E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÖdüllü borsa uzmanlarından 5 yatırım stratejisi---

Ödüllü borsa uzmanlarından 5 yatırım stratejisi

Ödüllü borsa uzmanlarından 5 yatırım stratejisi
11 Nisan 2022 - 11:27 borsagundem.com

Borsalar birden fazla faktör tarafından baskı altında olduğu bir dönemden geçiyor. Lipper ödüllü fon yöneticileri bu süreçte tercih edilebilecek 5 yatırım stratejisine dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda savaşın ve yükselen enflasyonun zorlu etkileriyle karşı karşıya. Bu süreçte yatırımcıların nasıl bir strateji izleyeceği konusunda işin uzmanlarına danışması gerekiyor olabilir.

Fon derecelendirme şirketi Refinitiv Lipper yakın zamanda risk yatırımlarına göre en iyi performansı gösteren borsa yatırım fonlarını sıraladı. Lipper, ödüllerin "endüstri liderlerine, vizyonerlere ve etkileyici performans gösterenlere" verildiğini belirtiyor. MarketWatch yazarı Michael Brush söz konusu bu vizyoner yatırımcılardan üçüyle piyasaların bugününe ilişkin en iyi yatırım stratejilerini tartıştı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Brush’ın yatırım uzmanlarından altığı strateji önerileri şu şekilde:

Hisse yatırımlarını azaltmayın, arttırın

Bu yılın Lipper ödüllerini alan Needham Düşük Sermayeli Büyüme Fonu ve Needham Büyüme Fonu Yöneticisi Chris Retzler, “Borsalar bu yılın sonunda Ukrayna krizinin geride kalması ve enflasyonun düşmeye başlamasıyla birlikte yükselişe geçecek” diyor.

Retzler Ukrayna savaşı konusunda bu yılın yaz aylarından önce bir uzlaşmanın oluşmasını bekliyor. Piyasalarsa bu ortamı çok daha önceden fiyatlandıracak. Retzler ABD’deki enflasyonunsa yıl sonuna kadar %4 ila %5 aralığında, gelecek yıl da %3 seviyesinde olacağını öngörüyor.

Fon yöneticisi yıl sonuna kadar ABD ara seçimlerine ilişkin risklerin de geride kalacağını söyledi. Retzler ABD Kongresi’nin Cumhuriyetçilerin daha fazla milletvekili çıkarmasının ardından daha bölünmüş bir hal alacağını söyledi. Tarihsel olarak bölünmüş bir Washington yatırımcılar için iyi bir haber. Zira bu tür bir Kongre ortamı ekonomiye zarar verecek kararların alınmasını zorlaştırıyor.

İki ödüllü fon yöneticisi Morningstar Direct verilerine göre son üç ila beş yılda Morningstar’ın Mid-Cap Endeksi’ni 7 ila 20 yüzdelik puan arasında geride bıraktı.

Retzler resesyon olasılığını göz ardı etmese de bir diğer ödüllü borsa yatırım fonu Sit ESG Büyüme Fonu’nun Yöneticisi Roger Sit bunun olmayacağını düşünüyor. Sit açıklamasında güçlü istihdam artışına, sağlam tüketici bilançolarına ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali öncesinde görülen küresel büyüme ivmesine dikkat çekiyor. Fon yöneticisi S&P 500 Endeksinin bilanço artışlarının da etkisiyle yılı şu anda bulunduğu seviyenin %10 yukarısında bitirebileceğini düşünüyor.

Kovid endemisinden faydalanabilecek şirketleri satın alın

Birçok kişi inanmakta güçlük çekse de Kovid krizi yok olmak üzere olabilir. Omikronun alt varyantları, aşı yaptıranlar veya hastalığa daha önce maruz kalanlar üzerinde çok daha hafif semptomlar yaratıyor. Baron Sağlık Fonu’ndan Neal Kaufman bu ortamın sağlık alanındaki bazı hisse senetlerine fayda sağlayacağını söyledi. Kaufman’ın fonu son üç yılda Morningstar ABD Sağlık Endeksi'ni yıllık bazda yüzde 10 puan aştı. Kaufman bu güçlü performansıyla Lipper ödülüne de layık görüldü.

Endemi durumuna geçiş, ertelenen tıbbi prosedürlere olan talepleri artırabilir. Kaufman, “Kovid prosedürlerden etkilenen tıbbi cihaz şirketleri, satışlarında normalleşme görmeye başlayacaktır” diyor. Sit ESG Büyüme Fonu yöneticilerinden Kent Johnson da tercihe bağlı ameliyatların yeniden başlamasıyla birlikte söz konusu sağlık yatırımlarının “kovid sonrası yeniden toparlanma hamlesi” olarak tanımladı.

Daha sonraki süreç için biyoteknoloji şirketleri de tavsiye edilen stratejiler arasında. Virüs, ilaç lansmanları üzerinde çalışan satış ekiplerini engelledi. Kovid aynı zamanda klinik araştırma kayıtlarını da geciktirdi. Ayrıca bu süreçte ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin onay süreçleri de yavaşladı.

Kaufman’a göre korona virüsün ortadan kalkmasıyla birlikte tüm bu yavaşlayan süreçler yeniden toparlanabilir ve biyoteknoloji şirketlerini destekleyebilir. Fon yöneticisi tüm Kovid’in gücünü kaybetmesiyle birlikte tüm biyoteknoloji alanının uzun vadede boğa piyasası görebileceğini söyledi.

