E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya’da yeniden seferberlik kararı---

Rusya’da yeniden seferberlik kararı

Rusya’da yeniden seferberlik kararı
30 Nisan 2023 - 14:21 borsagundem.com

Rusya’da yeni seferberlik kararı ilan ediliyor. Celp kağıdı gönderilen Rus vatandaşlarının yurtdışına seyahat etmeleri yasaklandı.

Geçtiğimiz yıl ilan edilen kısmi askeri seferberlik sonrasında askerlik şubelerinde yaşanan sorunların uzun süre gündeme geldiği Rusya’da, Savunma Bakanlığı tarafından Zorunlu Askerlik Hizmeti sisteminde değişikliğe gidiliyor.

Devlete bağlı çevrimiçi kamu hizmeti Gosuslugi’ye (e-devlet) entegre edilecek olan askerlik şubesi veritabanında, vatandaşlara ait bilgilerin devamlı olarak güncellenebileceği belirtilirken, zorunlu askerliğe tabi vatandaşların kişisel dosyaları şubeler tarafından kullanılabilecek.

Buna ek olarak celp kağıdı gelen Rus vatandaşlarının yurtdışına seyahat etmelerini de yasaklayacak olan Savunma Bakanlığı, güncellediği Askerlik Hizmetine Çağırma Yönetmeliği’ni hükümete bağlı hukuki bilgi portalında yayınladı.

Belgede yer alan açıklamada, kararname taslağının askere alınacak kişilerin askerlikle ilgili etkinliklere katılımlarının taahhütlü posta yoluyla ve ayrıca elektronik ortamda bildirilmesine ilişkin yeni bir prosedürü içerdiği belirtilirken, “Elektronik celp kağıtları, vatandaşların Gosuslugi’deki kişisel hesaplarına gönderilecek ve portaldaki kişisel e-posta’ya geldikten itibaren vatandaşlara tebliğ edilmiş sayılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Aynı zamanda taahhütlü mektupla gönderilen celp kağıdının vatandaş tarafından alındığı gün tebliğ edilmiş sayılacağı eklendi.

Belgede, aynı zamanda askerlik şubelerinde celp lan askerlik hizmetine tabi vatandaşların, celp kağıdının teslim tarihinden itibaren Rusya Federasyonu’nu terk etmelerinin yasaklanacağı vurgulanırken, zorunlu askerliğe tabi vatandaşların celp kağıdında belirtilen tarihten itibaren 20 takvim günü geçtikten sonra geçerli bir sebep olmaksızın gelmemeleri durumunda, Rusya Federasyonu mevzuatına uygun olarak, bu vatandaşlara geçici kısıtlayıcı tedbirler uygulanacağı bildirildi.

Duma Savunma Politikaları Komite Başkanı Andrey Kartapolov, geleneksel bildirim yöntemleri olan sevk kağıtlarının vatandaşlara ve çalıştıkları işyerlerine gönderileceğine vurgu yaparken, vatandaşların sevk kağıtlarını ayrıca kişisel kamu hizmeti hesapları aracılığıyla veya kamu hizmetleri merkezlerinden alabileceğini ifade etti.

Kartapolov, yeni yasa sayesinde askerlik şubesine ilk kayıt da dahil olmak üzere askerlik hizmetinden sorumlu vatandaşın yapması gereken birçok işlemin fiilen şubeye gitmeden gerçekleştirilebileceğine dikkat çekerken, ancak tıbbi muayene ve alan seçimi için şubeye bizzat gidilmesi gerekeceğini de aktardı.

Kabul edilen yasaya göre askerlik hizmetine tabii Rus vatandaşları için hazırlana sevk kağıtlarının gönderildikten 7 gün sonra kişiye tebliğ edilmiş sayılacağı belirtilirken, elektronik formatta gosuslugi üzerinden gönderilen sevk kağıtlarının da kişisel hesaplara gönderildiği andan itibaren bireylere gönderilmiş olarak sayılacağı belirlendi.

Yasa, aynı zamanda sevk kağıdı gelmesine rağmen 20 gün içerisinde askerlik şubesine gelmeyen vatandaşların araç kullanma hakkının kısıtlanmasını içeriyor.(Gazetemru)

Rusya’da kısmi seferberlik sona erdi

 

Rusya'da seferberlikten kaçmanın cezası arttı

 

Kadirov'dan seferberlik karşıtlarına açık tehdit

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)