E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya'dan petrol tavan fiyatına karşı hamle!---

Rusya'dan petrol tavan fiyatına karşı hamle!

Rusya'dan petrol tavan fiyatına karşı hamle!
26 Aralık 2022 - 10:32 borsagundem.com

Rusya'nın ham petrol ihracatına tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol arzını durduracağını belirten Rusya Maliye Bakanı Siluanov, ayrıca üretimde kesinti olasılığını da duyurdu.


Suudi Arabistan TV kanalı Asharg’a verdiği röportajda konuşan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya’nın petrolü Batı tarafından belirlenen fiyatlarla tedarik etmeme kararının ülke için bir ilke meselesi olduğunu vurguladı.

Siluanov, açıklamasında, “Rusya Batılı ülkelerin teklif ettiği fiyat limitlerinde sunulacak sözleşmeler kapsamında petrol tedarik etmeyecek. Bu söz konusu değil. Bu kararımız ekonomiyi, bütçeyi ve üretim hacmini etkiler mi? Tabii ki etkiler. Üretimi bir yerde sınırlamak gerekebilir. Ama artık petrol şirketlerimizin ikmal hatlarını batıdan doğuya ve güneye çevirdiğini görüyoruz. Diğer ülkelere giderek yeni petrol tüketicileri arıyoruz ve tahminlere göre küresel petrol talebinin artacağı için bu durum büyük ölçüde dünya ekonomisinin dinamiklerine bağlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın başka pazar ve lojistik kanalları arayacağını söyleyen Maliye Bakanı, aynı zamanda petrol fiyatının varil başına 70 doların altında olması halinde Maliye Bakanlığı’nın 2023 yılında Rus Ulusal Varlık Fonu’na (FNB) ek petrol gelirlerini aktaramayacağının da altını çizdi.

Fiyatın daha da düşmesi halinde bakanlığın borçlanmayı artıracağını vurgulayan Siluanov, “Fiyatlara veya bütçe gelirlerini etkileyen diğer faktörlere daha az bağımlı olmaya çalışıyoruz. Bu nedenle önümüzdeki yıl için varil başına 70 dolar fiyat belirledik. Daha düşük olması halinde yine de ekonominin sürdürülebilirliği için rezervimiz var demektir. Rus petrolünün değerinde hedefe göre önemli bir düşüş olması halinde ise muhtemelen piyasadan daha fazla borçlanmak ya da Ulusal Varlık Fonu kaynaklarına başvurmak zorunda kalacağız” diye konuştu.

Siluanov, devletin halihazırda işletmelerden nihai tüketiciye kadar kimsenin ne fiyatlarda ne de yaptırımlarda herhangi bir dalgalanma hissetmemesini sağlayacak bir politika izlediğini belirtirken, bu politikanın önümüzdeki yıl da sürdürüleceğini aktardı. (Gazetemru)

Peskov'dan Rus gazı ve petrolüne tavan fiyata tepki

 

Petrol piyasasının 2023 yılı gelir payı bedelleri belli oldu

 

Birol: Rusya'ya petrol yaptırımları büyük bir üretim krizi yaratacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)