E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSavunma Sanayi’nin önemli aktörü Safkar halka açılıyor---

Savunma Sanayi’nin önemli aktörü Safkar halka açılıyor

Savunma Sanayi’nin önemli aktörü Safkar halka açılıyor
08 Ocak 2018 - 07:18 borsagundem.com

Borsa İstanbul Ege’nin yıldızını bekliyor. Klimanın ünlü markası, üretimiyle Türkiye’de ilklere imza atan Safkar hisseleri, yüzde 18 iskontoyla 10-11 Ocak’ta halka arz oluyor… İşte Safkar'ın bilinmeyenleri...

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL

Mega kentin sakinleri, çalışanları, yolcuları, Anadolu’da büyük illerin yaşayanları olarak aslında çoğumuz görüyoruz. Çünkü klimalarıyla, soğutucularıyla dört mevsim iç içeyiz. Metroda, TCDD ile seyahatlerde, banliyö trenlerinde, hafif raylı sistemde, cadde tramvaylarında, otobüslerde, minibüslerde, midibüslerde yazın ateşinde serinlik, dondurucu kışta keyif veriyor insana. Yüzde 28’lik ihracatıyla da gurur…

Kritik önemdeki Ar-Ge’siyle, test merkeziyle, Türk mühendisleriyle tescilli, patentli yeni ürün yaratıcılığını konuşturuyor, fark atıyor.

TSK’DA ‘TEK’ ADRES

Ege’nin yıldızı Safkar, Savunma Sanayinde de önemli bir aktör. Piyasanın tamamına hakim; TSK’ya direkt veya NATO’ya ürün veren firmaların alması gereken NCAGE koduna sahip Türkiye’deki tek firma konumunda. Rakibi yok! Yani ülke savunmasında bir numara! Ordunun kullandığı ‘Safkar’lar TSK’da ‘milli ürün’ olarak kayıt altında.

30 YILLIK TECRÜBE, GÜÇLÜ SERMAYE

Alanında ‘ilk’lere imza atan, frigorifik soğutucu segmentinde büyük üretici konumuyla gıda nakliyesinde önemli bir rol oynayan; ulaşımda vatandaşı rahat ettiren, havayı değiştiren, iklimlendirme mucizesini teknolojiyle buluşturan ünlü klima şirketi Safkar, 30 yıllık tecrübe, yılların kazandırdığı disiplin, özgüven, güçlü sermaye ve alt yapısıyla Borsa İstanbul’a geliyor; müthiş enerjisini, büyük Pazar payını ve kazancını halka açıyor. 2017’de 70 milyon TL ciro hedefine ulaşan Safkar, sözünü tutan bir şirket olarak yeni yılda 82 milyon TL ciro vadediyor.

YATIRIMDA BOŞ HEDEF YOK!

İstinye’nin 2018’deki ‘ilk’ konuğu olacak Safkar, maden işletirken mobilya işine giren firmalardan değil. Tam tersine, akıllı yatırımla sektöründe yoğun rekabette avantaj üstünlüğü sağlayanlardan. Sistem Kontrol ve Yönetim Elektroniği konusunda tasarım, yazılım, donanım ve seri üretimde kabiliyeti yüksek Teksav’ı satın alarak, kalitesine kalite, teknolojsine üstünlük katmış, üretimde hız kazanmış.

YURTTA HİZMET, CİHANDA HİZMET

Klima-soğutucu ve havalandırma sistemleri ihtiyacında kolay, hızlı, ekonomik ve lojistik yönden önemli adresin merkezi İzmir. 15 bin metrekarelik fabrikadan yurtta hizmet, cihanda hizmet parolasıyla sınırları aşmış, dünyaya açılmış. Kurucusu olduğu Mısır’daki iştiraki SafkarEgypt şirketiyle üretim dışarıya da taşınmış. Türkiye’de İstanbul ve Adana dahil 89 noktada; Avrupa’dan Ortadoğu’ya, Kuzey Afrika’dan Asya’ya yurt dışında 26 ülke ve 138 yerde Safkar var. İstihdam rakamı, içeride, dışarıda yaklaşık 1350 kişiyi buluyor.

Vizyoner adımlarla, stratejik hamlelerle, sektör çeşitliliği fırsatı iyi kullanılmış, risk dağıtılmış. Korkusu yok! Marka bilinirliği güven veriyor; servis ağı, müşteri memnuniyetinde tavan yapıyor.

