E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusların hayatı altüst oldu---

Rusların hayatı altüst oldu

Rusların hayatı altüst oldu
13 Mart 2022 - 14:58 borsagundem.com

ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’yı işgale başlaması nedeniyle Rusya’ya benzeri görülmemiş yaptırımlar uyguladı ve yüzlerce uluslararası şirket ülkeden çekildi.

Şarku’l Avsat’ın BBC’den aktardığı habere göre,ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’yı işgale başlaması nedeniyle Rusya’ya benzeri görülmemiş yaptırımlar uyguladı. Söz konusu  yaptırımların Ruslar üzerindeki etkisi şu şekilde kendisini gösteriyor;

Temel gıda maddeleri ve ilaçlar

Bu yaptırımların yürürlüğe girmesinden bu yana Rusların günlük hayatı önemli ölçüde değişti.

Gıda başta olmak üzere tüketici fiyatları işgal girişiminin ilk haftasında yüzde 2,2 arttı.

Bazı marketler, stok yapıldığına dair haberlerin ardından temel gıda maddelerinin satışını kısıtladı.

İlaç satışları yaptırımlara tabi değil, ancak büyük nakliye şirketlerinin hizmetleri askıya almasıyla, tedarikler zarar görebilir.

Rusya’nın Ukrayna’ya girmesinden bu yana ruble düştü ve bu da birçok perakendecinin fiyatlarını yükseltmesine neden oldu. 

Moskova’da çalışan bir AB vatandaşı olan Jan, “20 Şubat’ta 5 bin 500 rubleye (yaklaşık 57 dolar) yiyecek sipariş ettim ve şimdi aynı sepet 8 bin rubleye mal oluyor. Sütün fiyatı son iki haftada neredeyse iki katına çıktı” dedi.

Buna karşılık, şeker ve hububat fiyatları ise Şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 arttı.

Moskovalı Daria isimli bir vatandaş stok yaptığını söyleyerek, “4 kilo kahve, 4 litre ayçiçek yağı, 4 litre zeytinyağı ve dört şişe viski aldık. Ayrıca yüksek tansiyon için üç aylık bir ilaç siparişi verdim” diye konuştu.


Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve lüks eşyalar

Akıllı telefon ve TV fiyatları yüzde 10’dan fazla arttı. Türkiye’ye tatil fiyatları yüzde 29 oranında yükseldi.

Dizüstü bilgisayarların fiyatı neredeyse iki katına çıktı. Apple, Nike ve Ikea gibi büyük yabancı markalar artık ürünlerini Rusya’da satmıyor. Sıfır araba fiyatları da arttı.

Üniversitede öğretim görevlisi olan Pavel, beyaz eşya satın almak istediğini söyleyerek, “Ancak savaşın başladığı gün bazı fiyatların yaklaşık yüzde 30 arttığını gördüm. Buzdolabı, ocak, çamaşır makinesi ve su ısıtıcısı almayı başardım ve kapanmadan sadece bir gün önce Ikea’dan bir yatak ve bir dolap sipariş ettim” dedi.

McDonald’s şirketinin 847 restoran zincirini kapatılma kararı, grubun 30 yıl önce Sovyetler Birliği’nde şube açan ilk Batılı şirketlerden biri olması nedeniyle dikkatlerden kaçmadı.

Bu duyurudan birkaç saat sonra, restoranlarındaki yiyecekleri normal fiyatın 10 katına kadar satan Ruslar binlerce reklam verdi.

Bir mesajda, “Restoran zinciri kapanmadan hemen önce satın alınan nugget ve turtalar. Yabancı mutlulukları tatmak için son şansınız” ifadelerine yer verildi.


Kredi kartı ve internet hizmetleri

Rus bankaları Swift uluslararası ödeme sisteminden çıkarıldı.

Visa, Mastercard, American Express, Apple ve Google Pay Rusya’daki hizmetlerini askıya aldı.

Rusya Merkez Bankası, ekonominin yüzde 8 kadar küçülebileceğini bildirdi.

Fitness sektöründe çalışan Nataşa, “Bu durumun işimiz üzerinde büyük etkisi oldu. Müşteri sayımız azaldı. İnsanlar bizden kulüp üyelik ücretlerini iade etmemizi istiyor. Kira, ekipman ve temizlik maliyetlerimiz artıyor. Yaptırımlar yürürlüğe girdiğinden beri giderler ortalama yüzde 30 arttı” dedi.

