E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıRusya'nın petrol ürünleri ihracatı 15 ayın en düşük seviyesinde---

Rusya'nın petrol ürünleri ihracatı 15 ayın en düşük seviyesinde

Rusya'nın petrol ürünleri ihracatı 15 ayın en düşük seviyesinde
27 Ağustos 2023 - 09:53 borsagundem.com

Rusya'nın petrol ürünleri ihracatı yüzde 14 düşerek, 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Rusya’nın petrol ürünleri ihracatının otomotiv yakıtına yönelik güçlü yurtiçi talebin etkisiyle 15 ayın en düşük seviyesine gerilediği bildirildi.

Londra merkezli gerçek zamanlı veri takip şirketi Vortexa’nın 1-20 Ağustos arasındaki verilerini göre Rusya, ağustos ayının ilk 20 gününde petrol ürünleri sevkiyatını yüzde 14 oranında azaltırken, petrol ürünlerinin günlük ihracat hacmi 2,24 milyon varil olarak gerçekleşti.

Vortexa’nın verilerine atıfta bulunan Bloomberg’e göre bu hacimler Mayıs 2022’den bu yana en düşük rakam olarak dikkat çekerken, Rusya’nın petrol ihracatının yaklaşık yüzde 45’ini oluşturan dizel yakıt ve gazyağı teslimatları günlük 1 milyon varilin altına geriledi.

Benzin ve harmanlama bileşenlerinin tedariği yüzde 43 düşüşle günlük 66 bin varile düşerken, nafta ihracatı ise yüzde 22 düşerek günlük 371 bin varile geriledi.

Bloomberg, Asya ve Orta Doğu ülkelerinin Rus naftasını satın alma ihtimalinin azaldığını belirtirken, tüm ihracatın neredeyse üçte birini oluşturan Rus akaryakıt teslimatının günlük 624 bin varil hacimlerine gerilediğinin altını çizdi.

Bu hacimlerin de Mart 2022’den bu yana en düşük seviyeyi gördüğü açıklandı.

Kommersant gazetesi, Rusya’nın ağustos itibariyle şu anda günde 2,94 milyon varil olarak tahmin edilen offshore petrol ihracatını azaltma kararı aldığını hatırlatırken, ihracatın bu seviyenin altına en son AB ve G7’nin geçtiğimiz yılın aralık ayında Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasıyla düştüğünün gözlemlendiğini aktardı.

Benzin fiyatlarındaki artışa karşı önlem alındı

Rusya Enerji Bakanlığı, temmuz ayında yerli petrol şirketlerine iç pazarda akaryakıt sıkıntısı ve fiyat artışlarını önlemek için benzini dış piyasadan iç piyasaya yönlendirmeleri tavsiyesinde bulunulduğunu açıklamıştı.

Bakanlığın açıklamasında, benzin ihracatının azaltılması, ve iç pazara sevkiyatların artırılması tavsiyesi verildiği kaydedilirken, popüler AI-95 oktan benzin maliyetindeki artışın yakıt talebindeki mevsimsel artıştan kaynaklandığı belirtildi.

Açıklamada, “Bu durum, AI-92 oktan tüketimi azalırken AI-95 oktan tüketiminin payının arttığı ülkedeki yakıt tüketim modeliyle de doğrulanmaktadır” ifadelerine yer verilen bakanlık açıklamasında, mevcut durumda iç pazarda yeterli arzın korunduğu, dengenin Enerji Bakanlığı tarafından izlendiği vurgulandı. (Gazetemru)

Rusya'nın petrol ve gaz gelirlerinde büyük kayıp

 

Rusya'nın petrol gelirlerinde rekor artış

 

Rusya'nın petrol ihracatı Ukrayna operasyonu öncesini aştı

 

Rusya'nın petrol ihracatı 3 yılın zirvesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)