E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaŞahinliğin zirvesindeki FED piyasaları nasıl etkileyecek?---

Şahinliğin zirvesindeki FED piyasaları nasıl etkileyecek?

Şahinliğin zirvesindeki FED piyasaları nasıl etkileyecek?
25 Nisan 2022 - 11:35 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası önemli enflasyon verilerinin açıklanacağı haftaya parasal sıkılaştırma söylemlerinin zirvesinde başladı. Analistlere göre bundan sonraki süreç için FED’den önden yüklemeli faiz artışı beklenebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları bu hafta yeni bir enflasyon göstergesini izleyecek. Yüksek gelmesi beklenen enflasyon rakamlarının ardından ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyondaki olağanüstü yükselişi engellemek için büyük çaplı faiz artırımlarını seslendireceği ve adeta şahinliğin zirvesine ulaşacağı öngörülüyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi SEI Investmensts’ın Baş Borsa Stratejisti ve Kıdemli Portföy Yöneticisi James Solloway MarketWatch’taki röportajında, “Muhtemelen şu anda şahinliğin zirvesini görüyoruz. Enflasyonun çok hızlı bir şekilde kaldığı, FED’in eğrinin gerisinde kaldığı ve şimdiye kadar sadece 25 baz puanlık artışlar konusunda deneyim sahibi olduğu bir sır değil” ifadelerine yer verdi.

FED Başkanı Jerome Powell, 21 Nisan'daki açıklamasında merkez bankasının Mart ayında enflasyonun zirveye ulaştığı fikrine "güvenmediğini" söyledi. Powell, “Bana göre biraz daha hızlı hareket etmek uygun olacaktır” diyerek 50 baz puanlık faiz artışı bir sonraki FED toplantısı için planının masada olduğunu ve önümüzdeki aylarda önemli hamleler yapmaya açık olduklarını gösterdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senetleri, açıklamaların ardından keskin bir şekilde düştü. Üç büyük Wall Street endeksi Cuma günü kayıplarını genişletti ve Dow Jones Endeksi, Ekim 2020'nin sonlarından bu yana en büyük çaplı yüzdelik düşüşünü kaydetti. Yatırım danışmanlığı firması F.L.Putnam’in Portföy Yöneticisi Steven Violin, yatırımcıların piyasalardaki "çok kuvvetli güçlerle" boğuştuğunu söyledi.

Violin açıklamasında, “Pandemiden toparlanmanın yarattığı muazzam ekonomik ivme, para politikasında çok hızlı bir değişimle karşılanıyor. Piyasalar, hepimiz gibi, bu karşılaşmanın nasıl sonuçlanacağını anlamak için mücadele ediyor. Kimsenin cevabı gerçekten bildiğinden emin değilim" dedi.

ABD Merkez Bankası, ABD ekonomisi için yumuşak bir iniş yapmak istiyor ve bir resesyonu tetiklemeden ABD’de son 40 yılın en yüksek seviyesindeki enflasyonla mücadele etmek için para politikasını sıkılaştırmayı hedefliyor.

Servet yönetimi firması Osterweis Capital Management’ın portföy yöneticileri Eddy Vataru, John Sheehan ve Daniel Oh, ikinci çeyrek öngörülerine ilişkin raporlarında “FED’in geçen yılki son derece piyasalarla uygun para politikalarının” şu anda merkez bankasını “çok zor bir konumda bıraktığını” ve “mevcut durumdan kısmen sorumlu olduğunu” yazdı.

Osterweis portföy yöneticileri FED’in ekonomiyi yavaşlatmak için faizleri yükseltebileceğini, daha uzun vadeli tahvil faizlerini yükseltmek ve enflasyonu kontrol altına almak içinse bilançosunu küçültebileceğini öngörüyor. Ancak söz konusu ikili sıkılaştırma planı analistlere göre “bir miktar uzmanlık gerektiriyor” ve FED bu alanda gerekli uzmanlığa sahip olmayabilir.

Analistler ayrıca ABD Hazinesi getirileri konusundaki endişeleri de dile getiriyor. Bir süre önce tahvil piyasalarda yaşanan ters hareketliliği (kısa vadeli tahvil faizlerinin uzun vadeli tahvil faizlerinden daha fazla getiri sağlaması) analistler “sıkılaştırma döngüsünün bu aşaması için nadir görülen bir durum” olarak yorumladı. Bu tablo analistlere göre para politikalarında yapılan “bir hatayı” işaret ediyor. Analistler söz konusu hatayı “faizleri uzun süre çok düşük seviyede tutmak ve sonrasında muhtemelen faizleri çok geç ve kesinlikle çok hızlı artırmak” olarak açıkladılar.

FED, geçen ay gösterge faiz oranını 2018'den bu yana ilk kez artırdı ve sıfıra yakın olan seviyeden 25 baz puan artırdı. Merkez bankası şimdi ise faiz politikasında potansiyel olarak daha büyük artışları önden yüklemek için konumlanıyor gibi görünüyor.

Powell, 21 Nisan'daki panel tartışması sırasında önden yüklemeli faiz artışları konusuna sıcak baktıklarını paylaştı. Wall Street Journal'ın haberine göre, St. Louis FED Başkanı James Bullard, 18 Nisan'da yaptığı açıklamada, 75 baz puanlık büyük bir artış ihtimalini göz ardı etmeyeceğini söyledi.

