E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD, doları neden ve nasıl zayıflatmalı?---

ABD, doları neden ve nasıl zayıflatmalı?

ABD, doları neden ve nasıl zayıflatmalı?
10 Mayıs 2024 - 13:38 borsagundem.com

Güçlü dolar, ABD’li uluslararası şirketler ve ABD’nin ticaret ortakları için kötü haber anlamına geliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'nin, doları zayıflatmak ve bu sayede Çin’e ekonomik yönden baskı yapmak için hangi yolu izlemesi gerekiyor?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Doları son aylarda şaşırtıcı derecede dirençli seyrediyor. 2024’te şu ana kadar 16 majör para biriminden 15'ine karşı yükseliş yaşayan ve yılbaşından bu yana Japon Yeni ve İsviçre Frangı karşısında yüzde 5'ten fazla kazanç bildiren dolar, şu anda 2015, 2016 ve 2020'de görülen zirvelerin üzerinde seyrediyor.

Çin’e karşı ekonomik savaşı kazanma hedefi

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, ancak güçlü dolar, Avrupa'ya tatil yaparken biraz para biriktirmek isteyen Amerikalılar için harika bir haber olsa da, genellikle ABD'li uluslararası şirketler ve Amerika'nın ticari ortakları için ekonomik sıkıntı anlamına geliyor.

Bu aynı zamanda müttefik ülkeleri diğer para birimlerini tercih etmeye itebiliyor ve bu da Amerika'nın rakipleri tarafından üstlenilecek gerçek bir dedolarizasyon riskini tetikleyebiliyor. Bu nedenle, zayıflayan ABD Doları, Amerikan şirketlerinin, ticaret ortaklarının ve politika yapıcıların kulağına müzik gibi geliyor. Bunun özellikle böyle olmasının nedeni, Amerikalı tüketicileri fazlasıyla rahatsız eden yüksek gümrük tarifeleri uygulamadan, ne zaman sona ereceği belli olmayan bir ekonomik savaşta ABD’nin Çin'i yenmek için bir şans elde edecek olması.

Basit ve etkili bir araç

Üstelik ABD'nin elinde, ABD Doları’nı zayıflatmak, enflasyonist baskıları dizginlemek ve ticaret ortaklarıyla daha fazla işbirliğinin kapısını açmak için basit, etkili ama potansiyel olarak kullanımı zor bir araç bulunuyor: “Federal bütçeyi dengelemek.”

Bu, en azından siyasi açıdan boş bir hayal gibi görünse de, uzun vadede ABD'nin lehine birçok fayda sağlayabilir ve Çin üzerinde daha fazla ekonomik baskı oluşturabilir.

Dengeli bir bütçe, dolar rezervlerinin ve yabancı para birimlerinin dengesiz akışının azaltılmasına yardımcı olabilir ve hatta müttefikler arasında 1985'teki Plaza Anlaşması'ndan bu yana görülmemiş düzeyde bir işbirliğinin kapısını açabilir. Bilindiği üzere bu anlaşma ABD Doları'nın değerini düşürmüş, Japonya ile ticareti istikrara kavuşturmuş ve ABD ticaret açığının azaltılmasına yardımcı olmuştu.

Genel kanaat, bugün böyle bir hamlenin ABD'nin Asya ve Avrupa'daki müttefikleriyle birlikte bir kez daha para birimlerini dolara karşı güçlendirmelerine yardımcı olacağını, esasen Amerika'nın artan ticaret açıklarını azaltmasına yardımcı olabilecek birleşik bir cephe yaratacağını öne sürüyor. Bu senaryo, Çin’in ekonomik durumuna ise zarar veriyor.

İki başkan adayından da destek

Çin, ABD gümrük vergilerine yuan’ı devalüe ederek yanıt vermiş ve bu, ülkenin 2018'de eski Başkan Donald Trump tarafından uygulanan bazı ticari zorlukları atlatmasına yardımcı olmuş olsa da, daha zayıf bir dolara karşı savaşmak isteselerdi daha acı verici kararlar vermek zorunda kalacaklardı.

Yaklaşan 2024 seçimleri göz önüne alındığında, her iki Başkan adayı da ABD Doları’nın zayıflamasını alkışlayacak bir tutum sergiliyor. Dengeli bir Federal bütçe, ekonomiyi riske atmadan bu senaryoyu gerçekleştirmelerine yardımcı olacak en iyi yöntem gibi duruyor.

Dolar/TL 32.27 seviyesinde

 

Çin'in ticaret dengesi 255,6 milyar dolar fazla verdi

 

Sürpriz dolar rallisi hisse senetleri için ne ifade ediyor?

 

ABD’nin eski hazine bakanından 'güçlü dolar' açıklaması

 

Capital Economics: Güçlü dolar küresel ekonomi üzerinde baskı yaratabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)