E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriSabiha Gökçen'e alıcı çıkar mı---

Sabiha Gökçen'e alıcı çıkar mı

Sabiha Gökçen'e alıcı çıkar mı
30 Ağustos 2017 - 03:38 borsagundem.com

Hürriyet yazarı Uğur Cebeci, yüzde 30 hissesi satılık olan Sabiha Gökçen Havalimanı'nı konu aldığı yazısında "Sabiha Gökçen'i kim alır" diye sordu. İşte Cebeci'nin o yazısı:

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı satılık. Ama öyle tamamı falan değil. Sadece yüzde 30’u satılık. Peki gerisi? Şimdilik satılık değil. Yani gidip yüzde 30 için parayı yatıracaksınız. Yakayı kaptıracaksınız. Sonrası meçhul... Üstelik hâlâ inşaatı süren ikinci pist var. Ne zaman biter, planlanan zamanda bitmez. Bitse de biter bitmez şu anda kullanılan pistin bakıma alınması gerekir. Yani daha uzun süreler havalimanındaki uçuş trafiğini arttırmak mümkün değil... Slotlara yeni slotlar eklenecek. Eeee peki parayı yatıran nereden kazanacak? Uçuş trafiği artmayınca yolcu da artmayacak. Gelir neredeyse sabit kalacak. Zamanında çevresinde yeterince kamulaştırma yapılmayan havalimanı kendi kabında, dar alanda paslaşmalarla yoluna devam edecek.

HİSSELER MALEZYALI ŞİRKETTE

* İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıllık yap-işlet-devret ihalesini 2007’de KDV dâhil 3,1 milyar dolarla Limak, Hintli GMR ile Malezya’nın havalimanı işletmecisi Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) almıştı.

* Kuruluşta ISG adı verilen konsorsiyumda Limak ve GMR’nin payları yüzde 40, Malezyalılar da yüzde 20 hisseye sahipti.

* Malezya’nın kamu fonu olan şirket, 2013’te Hintlilerin hisselerini 225 milyon Euro’ya satın alıp büyük ortak haline geldi. Limak, 3. Havalimanı ihalesini kazandıktan sonra 2014’te konsorsiyumdan 285 milyon Euro’ya hisselerini satarak çıktı.

KÂR ETMEK İSTİYOR

* On yılı geride bırakan ISG henüz kârlılığa adım atmış değil. Devlet fonunun sahip olduğu MAHB, bu açıdan hisse satışına sıcak bakıyor. Ancak yönetim hissesi vermek istemiyor.

* İnşaat çalışmaları uzun bekleyişin ardından başlayabilen paralel pist, 2019’un son çeyreğinde tamamlanabilecek. Aradaki iki yıldan uzun sürede ise Sabiha Gökçen Havalimanı’nın mevcut pistle operasyonu nasıl sürdüreceği ise soru işareti.

* ISG’nin CEO’luğunu uzun süredir yapan Gökhan Buğday, geçtiğimiz şubat ayı sonunda istifa etmişti. Buğday’ın yerine Ersel Göral getirildi. Göral, terminal işletmeciliğinde tecrübeli bir isim. TAV’da Gürcistan ve Tunus’ta genel müdürlük, Antalya Havalimanı’nını işleten ICF’in de eş genel müdürlük yaptı. Göral’ın Sabiha Gökçen’e gelmeden önce 3. Havalimanı’nın işletmecisi İGA’nın entegrasyondan sorumlu genel müdür yardımcısıydı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yolcu30 Ağustos 2017 10:53

    Madem bu adamlar bu işi yürütemiyor her sene yokculara işkence öektiriyorlar, nedir bu malezyalı aşkı, def edin gitsinler, burayı adam gibi işletecek biri gelsin

  • Reo30 Ağustos 2017 09:42

    Ooo memleketi 15 yılda sat sat bitiremediniz