’ tatili nedeniyle Cuma günü kapalı kaldı. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise Aralık 2018’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Haftalık bazdaki piyasa hareketlerinde Rusya’nın Ukrayna’daki acımasız işgali ve büyük bankaların karışık gelen ilk çeyrek bilançoları etkili oldu.

ABD borsalarında Dow Jones Endeksi %0,8, S&P 500 Endeksi %2,1 ve Nasdaq Endeksi %2,6 düşüşle kısa haftayı bitirdi.

Savunma yatırımları

Bir resesyonun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini sadece zaman gösterecek olsa da ekonomik belirsizlik arttığında en iyi performansı gösteren borsa sektörleri, borsalarda diğer sektörlere göre önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi.

Borsa araştırmaları firması Data Trek Research’ün Kurucusu Nicholas Colas konuyla ilgili açıklamasında, “Makro belirsizlik dönemlerinde, bazı şirketler / sektörler ortalama bir S&P şirketinden daha az riskli işletmelere sahip oldukları için daha iyi performans gösteriyorlar" ifadelerine yer verdi. Colas’ın dikkat çektiği sektörler büyük sermayeli altyapı firmaları, temel tüketici ürünleri ve sağlık gibi stratejik alanlardaki şirketler. Savunma hisseleri olarak da anılan bu hisseleri barındıran sektörlerin hepsi son 12 ayda S&P 500 Endeksi’nden daha başarılı bir performans gösterdi.

S&P 500 Endeksi yıl başından Perşembe gününe kadar %7,8 oranında düşüş gösterdi. Bu süreçte altyapı sektörü %6,3, temel tüketici ürünleri %2,5 ve sağlık hizmetleri ise sadece %1,7 oranında düştü.

Colas, bu sektörlerin piyasa döngüsünün bu kısmı için normal bir seviyeden daha iyi performans gösterip göstermediğini incelemek için daha derin bir analiz gerçekleştirdi. Her sektör için 21 yıllık yıllık göreceli getiri verilerine baktı. Colas’ın üzerinde durduğu göreceli getiri eğrisi her sektörün önceki 253 işlem gününde S&P 500'e karşı nasıl performans gösterdiğini ölçüyor.

Sonuç

Altyapı sektörü 2002’den bugüne dek S&P 500 Endeksi karşısında -%2,8 oranında negatif getirili performans göstermiş. Buna göre Çarşamba gününe kadar geçen 12 ayda S&P 500 Endeksi karşısında yüzde 9,9 puan daha iyi performans veren sektör ve uzun vadeli ortalamada bir standart sapmanın biraz üzerindeydi

Temel tüketici malzemeleri sektörü son 21 yılda S&P 500 Endeksi’ne göre ortalama %2,2 oran düşük kaldı. Sektörün S&P 500’e karşı son 12 ayda %7,6 daha iyi performans göstermesine rağmen uzun vadede standart sapmaya henüz ulaşılmadı.

Sağlık hizmetleri sektörü ise 2002’den bu yana S&P 500’e karşı %0,7 oranında getiri sağladı. Bununla birlikte son 12 ayda sağlanan %10,7’lik getiri standart sapmanın bir miktar üzerine çıkıldığını gösteriyor.

Uzun vadeli savunma yatırımı için geç mi kalındı?

Colas, bu derecede sağlam görülen rakamların doğal olarak söz konusu sektörlerin daha iyi performans gösterebileceği izlenimini yarattığını belirtiyor. Ancak bu sektörler geçmişteki makro belirsizlik dönemlerinde ise daha başarılı performanslar göstermişler. Colas üç sektörün de kriz dönemlerinde S&P500 Endeksi’den %10 ila %20 daha iyi performans gösterdiğini belirtiyor.

Colas, “ABD ekonomisi ve küresel ekonomi hakkında ve şirket bilançoları için çok fazla boğa piyasası destekçisi değilseniz savunma gruplarına ağırlıklı yatırım yapmanızı tavsiye ediyoruz. Evet hepsi iyi performans göstermiş olabilir. Ancak ABD/küresel makro zeminin değişken kalması durumunda bu hisseler henüz aşırı değerlenmemiş olabilirler” dedi.

 

Mısır fiyatları zirve yaptı

 

Piyasalar Paskalya dönüşüne hazırlanacak

 

Bakır ve demir fiyatlarında artış

 

Ödüllü borsa uzmanlarından 5 yatırım stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)