E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya-Ukrayna krizi gıda fiyatlarını nasıl etkiler?---

Rusya-Ukrayna krizi gıda fiyatlarını nasıl etkiler?

Rusya-Ukrayna krizi gıda fiyatlarını nasıl etkiler?
07 Şubat 2022 - 10:14 borsagundem.com

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan sorunlar bağlamında iki ülke arasındaki sorunun başta ekmek olmak üzere gıda fiyatını olumsuz etkileyeceğini bildirdi.

İthalatta sorun yaşatmasının önemli ölçüde işlenmiş ürün ihracatını da olumsuz etkileyeceğini belirten Bayraktar, bunun tedbirlerinin şimdiden alınması gerektiğini belirtti.

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemiz, 2021 yılında toplam buğday ithalat miktarının yüzde 86,6’sını Rusya ve Ukrayna’dan gerçekleştirdi. Ayrıca arpa ithalat miktarının yüzde 79,4’ü, ayçiçeği ithalat miktarının yüzde 11,4’ü ve soya ithalat miktarının ise yüzde 13,3’ü yine bu ülkelerden gerçekleşti. Bu ülkelerden en yüksek ithalat buğdayda yaşandı. Diğer yandan Türkiye, buğday ithalatının önemli bir kısmını dahilde işleme rejimi kapsamında un ve undan mamul ürünlere dönüştürerek ihraç ediyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki buhrandan dolayı ithalatta sorun çıkması, başta ekmek olmak üzere gıda fiyatlarını olumsuz etkileyecektir. Ürün bulunamaması önemli ölçüde buğdayın işlenmiş ürünlerinin ihracatının kısıtlanmasına ve fabrikalarının çalışmamasına sebep olacaktır”

Bu konuya ilişkin tedbirlerinin şimdiden alınması gerektiğini belirten Bayraktar, “Diğer yandan Türkiye ayçiçeğinde yüzde 60 oranında yeterlilik derecesine sahiptir. Ayçiçeği de buğday ve arpa gibi ciddi anlamda destek verildiğinde ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilebilecek bir üründür.

Ayçiçeği üretim potansiyelimiz yeterlidir, ancak destekler artırılarak bu potansiyelin harekete geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Soyada yüzde 4,7 olan yeterlilik oranının, bu ürünün önemli ölçüde ithalini gerektirdiğini söyleyen Bayraktar, Ukrayna’dan yapılan ithalatın diğer ülkelere kaydırılması gerektiğini aktardı.(Dünya)

Altın fiyatları Ukrayna - Rusya geriliminin derinleşmesiyle artıyor

 

Biden'dan 'Rusya Ukrayna'yı gelecek ay işgal edebilir' uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • www07 Şubat 2022 17:06

    Dünyada tarımda kendine yeten yedi ülkeden biriydik. İthal eder olduk bugdayı. İleride savaş halindeyiz ,buğday vermezler veya yüksek fiyat çekerlerse ne yapacağız. Akaryakıt,gübre,ilaç, tohum vb de çiftçimizi yeterince desteklemedik, 

  • Murat07 Şubat 2022 12:25

    Şu eski tüfek oda başkanları da değişsin artık, 30 yıl bir koltuk kapmış bırakmıyor....tek bildikleri de ağlayıp sizlamak...

  • Ahmet 07 Şubat 2022 12:24

    Tabl canım iki ülkede savaş var sebeb ondan yükselir fiyatlar siz işe yaramayın alın maaşı yiyin harami....

  • Yorum07 Şubat 2022 11:48

    Buğday ve pirinç tarlalarını HES kapsamında baraj sularının altına terkettiniz geleceğinizi düşünmediniz çiftçi köylüyü şehirlere ittiniz gelecek nesil bunun acısını çok çekecek ekmek bulamayacak duruma gelecekler. Elektrik yerler o zaman çocuklarınız

  • Mucise Reis ;)07 Şubat 2022 11:37

    Rusya nın aylar önce neden tahıl depolarını doldurduğu, alsında Ukraynada bu operasyonu yapacağının habercisi sanırım. Çinde aynı biçimde tahıl stoklarını doldurdu. Covid, ekonomik kriz, FED kararı vb. ekonomik gelişimlere karşı Rusyanın müdehalesi askeri fırsatçılığı ... bu durum hiçde tesadüf durmuyor sanki. İngilterenin ab toluluğundan çıkması, abd - almanya arasında yaşanan trump zamanından ekonomik gerilim ve baskısal yaptırımlar. Şuan yaşanman kargaşasa iran ın bile global petrol ambargolarının gevşetilmesi... Ama nedense ABD = Türkiye alanında bir diyalog yok. ne halkbank, ne ekonomik, ne f35, ne f16 .Çünkü abd sorunları çözünce belliği, Suriyede işgal edilen topraklarda ypg-ırak-israil-parçalı suriye topraklarında fakrlı düşünceleri var. Bizim bu bölgede fırsat yapıp diyalog ile sıkıntılı bölgeleri, diyalog, anlaşma vb çözmemiz pozitif olabiliyor. yoksa Büyük birleşik  israil toprakları , ülkesi olacak buralar. Filistini ev, ev asimile ederek ilerliyor...