E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinSaat satışları azaldı---

Saat satışları azaldı

Saat satışları azaldı
19 Mart 2016 - 07:09 borsagundem.com

Dünya saat endüstrisinin kalbi İsviçre için zor günler başladı

Dünya saat pazarının kalbi İsviçre için zor günler başladı. Ekonomik riskler ve akıllı saat satışlarının patlamasıyla İsviçre’nin saat ihracatı 6 yıl aradan sonra ilk kez düştü. 2014’te 24.5 milyar dolarlık ihracat yapan İsviçreli üreticiler, Apple Watch’un satışa çıktığı 2015’te 23.4 milyar dolarlık ihracat yapabildi. 43 milyar dolarlık sektörün yüzde 50-55’ine hakim olan İsviçre’de saat ihracatı en son 2008 krizinin ardından 2009 yılında gerilemişti.

Hürriyet'in haberine göre, dünyanın en büyük saat ve takı fuarı Baselworld 2016’da konuşan TAG Heuer, Versace, Guess, Tommy Hilfiger, Diesel, DKNYgibi markaların Türkiye distribütörlüğünü yapan Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de saat satışlarının 2015’te gerilediğini açıkladı. 2013 yılında 18 milyon adet saatin satıldığı Türkiye’de bu rakamın 2015’te 8 milyon adete düştüğünü belirten Kaya, “Saat sektörü 2015’te kusursuz bir fırtına atlattı. Tüm şirketlerin ciroları düştü” dedi.

YÜZDE 20 BÜYÜME HEDEFİ

2016’dan umutlu olduklarının altını çizen Ramazan Kaya, şu bilgileri verdi: “Saat sektöründeki genel görüş 2015’te dibin görüldüğü yönündeydi. Şimdi toparlanacağız. Bu yıl yüzde 20 büyüme bekliyoruz. Ciromuzu 250-280 milyon lira arasında planladık. Bu yıl saat satışlarının da artmasını bekliyoruz. Toplam 175 noktada 30’dan fazla marka ile hizmet veriyoruz. Türkiye’de saat pazarının büyüklüğü 800 milyon dolar olarak tahmin ediliyor.” Sektörün artık teknolojiye yatırım yaptığını anlatan Ramazan Kaya, “Markalar artık teknolojiye yatırım yapmaları gerektiğinin farkında. Bu alanda önemli çalışmalar yapıyorlar. İlk olarak Guess’in akıllı saati piyasaya çıktı. Moda ve teknoloji birleşiyor. Bu alana yapılan yatırımlar artıyor. Akıllı saatlerin en önemli kazanımı ise saat takmayan gençler oldu” dedi.

Welder artık Türk markası

Ramazan Kaya, 2015’te İtalyan U-Boat markasının çatısı altındaki Welder markasını satın aldıklarını açıkladı. Anlaşmanın gizliliği açısından satış rakamını açıklamayan Kaya, şu bilgileri verdi: “Saat pazarında oyuncuların değiştiğini göreceğiz. Birçok marka satılmak üzere. Yabancı fonlar da bu markaların peşinde. Ancak biz bir dünya markası yaratmak için yola çıktık. Bu alanda daha öncede çalışmalarımız olmuştu. Ancak tasarımsal olarak da öne çıkabileceğimiz bir marka arayışı içerisine girdik. Sonunda İtalyan Welder ile el sıkıştık. Welder artık bir Türk markası. Bunu bir dünya markası yapmak için elimizden geleni yapacağız.”

2.4 milyon Euro’luk saat
DÜNYA saat, takı fuarı ‘Baselworld’ kapılarını açtı. Fuarda markalar yeni ürünlerini de sergilerken dünyanın en pahalı saatlerini de görmek mümkün. Fuarın öne çıkan markası Patek Philippe oldu. Markanın fuarda tanıttığı 6300G modeli 2.4 milyon Euro’ya satılıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)