Ameriprise Financial’ın Küresel Borsa Stratejisti Anthony Saglimbene, “FED büyük ihtimalle Mayıs ayında faizleri 50 baz puan artıracak” dedi. Saglimbene borsalarınsa Haziran ve Temmuz aylarında gelebilecek olan yarım puanlık artışları hazmetmesinin “daha zor olacağını” söyledi.

ABD borsaları geçtiğimiz haftayı düşüşle kapadı. Endeksler haftalık bazda da düşüş gösterdi. Dow Jones Endeksi dört haftadır, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ise üç haftadır üst üste haftalık bazda düşüş gösteriyor.

Saglimbene'ye göre, piyasa "muhtemelen bir ay önce düşündüğümüzden çok daha hızlı bir şekilde daha normal bir FED fon oranına geçeceğimiz” düşüncesini savunuyor.

Violin konuyla ilgili açıklamasında, “Eğer FED şahinliğin zirvesine ulaştıysa ve sınırları gerçekten zorluyorsa, yılın ilerleyen zamanları için kendilerine daha fazla esneklik kazandırıyordur. Hızlı bir şekilde nötr hale gelmenin etkilerini görmeye başladılar” ifadelerine yer verdi.

Saglimbene'ye göre, FED’in faiz artırımlarının daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmesi, federal fon oranını, 2022'nin sonundan önce nötr bir hedef seviyesine getirebilir. Federal fon oranları %2,25 ila %2,50 arasında görülen nötr hedefe yatırımcıların tahmin ettiğinden çok daha erken bir zamanda ulaşabilir. Borsa uzmanı şu anda %0,25 ila %0,50 aralığında olan faiz oranlarının ekonomiyi ne teşvik eden ne de kısıtlayıcı olan nötr seviyesinde olarak kabul edildiğini söyledi.

Bu arada Violin’e göre yatırımcılar parasal sıkılaştırma programı kapsamında FED’in 9 trilyon dolarlık bilançosunu küçültmesinden de endişe duyuyor. ABD Merkez Bankası, 2018'de piyasaları sarsan parasal sıkılaştırma konusundaki son çabalarına kıyasla daha hızlı bir sıkılaştırma hızı hedefliyor. ABD borsaları 2018 Noeli’nde sıkılaştırma politikaları nedeniyle sert bir düşüş göstermişti.

Violin konuyla ilgili yorumlarında, “Şu andaki endişelerin sebebi aynı noktaya doğru ilerliyor olmamız” dedi. Borsa uzmanı FED bilançosunun küçültülmesi konusunda ise, “Ne kadarı çok fazla olacak?” sorusunu soruyor.

Saglimbene, para politikasını yatırımcılar için kısıtlayıcı hale getirene ve ekonomik büyüme "daha kesin olarak" yavaşlayana kadar FED’in büyük ölçüde "geçmişe bakmasını" beklediğini söyledi.

Wilmington Trust'ın Baş Ekonomisti Luke Tilley bu aşamada, daha şahin bir FED’in, ABD'de yaşam maliyetindeki artışla mücadele etmek için “gerekli" olduğunu söyledi. Ancak Tilley, enflasyonun yılın ikinci yarısında hafiflemesini beklediğini ve FED’in "bu önden yüklemeyi yaptıktan sonra" faiz artırımlarının hızını yavaşlatmak zorunda kalacağını söyledi.

Yatırımcılar bu hafta çekirdek bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksi ile ölçülen Mart ayı enflasyon verilerini yakından izleyecek. Solloway, ABD hükümetinin 29 Nisan'da açıklaması planlanan çekirdek enflasyon verilerinde yaşam maliyetinde bir artış gözlemlenmesi bekliyor. Borsa uzmanına göre bu artışın sebebi ise "enerji ve gıda fiyatlarının keskin bir şekilde yükselmesinin" kısmi etikleri.

Petrol fiyatlarını aşağı çeken iki neden

 

Powell'ın açıklamaları küresel risk iştahında zayıflama kaydetti

 

Borsa için kritik mayıs ayı yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)25 Nisan 2022 14:58

    50 banko 75 şaşırtmaz. Peki ya sonuç ? isteneni verecek mi ? akıllarda bu sorular oluşmaya başladı. istenen sadece enflasyonun etkilenip düşmezi. enflasyon düşsede, FED farklı bir noktaya müdehale etmek zorunda kalacak mı ? Bu da merak ediliyor. Bir an önce operasyon başlamalı sonuçlar görülmeli. Yaşanan sıkıntıldı duruma Rusya enerjı piyasası ile risk oluşturup, Çin farklı noktalarda duruma müdehale ederek sıkıntılar oluşturabilir  söylentilride var. o bakımdan BİDEN ekonomık krizde ciddi oy kaybederken taraftarlarından bir an önce ABd nin alışkın olduğu ekonomiye geçmek istiyor seçimler için avantajını bozmak istemiyor...

  • Derviş25 Nisan 2022 12:23

    Ne bu kuş muhabbeti bilader, şahindi güvercindi kargaydı insanları matiz ettiniz.