E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıRusya’nın bu yılki petrol ihracatında düşüş bekleniyor---

Rusya’nın bu yılki petrol ihracatında düşüş bekleniyor

Rusya’nın bu yılki petrol ihracatında düşüş bekleniyor
25 Mart 2023 - 16:13 borsagundem.com

Rusya’nın bu yılki petrol ihracatı VEB.RF’in Baş Ekonomisti Andrey Klepach göre yüzde 16 düşebilir


Rusya’da ekonomik kalkınma projelerinin finanse edilmesi için kurulan devlet yatırım bankası VEB.RF’in Baş Ekonomisti Andrey Klepach, bu yıl Rusya’nın petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 16 düşüşle 100 milyon tona düşebileceğini söyledi.

Altay Bölgesi’ndeki Kış Tahıl Konferansı’nda konuşan Klepach, ihracattaki düşüş riskinin yalnızca petrolde değil, aynı zamanda petrol ürünlerinde de geçerli olduğunu belirtirken, “Daha önce Avrupa başta olmak üzere 140 milyon tonun üzerinde ihracat yapardık. Geçen yıl ise 122 milyon ton. Yani 20 milyon tonun üzerinde petrol ihracat hacmini kaybettik. Bu yıl ise ihracat tahmini 100-110 milyon ton bandında, hatta belki daha da az olacaktır” dedi.

Ayrıca gaz ihracatında da düşüş olduğunu vurgulayan uzman, doğalgaz ihracatındaki düşüşün daha da dramatik olduğuna vurgu yaparken, “Daha önce 240 milyar metreküpe yakın gaz ihracatı yapan Rusya, 2021’de 204 milyar metreküp, geçen yıl ise yaptırımlar ve boru hatlarının patlaması nedeniyle sadece 137 milyar metreküp ihracat yaptı. Üstelik en önemli müşteri olarak görülen Avrupa’ya ihracat iki kattan fazla düştü” diye konuştu.

Yaptırım ve Kuzey Akım patlamaları sonrasında Batı’ya doğalgaz tedariklerinin yalnızca Türkiye üzerinden sağlanabileceğinin anlaşıldığını söyleyen Klepach, ancak Türkiye’nin bir gaz dağıtım merkezi haline gelmesinin uzun zaman alacağını, bu planların uygulanmasının Türkiye’deki trajik deprem nedeniyle sekteye uğradığını söyledi.

Klepach, öte yandan son zamanlarda Çin’e doğalgaz tedarikindeki artışa da dikkat çekti.

Rusya’nın petrol ihracatında keskin düşüş

 

ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısında artış

 

Kazak petrolünün BTC Boru Hattı ile sevkiyatına başlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)