HİSSELER 10-11 OCAKTA HALK ARZ EDİLİYOR

Halka arzın, sabit fiyatla talep toplama, satış yöntemi ve bakiyeyi yüklenim şeklinde 10-11 Ocak 2018 tarihlerinde yapılacağını belirten şirket yönetimi, hisse fiyatında yüzde 18 iskonto uygulandığını, 1,98 TL’den satışa sunulduğunu söylüyor. Pazarın adını da açıklıyor: GİP.

Safkar borsaya geliyor, Safkar halka arz öncesi Borsagundem.com’a konuşuyor… İşte yatırımcıda heyecan yaratacak İzmirli yıldızın, bilinmeyenleri…

SAVUNMA SANAYİ KLİMALARINDA TÜRKİYE’DE TEK FİRMA

-2018 yılının ilk halka arzı olacak Safkar Ege Soğutmacılık Klima Soğuk Hava Tesisleri İhracat İthalat Anonim Şirketi, ne zaman kuruldu, hangi aşamalardan geçerek bugünlere geldi? Şirketin hikayesini anlatabilir misiniz?

-1980 li yılların ortalarından itibaren ihtiyaç olarak görülmeye başlayan klimalar, otobüs üreticileri tarafından pahalı bir opsiyon olarak sunulmaktaydı. Aynı zamanda gıda taşımacılığında kullanılması gereken mobil soğutucu cihazlarına duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktaydı. Ticari araçlar için talep edilen klima ve soğutucular ancak yurtdışından çok yüksek bedellerle ithal edilmekteydi. Yerli üreticinin olmadığı bu sektördeki potansiyeli değerlendirmek için, Safkar Ege Soğutmacılık A.Ş. 09.03.1988 tarihinde İzmir’de kurulmuştur. 2009 yılından sonra kurumsallaşma ve finansal yapısını güçlendirme adımları atılmış ve nihayetinde Aralık 2017’de halka arz için SPK’nın onayını almıştır.

Firma, SAFKAR ve PENGUEN markalarına, ISO:9001, ISO 14001, ISO-TS16949, OHSAS 18001, Raylı sistemler (IRIS) kalite sistem belgelerine ve EN15085-2 Raylı sitemler kaynaklı imalat sertifikasına sahiptir.

Raylı sistemlere yönelik yeterlilik belgesi olan IRIS’i iklimlendirme alanında  Türkiye’de alan ilk  firmadır.

Safkar, Savunma Sanayi klimaları ile ilgili TSK’ya direkt veya NATO’ya ürün veren firmaların alması gereken NCAGE koduna sahip Türkiye’de tek firma konumundadır. Savunma sanayi için üretilen klimalar MIL-STD-810G Çevresel koşul ve MIL-STD-461 EMC standartlarına uygun olarak üretilmektedir.

Safkar Ege Soğutmacılık A.Ş.’nin önemli olaylarına ait tarihçesi aşağıdaki gibidir;

* 1988 - Ege Soğutmacılık A.Ş. İzmir’de kuruldu. Ege Soğutmacılık A.Ş. kendisine ait ilk otobüs kliması tasarımı ve üretimini başarıyla tamamladı.

* 1990 - Projesi firmaya ait ilk midibüs kliması tasarlandı.

* 1991 - Türkiye’nin otobüs kliması olarak ilk ihracatı Safkar tarafından Suudi Arabistan’a gerçekleştirildi.

* 1992 - İlk araç motorundan tahrikli Frigorifik Soğutucu Türkiye pazarına sunuldu. İlk midibüs klimaları Otomotiv Ana Sanayilerine teslim edilmeye başlandı.

* 1994 - İlk Tarım ve İş makinesi klima ünitesi pazara sunuldu.

* 1998 - İlk demiryolu aracı kliması üretilerek İstanbul Metrosu araçlarına takıldı.

İlk zırhlı araç klimasını üretti.

* 2001 - Ankara – İstanbul 14000 serisi banliyö trenleri için makinist mahali kliması geliştirdi.

* 2002 - TCDD’ye şehirlerarası TVS 2000 tipi yolcu vagonları için ilk defa yerli üretim vagon kliması olan ES 700 TVS cihazını geliştirdi.

Savunma sanayinde askeri shelter kullanıma yönelik ES 345 T klimaları geliştirdi.

* 2006 - ISO/TS 16949 otomotiv kalite yönetim sistem sertifikası alındı.

* 2008 - 01.04.2008 tarihinde yürürlüğe giren “AR-GE KANUNU” çerçevesinde Ege Soğutmacılık yurt çapında AR-GE merkezi belgesini alan ilk 7 firmadan biri olmuştur ve tüm Ege Sanayicileri içerisinde haklı bir gurur yaşamıştır. AR-GE’miz yeni binasına taşınarak SAFKAR AR-GE MERKEZİ kuruldu.

