E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları Rusya'da sermaye kontrolü gelebilir---

Rusya'da sermaye kontrolü gelebilir

 Rusya'da sermaye kontrolü gelebilir
16 Ağustos 2023 - 09:25 borsagundem.com

Ukrayna’yı işgal girişimi sonrası Batı’nın yaptırımlarına maruz kalan Rusya ilk zamanlarda ekonomik anlamda önemli bir sarsıntı yaşamasa da savaşın etkileri son dönemde Ruble’yi vurdu

Yaptırımlar sonrası bir türlü toparlanamayan Rusya’da Ruble’nin sert düşüşü tepkilerin artmasına neden oluyor. Uluslararası haber Bloomberg, Rusya'da rublenin değer kaybının artması nedeniyle "sermaye hareketlerine kısıtlama getirillmesi"nin hükümet düzeyinde tartışıldığını iddia etti. Ajans adı açıklanmayan dört kaynağa dayandırdığı haberinde, sermaye kontrollerini kısmen geri getirebileceğini bildirdi. RBC ve Kommersant'ın da manşetine taşıdığı habere göre, ihracat kazancı dövizlerin zorunlu satışına geri dönme önerisi, dün hükümet ve ihracatçılar arasında yapılan bir toplantıda tartışıldı. Askeri operasyonun başlamasının ardından Rusya'da Ruble kurundaki çöküş nedeniyşe Şubat 2022'nin sonunda ihracatçıların döviz kazançlarının yüzde 80'inin zorunlu satışı şartı getirilmişti. Mayıs ayında bu oran yüzde 80'den yüzde 50'ye düşürüldü. Haziran ayında, Ruble hızla değer kazanmaya başladığında, gereklilik yeniden gevşetildi, döviz kazançlarının bir kısmının satışı zorunlu olmaya devam etti, ancak piyasada satılan pay Yabancı Yatırım Kontrol Komisyonu tarafından belirlenmeye başlandı.

Bloomberg haberinin ardından doların kuru 2 rubleden fazla düştü. RBC'ya göre haber gelmeden önce saat 17.30'da 98.99 rubleye çıkan dolar, haberden sonra 18.10'da 96.43 Ruble'ye düştü. Euro kuru da 108.30 Ruble'den 106.64 Ruble'ye düştü. Daha sonra dolar 97 Ruble, euro ise 106.7 Ruble civarında işlem görmeye devam etti.

Rusların yeni gündemi: Ruble

 

Ruble, Rusya MB hamlesi sonrası toparlanıyor

 

Rusya MB'den olağanüstü faiz artışı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)