E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRüzgarın yönü değişmedi---

Rüzgarın yönü değişmedi

Rüzgarın yönü değişmedi
18 Ağustos 2023 - 08:31 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Küresel piyasalarda Çin ve ABD rüzgarı esmeye devam ediyor. Bir tarafta yükselen getiriler diğer tarafta karışık gelen veriler ve bir dizi yeni sorunlar. Özellikle ABD tarafında şahin FED tutanaklarının etkisi ile ABD hisse senedi piyasalarında kayıplar üçüncü gününde de devam ediyor. Önümüzdeki hafta 24-26 Ağustosta gerçekleştirilecek Jackson Hole Ekonomik Sempozyumu’nda FED yetkililerinin ve özellikle Powell’ın yapacakları açıklamalar piyasanın yön hakkında daha çok ipucu verecek. Fed politikası için önem arz eden işsizlik sorunu hala karışık sinyaller göndermeye devam ediyor. Haftalık işsizlik başvuruları ise 239k ile 240k beklentisinin hafif altında kalırken devam eden işsizlik başvuruları ise 1.716k ile 1.700k’nin üzerinde açıklandı. Diğer taraftan ABD Philly Fed imalat endeksi -10.0 beklentisinin tersine 12.0 olarak açıklandı. Ağustos 2022’den bu yana ilk pozitif okumasını gerçekleşti.

Avrupa tarafında Euro bölgesi, enerji ithalatının normalleşmesiyle birlikte Haziran ayında önemli bir ticaret fazlası verdi. Eurostat’ın verilerine göre, Euro Bölgesi’nin mal ticareti dengesi Haziran ayında 23 milyar Euro (25.02 milyar $) fazla verdi. Euro Bölgesi Haziran 2022’de 27, 1 milyar euro açık vermişti. Haziran ayında ithalat yıllık %18 düşüşle 229,3 milyar euroya gerilerken, ihracat 252,3 milyar euro oldu. Veriler, 2023 yılının ilk altı ayında enerji ithalatının geçen yılın aynı dönemine göre %25 daha düşük olduğunu da gösterdi.

Asya piyasaları, Çin’in ekonomisiyle ilgili endişeler ve uzun vadeli tahvil getirileri arttıkça ABD faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek kalması korkusuyla, zorlu bir haftanın ardından bugün daha sağlam durmaya çalışıyor.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi önceki seansında dokuz ayın en düşük seviyesine ulaştıktan sonra bugün açılışla birlikte %0,1 arttı. Bununla birlikte, düşüşlerin üst üste üçüncü haftası olan bu haftada haftalık %2.8’lik bir kaybı yaşamadı.

Japonya’da açıklanan enflasyon sonrasında Japon Nikkei endeksi %0,4 değer kaybetti ve bu hafta içinde toplam %3 düşüş gösterdi. Japonya’da çekirdek tüketici fiyatlarında artış Temmuz ayında yavaşladı. Petrol ürünlerinin dahil edildiği ancak taze gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek tüketici fiyat endeksi Temmuz yıllık yüzde 3,1 arttı. Ekonomistler Haziran ayında yüzde 3,3 olan çekirdek enflasyonun Temmuz’da yüzde 3,1 olmasını bekliyorlardı. Çekirdek enflasyonu 16 aydır BOJ’un yüzde 2’lik hedefinin üzerinde.

Petrol fiyatları ise tutunmaya çalışıyor. West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) varil başına 80,49 dolardan  %0,1 artarken, Brent ham petrolü varil başına 84,12 dolarda yatay seyretti.

Türkiye’de uluslararası yatırım pozisyonu, TOBB kurulan ve kapanan şirketler ve TCMB “Piyasa Katılımcıları Anketi” izlenecek.  Yurt dışı piyasalarda ise İngiltere perakende satış, Euro Bölgesi nihai tüketici fiyatları ve inşaat üretimi verileri öne çıkıyor.

Günün önemli şirket haberleri 18/08/2023

 

Endeksten hızlı yükselenler

 

Borsada, yatay başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)