TCDD Jeneratör vagonları için ilk tavan tipi ES 300 TVS klima cihazı geliştirildi ve alınan siparişlerin üretimine başlandı.

* 2009 - İran’a 1000. soğutucu cihaz sevkıyatı yapıldı.

* 2010 - IRIS (International Railway Industry Standard) Raylı sistem kalite yönetim sistem sertifikası alındı.

* 2011 - Yeni fabrika yatırım devreye alınmıştır.  

Soğutucu serimiz olan Penguen marka ürünlerimiz için ATP sertifikasyonu alınmıştır. Firmamız Türkiye’de üretim yapan ve ATP belgesine sahip tek üreticidir.

ENR – MISIR DEVLET DEMİR YOLLARI bünyesindeki vagonlarda mevcut olan 116 adet klima ünitesinin Modifikasyon ve Gaz değişimi projesi işi alınmıştır.

* 2012 - İlk hafif raylı sistem metro klimamız üretildi ve İstanbul Ulaşım A.Ş.’nin metro aracına montajına yapılmıştır.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesindeki 30 adet cadde tramvayının iklimlendirme sistemi Safkar tarafından gerçekleştirilmiştir.

ISO 14001 Çevre Kalite Yönetim Sistem Sertifikası alındı.

OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Kalite Yönetim Sistem sertifikası alındı.

* 2014 - EGO bünyesindeki 479 adet Man Lion’s City Cng otobüsleri SAFKAR tarafından klimalandırılmıştır.

* 2015 - MKE Maksam  ile imzalanan sözleşme dahilinde TSK bünyesinde bulunan 50 adet Mühimmat Aracının iklimlendirme sistemi SAFKAR tarafından üretilmiştir.

Hyundai Rotem/Eurotem firmasından İzmir Tramvaylarına Ait toplam 38 setlik klima siparişi alınmıştır.

Burulaş bünyesinde bulunan 22 Adet Cadde tramvayı SAFKAR tarafından klimalandırılmıştır.

Sistem Kontrol ve Yönetim Elektroniği konusunda Tasarım, Yazılım, Donanım,Üretim ve Seri üretim kabiliyetlerine sahip olan Teksav Teknoloji ve Elektronik A.Ş. firmasının %46’sı satın alınmıştır.

* 2016 - Hyundai Rotem/Eurotem firmasından Antalya Tramvaylarına Ait toplam 18 setlik klima siparişi alınmıştır.

Durmazlar Makina firmasından  Kocaeli ve Samsun Tramvaylarına Ait toplam 20 setlik klima siparişi alınmıştır.

EN15085 Raylı Sistemler Kaynaklı imalat yönetim sistem sertifikası alındı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarına daha hızlı hizmet verebilmek için Msır’da SafkarEgypt şirketine kurucu olarak iştirak edildi.

* 2017 - SafkarEgypt şirketi seri üretime başladı.

Kayıtlı sermaye sistemine geçiş sağlanmıştır.

BAYİ VE SERVİSLERİ TÜRKİYE’DE 89 NOKTADA, YURT DIŞINDA 26 ÜLKEDE

-İzmir dışında üretim ve satış merkeziniz var mı? Safkar kaç kişiye istihdam sağlıyor?

-Safkar, İzmir’de kurulu 15.000 m2 lik alanda üretim faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Merkez adresi dışında İstanbul ve Adana’da faaliyet göstermektedir. İstanbul ve Adana’da satış, satış sonrası teknik hizmet, pazarlama ve montaj faaliyetleri yürütmektedir. İzmir’de 169, İstanbul’da 13, Adana’da 4 olmak üzere 186 kişilik bir istihdam yaratmaktadır.

Safkar yurt içinde 89 noktada, yurtdışında 26 ülke ve bu ülkelerde 138 nokta da deneyimli bayi ve servisleri ile Satış ve Satış sonrası hizmeti vermektedir.  Bu hizmet noktaları ile de yaklaşık 1.200 kişiye dolaylı istihdam sağlamaktadır.

BİRÇOK SEKTÖRDE, ÇEŞİTLİ ÜRETİM KALEMLERİ VAR

- Şirket hangi sektör ve alanlarda ağırlıklı olarak hizmet vermektedir?

-Raylı sistemler, Savunma Sanayi, Otomotiv, gıda-ilaç taşıma başta olmak üzere birçok sektörde, iklimlendirme ihtiyacı olan mobil hacimler için ısıtma–soğutma ve havalandırma sistemleri üretmektedir. Metro, tramvay, hafif raylı, tren ve sürücü kabin klimaları, Savunma sanayine yönelik klimalar, otobüs, midibüs, minibüs ve frigorifik soğutucular başlıca üretim kalemleridir.