Kaufman, “Muazzam miktarda yenilik var ve sonuçta birçok başarı hikayesi olacak. Yatırımcılar bundan üç yıl sonra bu seviyelerden önemli getiri elde edemezlerse oldukça şaşırırız” ifadelerine yer verdi.

Biyoteknoloji hisselerinin destek almasının bir diğer sebebi de güçlü ilaç şirketlerinin tedarik zincirlerini doldurmak için işletmeleri satın almaya başlayacak olması. Kaufman konuyla ilgili, “Bu şirketlerin çoğu satın alma öncesi incelemeleri gerçekleştiriyor ve durum tespiti yapıyor” dedi.

Büyüme odaklı hisseleri tercih edin

Needham’ın fon yöneticisi Retzler, “Düşük sermayeli büyüme hisseleri son 12 aydır saldırı altında. Güçlü temel ticari faaliyetlerinin yarısından fazlası kesilen isimler var ve varlık sınıfının neredeyse tamamı çok yönden gelen baskılara ve fon çıkışlarına karşı dayanıyor” dedi.

Fon yöneticisi bu yıl ekonominin yavaşlamasıyla birlikte yatırımcıların bu sürece dayanabilen şirketleri tercih edeceğini belirtiyor. Zira söz konusu şirketler gelir ve kart artışının yanında başarılı bir serbest nakit akışı tablosu da paylaşacak.

Retzler, “Yatırımcılar yavaş ekonomide büyüyen şirketleri arayacak. Uzun vadeli yatırımcılar için varlık sınıfında önemli fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. Şu anda, 52 haftanın en düşük seviyelerinde veya bunlara yakın işlem gören pek çok isim var” açıklamasında bulundu.

 

Enflasyonu dengelemek için fiyatlandırma gücüne sahip hisse senetlerini satın alın

Yüksek enflasyon bir süre daha borsalara hakim olacak. Yatırımcıların da portföylerini buna göre konumlandırması gerekiyor. Ünlü ekonomist Ed Yardeni yükslen fiyatların büyümeyi desteklemesinden dolayı S&P 500 hisse senetlerinin genellikle enflasyon karşısında korumalı olduğunu belirtiyor.

Ancak Baron Sağlık Fonu'ndan Kaufman’a göre fiyatları yükseltme konusunda özellikle iyi olan hisseleri hedeflemek daha kârlı bir strateji olabilir. Kaufman, “Enflasyonu dengelemek için fiyatlandırma gücüne sahip şirketlere yatırım yapmaya odaklandık” diyor.

Kaufman’ın tercih ettiği şirketlerden birisi Mettler-Toledo International. Şirket; ilaç üretimi, kimyasal üretim ve gıda üretimi alanındaki şirketler tarafından kullanılan bazı hassas analitikleri ve araçları satıyor. Borsa uzmanı söz konusu şirket için, “Müşterileri ürünün kalitesine fiyatından daha fazla önem veriyor. Bu nedenle fiyat artışlarını absorbe etmeye daha istekliler” ifadelerine yer verdi.

ESG’ye yatırım yapın

Çevresel, sosyal ve kurumsal (ESG) hassasiyete bağlı yatırımlar son dönemin en popüler tercihlerinden birisi. Bununla birlikte Sit ESG Büyüme Fonu’ndan Sit, artan enerji fiyatları alternatif enerji kaynaklarına olan acil ihtiyacı vurguladığını belirtiyor. MarketWatch’tan Brush’a göre Sit’in bir ESG fonu yöneticisi olması bu alanda bir önyargılı olmasının sebebi olabilir. Ancak Sit ESG yatırımlarına olan güçlü talebi destekleyecek bir faktöre dikkat çekiyor: Bir ESG fonu için yenilenebilir ekipman üreticilerinin sayısı yok denecek kadar az.

Fonun yöneticileri arasında olan Johnson, “Hisse değerlemeleri bizim için cazip değil” diyor. Ayrıca artan ham madde fiyatları da kâr marjlarını baskılamış durumda. ESG fonu da bunun yerine yüksek ESG puanlarına sahip sağlam şirketleri tercih ediyor.

Fonun içerisinde bulunan şirketlerden bazıları birçok ESG yatırımcısının portföyünde bulunuyor. Örneğin Siemens ve Trane Technologies şirketleri otomasyon ve enerji tasarrufu ürünleri satıyor. Teknoloji şirketleri de ESG modeline uygun yatırımlar olabilir. Çoğunlukla yazılım ve hizmet sektörünün bir karışımı olan bu alan düşük bir karbon ayak izine sahip.

Teknoloji şirketleri Mart ayındaki en düşük seviyelerinden bu yana güçlü bir geri dönüş rallisi gerçekleştirdiler. Ancak Sit hala hisse değerlemelerinin önümüzdeki iki ila üç yıl içindeki büyüme potansiyellerine göre cazip göründüğünü düşünüyor.

Enflasyon ve resesyondan koruyan yatırım stratejileri

 

Piyasalarda enflasyon endişeleri risk iştahı baskılıyor

 

Piyasalarda enflasyon fiyatlamasının yanına bilançoları ekleme hazırlığında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)