E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞanlıurfa’da dört çalışandan biri Suriyeli---

Şanlıurfa’da dört çalışandan biri Suriyeli

Şanlıurfa’da dört çalışandan biri Suriyeli
18 Aralık 2015 - 03:56 borsagundem.com

ILO'nun yaptığı Suriyelilerin iş gücüne etkileriyle ilgili araştırmaya göre Şanlıurfa'da işverenlerin yüzde 27'den fazla Suriyeli çalıştırdığı görüldü

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederaasyonu’nun (TİSK) ardından Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) de kayıtdışı Suriyeli çalışanlar sorununa dikkat çekti.

ILO’nun Suriyelilerle ilgili olarak yaptığı 4 alan çalışmasından biri, Suriyelilerin işgücü piyayasına yönelik etkileri üzerine oldu. Şanlıurfa’da yapılan alan araştırmasında, işverenlerin dörtte birinden fazlasının (yüzde 27’si) Suriyeli çalıştırdığı görüldü. ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, “Bu çalışanların tamamı kayıtdışı” dedi.

Dün açıklanan ILO raporları arasında yer alan istihdamla ilgili çalışma kapsamında, Şanlıurfa’da işçiler ve işverenlerle görüşüldü. Harran Üniversitesi’yle birlikte yapılan araştırmanın sonuçlarına göre de Urfa’da çalışan Suriyelilerin yüzde 77’si erkek, yüzde 23’ü kadın. Suriyelilerin yarıdan fazlası imalat sektöründe çalışıyor, bunu hizmetler ve tarım sektörü takip ediyor. Hürriyet’e konuşan ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan da, şu bilgileri verdi:“Bu çalışmaya katılan Suriyelilerin üçte birinin asgari ücret olan bin TL’nin altında kazandığı görüldü. Ayrıca işverenlerin yüzde 60’lık bir bölümü Suriyeli çalıştırmaya sıcak bakıyor. İşverenlerin sadece yüzde 24’ü yasal engeller nedeniyle Suriyeli çalıştıramayacağını belirtiyor. Suriyeliler için yasal olarak çalışma imkanının yokluğunda tüm bu işler kayıtdışı, düşük kaliteli ve düşük ücretli işler ortaya ortaya çıkıyor. Yerel işgücünün ücretlerini aşağıya çekiyor ve iş yeri barışı için tehdit oluşturuyor. Suriyelilerin hangi işlerde hangi şartlarda çalışabileceğine ilişkin olarak bir mevzuat ortaya konulmalı.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)