E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAmerikan şirketlerinde iflas dalgası başlıyor---

Amerikan şirketlerinde iflas dalgası başlıyor

Amerikan şirketlerinde iflas dalgası başlıyor
09 Mayıs 2024 - 14:35 borsagundem.com

ABD’de beklenenden çok daha uzun süren yüksek faiz ortamı, iflas eden şirketlerin sayısındaki artışı da beraberinde getirdi. Dünyanın en büyük ekonomisinde iflas başvurusu yapan şirketler yıl başından itibaren %88 arttı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son aylarda ABD’de iflas eden şirketlerin sayısı hızla artıyor. Bunda en önemli sebepse ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini yüksek seviyelerde sabit tutması.

S&P Global verilerine göre nisan ayı itibariyle 66 şirket iflas başvurusunda bulundu. Bu rakam son bir yıldaki en yüksek iflas rakamını işaret ediyor. Ocak ayında 35 olan iflas başvurusundaki şirket sayısı %88’lik bir artış gösterdi.

Insider’ın haberinde FED’in faiz oranlarının şirket iflaslarındaki artışa etkisine dikkat çekildi. FED yönetimi temmuz ayından bu yana politika faizlerini %5,25- %5,50 aralığında sabit tutuyor. FED yönetimi faiz oranlarının düşürüleceğine dair piyasa beklentilerine de meydan okudu. Mart ayında başlayacağı umut edilen faiz indirimleri güçlü ekonomik ve enflasyonist veriler nedeniyle bazı ekonomistlere göre aralık ayına kadar ertelendi.

Birçok şirket için yüksek faizler yolun sonu anlamını taşıyor. S&P’nin konuyla ilgili raporunda uygun kredilere ulaşamayan şirketlerin havlu attığına işaret edildi. Zira FED’in uyguladığı şahin politika geçen yıl şirketlerin bilançolarının aşınmasına sebep olmuştu. İşletmelerin hayatta kalmaları ise düşük borçlanma maliyetlerine bağlıydı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ödemeler dengesi zayıf olan şirketlerin tahvilleri ‘çürük tahvil’ olarak adlandırılır. Yatırımcılar bu tahvil varlıklarına yatırım yaparak daha yüksek oranlardan getiri elde etmeyi hedefler. Ancak çürük tahvillerin yüksek getirili olmasının sebebi söz konusu şirketlerin borçlarını ödeyememe potansiyeli ve dolayısıyla tahvillerin risk priminin de yüksek olması gerekliliğidir. FED’in politika faizlerini yüksek seviyelerde tutması da çürük tahvillerin faizlerinde artışa sebep olur.

Bir göstergeye göre 2024’ün başlarında piyasalarda oluşan faiz indirimi beklentisi şirketlerin borçlanma maliyetindeki artışlarını yavaşlattı. ICE BofA ABD Yüksek Getiri Endeksi’ne göre çürük dereceli kurumsal tahvillerin getirileri mart ayında %7,40’a kadar düştü.

Ancak geçen ay gelen yüksek ABD enflasyonu verileri ve yavaşlayan GSYİH FED’in beklenen faiz indirimini gerçekleştirmesi ihtimalini masadan kaldırdı. Çürük tahvil faizleri ise %8,11’e kadar yükseldi.

S&P Global aynı ayda iflaslara öncülük eden şirketlerin, isteğe bağlı tüketici hizmetleri, sağlık hizmetleri ve sanayi sektörlerinde olduğunu belirtiyor.

Nisan ayında piyasalara hakim olan stagflasyon korkusu, beklenenden daha zayıf gelen ABD istihdam raporunun ardından bir nebze de olsa yatıştı. FED yetkilileri ise faiz indirimleri gerçekleşmeden önce enflasyon baskılarının daha zayıf hale gelmesi gerektiği sinyalini vermeyi sürdürüyor.

Analistler para politikası ne kadar uzun süre sabit kalırsa ekonomide bir şeylerin kırılma potansiyelinin de o kadar büyük olduğu konusunda uyarıyor.

Manulife Investment Management'ın Baş Ekonomisti Frances Donald, nisan ayında yaptığı bir açıklamada, "Artık yerleşik faiz indirimleri ihtimalini kaybettiğimiz bir ortama geri döndüğümüze göre, bu noktadan sonra kötü bir şey olmasına daha fazla ihtimal vermemiz gerekiyor" uyarısında bulundu.

Wall Street’in korku endeksi bozuldu mu?

 

Faiz indirimlerinin gecikmesi borsa boğalarını korkutmamalı

 

ABD'nin ticari ham petrol stokları azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)