ÜÇ BÜYÜK PAZARIN YARINDAN FAZLASINDA SAFKAR HAKİMİYETİ

-Soğutucu, minibüs, midibüs ve otobüs pazarının büyüklüğü hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu alanlarda Safkar’ın sektördeki konumu ve pazar payı ne kadar? Yurtiçi ve yurtdışı satış dağılımı nasıl?

-Bu alanda yayınlanmış istatistiki bir veri bulunmamakla birlikte firma araştırmalarına göre soğutucu cihazlarında yıllık 3.000 adet olan pazarın %65’i, minibüs klimalarında yıllık 6.500 adet olan pazarın %45’i, midibüs klimalarında yıllık 4.000 adet olan pazarın %56’sı, otobüs klimalarında yıllık 4.000 adet olan pazarın %11’i oranlarında payı olduğunu hesaplamaktadır.

Savunma Sanayi klimalarında piyasanın tamamına sahip konumda olup, yerli rakibi yoktur.

Safkar’ın satışlarının yurtdışı dağılımı,  %10’u direkt ihracat olmak üzere, yurtiçine satışını yaptığı fakat müşterilerinin araçlarıyla birlikte yurtdışına sevk ettiği dolaylı ihracatlarla birlikte yaklaşık % 28’i bulmaktadır.

GÜÇLÜ SERMAYE YAPISI, GÜÇLÜ MARKASI VE SERVİS AĞI BÜYÜK AVANTAJ

-Yoğun rekabetin olduğu sektörde Safkar’ın avantajlı yönlerini anlatabilir misiniz?

-Yoğun rekabetin olduğu sektörü sadece otomotiv olarak sınırlamamız doğru olacaktır. 30 yıllık faaliyet geçmişi olması sebebiyle sektörde kazanılmış olan güvenilirlik, müşterilerin kalite yönetim standart ve sertifikasyon beklentilerinin tamamını karşılaması, belirli bir segmente bağlı kalmaksızın çeşitli sektörlere yönelik (Savunma sanayi ve raylı sistem klimaları vb.) ürünlerin dizayn ve üretimlerini yapabilmesi ve bu sektör çeşitliliği sayesinde riski dağıtması, güçlü sermaye yapısı, marka bilinirliği ve yaygın servis ağı sayesinde yoğun rekabete rağmen avantajlı konumdadır.

Savunma Sanayi klimalarında piyasanın tamamına hakim olan ve aynı zamanda Sistem Kontrol ve Yönetim Elektroniği konusunda Tasarım, Yazılım, Donanım, Üretim ve Seri üretim kabiliyetlerine sahip olan Teksav Teknoloji ve Elektronik A.Ş. firmasının %46 sını satın alan Safkar, yoğun rekabete karşı avantajlı hale gelmiştir.

Türkiye ve Safkar’ın bulunduğu konum nedeniyle, özellikle Avrupa’nın klima-soğutucu ve havalandırma sistemleri ihtiyacında kolay, hızlı ve ekonomik lojistik yönünden önemli bir avantaja sahiptir.

2017’DE CİRO HEDEFİNİN YÜZDE 97’SİNE ULAŞILDI

-Ciro, aktif büyüklük, yükümlülükler ve kâr başta olmak üzere şirket bilançosu hakkında bilgi verebilir misiniz?

-2017 için bütçelenen 70.000.000 TL’lik ciro hedefinin %97’sine ulaşan Safkar , son yayınlanan 30.06.2017 verilerine göre 2017’nin ilk 6 aylık periyodunu 33.199.867 TL ciro, 52.662.361 TL aktif büyüklük ile geçmiştir. 27.083.418 TL kısa vadeli yükümlülüğü, 3.836.814 TL uzun vadeli yükümlüğü bulunmaktadır. Yine 30.06.2017 tarihi itibari ile 712.065 TL kar etmiştir.

2016 yılını 65.229.249 TL ciro, 47.714.272 TL aktif büyüklük ile geçmiştir. 23.209.318 TL kısa vadeli yükümlülüğü, 3.474.830 TL uzun vadeli yükümlüğü bulunmaktadır. Yine 31.12.2016 tarihi itibari ile 2.910.248 TL kar etmiştir.

YÜZDE 18 HALKA ARZ İSKONTOSU

-Halka arzda hisse satışını hangi tarihler arasında yapmayı planlıyorsunuz?

