E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSavaş merkez bankalarını güvercine çevirdi---

Savaş merkez bankalarını güvercine çevirdi

Savaş merkez bankalarını güvercine çevirdi
02 Mart 2022 - 15:32 borsagundem.com

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından küresel merkez bankaları faiz artırımı konusunda daha ılımlı bir tavır almaya başladı. Yatırımcılar yüksek enflasyona rağmen merkez bankalarının daha temkinli davranmasını bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel devlet tahvillerinde Salı günü güçlü bir ralli gerçekleştirdi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından oluşan ekonomik şokun sebebiyle yatırımcılarda merkez bankalarının faiz artırımını daha yavaş gerçekleştireceği beklentisi baskın hale geldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre tahvil piyasasındaki en büyük hamle Almanya’nın 10 yıllık tahvil getirilerinde görüldü. 10 yıllık Almanya Hazinesi tahvil getirileri bir ay içerisinde ilk kez sıfırın altına düştü. Financial Times’ın haberine göre bazı üst düzey Avrupa Merkez Bankası (ECB) yöneticileri Ukrayna’daki kriz sürecinde Euro Bölgesi’nin nasıl etkileneceği netleşene kadar para politikasında herhangi bir sert değişime sıcak bakmadıkları yorumlarını paylaştı.

Kısa vadeli faiz oranlarına bağlı türev ürünlerindeki tablo, yatırımcıların artık ECB'nin faiz oranlarını yıl sonuna kadar eksi yüzde 0,5 olan mevcut rekor düşük seviyeden 0,2 puanın altında yükseltmesini beklediklerini gösteriyor. İki hafta öncesine kadar piyasalar bu yıl faiz oranlarının sıfıra dönmesini bekliyordu.

Yatırımcıların kur artışı beklentilerini düşürmesinin ardından İngiltere'de de tahvil getirileri düşüşe geçti. Ülkede 10 yıllık yaldızlı tahvil getirileri %0,28 düşerek %1,13’e ulaştı. Bu oran Haziran 2016’daki Brexit referandumundan bu yana en sert bir günlük düşüşü işaret ediyor.

ABD Hazinesi tahvil getirileri de ralliden nasibini aldı. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %0,12 düşerek %1,72’yle Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Yatırımcılar hala ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu ayın sonlarında sıkılaştırma politikalarına geçmesini ve 2018'den bu yana ilk çeyrek puanlık faiz artışını gerçekleştirmesini tahmin ediyor. Ancak bu noktadan sonra para politikasını ne kadar agresif bir şekilde sıkılaştırabileceğine ilişkin beklentiler ılımlı hale gelmeye başladı.

Cuma günü itibariyle bu yıl 6 faiz artışı beklediği görülen yatırımcılar bu hafta ise beklentilerini 5 faiz artışına düşürdü. FED’in iki kez yarım puanlık faiz artırımı yapma ihtimali piyasalarda tamamen fiyatlandırılmış durumda.

ING Kur Stratejisti Antoine Bouvet konuyla ilgili açıklamasında piyasalarda merkez bankasının güvercin politikalara geri döneceği yönünde beklentilerin arttığına dikkat çekti. Bouvet, “Piyasa, Ukrayna'dan gelen etkilerin ECB ve diğer merkez bankalarının daha yavaş hareket edeceği görüşünü benimsedi” ifadelerine yer veriyor.

Geçtiğimiz hafta Rus işgalinin başlamasından bu yana enerji fiyatları küresel çapta yükseldi. Rekor enflasyon verileriyle halihazırda mücadele etmeye çalışan merkez bankaları enerji fiyatlarındaki ani artışla da mücadele etmek durumunda bıraktı. Bu tablo FED’i hem savaşın enflasyonist etkileriyle hem de ekonomideki yavaşlama ihtimaliyle boğuşmaya zorluyor.

BlackRock'un Küresel Sabit Getirili Varlıklar Baş Yatırım Yöneticisi Rick Rieder, "Bu ortam aynı zamanda ABD'deki ve küresel çaptaki büyüme üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu açıkça enflasyonu daha uzun bir süre yüksekte tutacaktır. Ancak söz konusu dinamiklerin çoğu FED’in kontrolünde değil" dedi.

“FED'in hamle yapması gerekecek ama yılın ikinci yarısına girerken faiz artışı ılımlı bir seviyede olacak. FED'in aceleci olduğundan emin değilim” ifadelerine yer veren Rieder, daha yavaş hareket eden bir FED’in potansiyel olarak kısa vadeli ABD devlet tahvillerinden elde edilen getiriyi cazip hale getireceğini söyledi.

Dünyanın en büyük hedge fonu yöneticilerinden biri olan Man Group'un CEO’su Luke Ellis Salı günü Financial Times'a verdiği demeçte, Ukrayna'daki durumun merkez bankası kur artış beklentilerini "geri ittiğini" söyleyerek bu görüşü yineledi.

ECB yetkilileri gelecek hafta düzenlenecek politika toplantısı öncesinde, Ukrayna'daki krizin enerji piyasalarındaki baskıları ağırlaştırarak zaten rekor seviyede olan Euro Bölgesi enflasyonunu daha da yukarı çekme olasılığının yüksek olduğunu belirtti. ECB yetkilileri savaşın ticaret ortamını bozduğunu ve işletmelerin ve hane halkının güvenine darbe vurarak büyümeyi düşürebileceğini söylediler.

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta Pazartesi günü yaptığı konuşmada, "Mevcut krizden kaynaklanan etkiler netleşene kadar gelecekteki politika adımları üzerinde ön taahhütte bulunmak akıllıca olmaz. Kriz kaynaklı etkiler netleştikçe ılımlı ve dikkatli adımlar atarak iyileşmeye hafif bir dokunuşla eşlik etmeyi hedeflemeliyiz" dedi.

Bu açıklama ECB'nin açıklamalarında önemli bir değişime işaret ediyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden önce bazı ECB yetkilileri, bu yılın sonlarında yapılacak faiz artışı öncesinde varlık alımlarının planlanandan daha erken sona erdirilmesini ve para politikasının "normalleştirilmesini" beklediklerinin sinyallerini vermişti.

Rus rublesinde değer kaybı sürüyor

 

Euro Bölgesi'nde enflasyon 25 yılın zirvesinde

 

Brent petrolün varil fiyatı 110 doları aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)