-Halka arz izahname seti ve tasarruf sahiplerine satış duyurusu 29.12.2017 tarihinde KAP’ta ve www.safkar.com.tr  internet sitesinde yayınlanmaya başlamıştır. Halka arz sabit fiyatla talep toplama ve satış yöntemi ve bakiyeyi yüklenim şeklinde 10-11 Ocak 2018 tarihlerinde yapılacaktır.

-Halka arz hangi pazarda, hangi yöntemle, hangi fiyattan gerçekleştirilecek? Hisse fiyatında iskonto uygulandı mı?

-Meksa Menkul Kıymetler A.Ş. nin hazırladığı fiyat tespit raporuna göre birim pay değeri 2,42-TL hesaplanmıştır. %18 halka arz iskontosu yapılarak 1,98-TL’den satışa sunulmaktadır.

HALKA ARZ GELİRİ NASIL KULLANILACAK?

-Halka arzdan ne kadar gelir elde etmeyi planlıyorsunuz? Gelecek kaynağı, hangi alanlarda kullanmayı öngörüyorsunuz?

-Paylar, Gelişen İşletmeler Pazarı’nda işlem görecektir. 9.000.000 pay ihraç edilecek olup, halka arz büyüklüğü 17.820.000-Türk Lirasıdır.

Halka arz izahnamesinde yer aldığı gibi halka arz gelirinin %20’si işletme sermayesinin güçlendirilmesi, %40’ı ile spot kredilerin kapatılması, %20’si ile kapasite artırımı ve makine ekipman modernizasyonu yatırımlarının finansmanı, %10’u ile AR-GE ve laboratuar yatırımlarının finansmanı, %5’i ile ihracat ve pazarlama faaliyetlerinin geliştirilmesi çalışmaları, %5’i ile de satış sonrası hizmet faaliyetlerinin geliştirilmesinde kullanılması planlanmaktadır.

-Önümüzdeki dönemde şirket satın alma ya da sektörde yeni bir yatırım planınız olacak mı?

-Mevcut durumda şirket satın alma planı bulunmamaktadır.

-2018 beklentiniz nedir?

-2018 yılı projeksiyonunda 82.000.000 Türk Lirası ciro hedefi bulunmaktadır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ŞAŞKIN20 Ocak 2018 11:08

    Halka açıklanan 1.98 TL fiyata bakarak SAFKAR patronları düzgün bir insanlara benziyor! İsteselerdi anlayıp pullayıp 6 - 7 - 8 TL'den çok rahat talep toplayabilirler di! Çünkü sermayesi çok düşük (27 milyon TL) Zaten halka açık fiyattan %75'den daha fazla prim yaparak kanıtladı... HALKA AÇILMA (FİYATI 1.98 TL!) BORSADA EN YÜKSEK GÖRDÜĞÜ (FİYAT 3.53 TL) Ne diyelim hayırlısı olsun inşallah daha iyi olur...

  • oğzhn09 Ocak 2018 15:40

    kısa vadede sizce ne olur

  • cevat bey.18 Ocak 2018 07:54

    bana göre düzgün bir firma ağır ve emin adımlarla yürüyor.yerli ve milli olması ve rakipsiz olması 1-0 önde maça giriyor.fiat 20 lere kadar gitmezse şaşmam.herkese bol kazanç.

  • AKGÜN dayı 08 Ocak 2018 23:04

    Çalışan iş yapan şirket Geleceği parlak gözüm kapalı alırım

  • Ckync08 Ocak 2018 20:41

    Hele bir gelsin bakalım. 0.98 den alırız.. Cehenneme hoş geldin. Bizim birsamiz kar elde edenlerin değil zarar edenlerin yuvası. Zarar etseydin ve bu kadar reklamin yapılmasaydı 20 tl olurdun kısa surede

  • fatıh aksu08 Ocak 2018 20:17

    bedelsiz. yok kar payı yokk

  • Çakır08 Ocak 2018 13:39

    1996 dan bugüne bu sektorde çalışıyorum safkarın kurucularından attilla unerden Allah razı olsun hala ekmeğini yiğiyoruz safkarın yolu açık inşllah daha çok kişiye ekmek kapısı olmaya devam eder cenabı Allah piyasanın bozuk zihnıyetli ahlaksız kişiler den korur inşallah

  • ALİ GOC10 Ocak 2018 22:42

    ÇAKIR, PATRONLARIN KUCUK YATIRIMCIYA DA EKMEK YEDIRIR MI ? HALKA ARZLAR GENELDE K.YATIRIMCIYI TAVUK GIBI YOLAN SISTEM OLDUGU ICIN HALA ENDİŞELİYİM

  • piyasanın tamamına mı hakim?08 Ocak 2018 11:07

    güzel reklam