Onunki gibi birçok işletmenin kapanacağı tahmin ediliyor. 

Dil okulu işleten Ekaterina ise yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı;

“Yaptırımlar daha şimdiden sorunlara neden oldu. Diğer ülkelerde tüm transfer ağları donmuş olduğu için ödeme yapamadığımız öğretmenlerimiz var. ABD, Almanya ve Letonya’da da ücretlerini ödeyemeyen öğrencilerimiz var. Bunu aşmanın yollarını bulduk ama şu anda her iş günü, yeni bir krizle mücadele etmekle başlıyor.”

 Ekaterina, Zoom engellenirse uluslararası grup derslerini nasıl yöneteceklerinden endişe duyduğunu söyleyerek, internet platformlarının Ukrayna’daki bir şirket tarafından sürdürülmesi nedeniyle sorun yaşadığını vurguladı.

Medyanın kapatılması

Yeni yasa, işgal eylemleri hakkında ‘sahte’ haberler yaydığı düşünülen herkesi hapse atmakla tehdit ediyor.

Bağımsız ve uluslararası medya ciddi kısıtlamalara tabi tutuldu, bazıları kapatıldı.

Savaş karşıtı protestolarda 13 binden fazla kişi gözaltına alındı.

Kimse ülkede bundan sonra ne olacağını tam olarak bilmiyor, ancak ekonomik yansımanın şiddetli ve uzun süreli olması bekleniyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı yenmesi Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

Sadece Rusya değil AB ekonomisi de sarsılacak

Zelenskiy: Rusya ile anlaşmaya başladık

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • roket adam14 Mart 2022 01:56

    İNCELDİĞİ YERDEN KOPSUN, seninleyiz putin.

  • Burk14 Mart 2022 00:57

    Moron dolar esekleri dolei geziden bu yana siz ve yabancilar 1,5dan bu seviyelere tasidiniz...kendi yarattiginiz zamlardan ve enf dan sikayet etmeyin ...hirsiz sermasye de sizden daha fazla zam gecirdi...bu sikayrt ettiginiz her ey sizin eseriniz...

  • vatandaş13 Mart 2022 22:34

    peki biz kimle savaştıkki yüde 100 devalüasyon yaşadık bizi kim soydu bilen varmı.

  • Yazz13 Mart 2022 20:35

    Telefon fiyatları yüzde 10 artmış bizde yüzde yüz artti

  • Yerli sermaye hedefiniz kuzey13 Mart 2022 20:23

    Bu bizim için fırsat o pazara türk markaları girmeli o gidenlerde bir kaç sene sonra geri dönmek için yalvaracak.

  • Bik13 Mart 2022 17:26

    Viski bulamayan Rus, votka için. Rusya da tam kapitalist olmuş, stokçuluk ve karaborsa almış başını gitmiş. Geliyor gelmekte olan enflasyon karşısında yastık altı altın ve döviz tutanların birikimi erimez.

  • AHMET ÖZBİR13 Mart 2022 17:10

    BAĞIMSIZ Ukranya'ya saldıran ZALİM RUS'dur, öyleyse SAVAŞI durdurmak RUS HALKI'na düşer. İnin SOKAKLARA, DEVİRİN KATİL PUTİN'i, KURTARIN KENDİNİZİ, EVLATLARINIZI!.. Türkiye'yi kendinize örnek alın, "DAİMA MAZLUMUN YANINDA, ZALİMİN KARŞISINDA OLUN!..

  • Halit kırcı13 Mart 2022 17:09

    Adamlar savaşıyor, dünya yaptırım uyguluyor gıda fiyatları yüzde 2,2 artmış. Biz de 1 yılda yüzde yüzden fazla arttı biz kimle savaşıyoruz acaba ???

  • 👍🏻13 Mart 2022 18:17

    Ösbire sor her konuda uzman o özellikle kıvırmada.

  • Mucise Reis ;)13 Mart 2022 17:01

    Avrupa ve ABd nin en büyük hatası şu. Rus isanlarını dışlamaları. Yani bilim insanı, sporcu, aydın sağlıkçı vb. ya düşünün. Rusya hava yolu stop yaptı durdu. maaşlar düşük ne olacak ? avruapd aiyi ücretlerle çalışabilir rusya aydınını kaybeder... Rusya sağlık personelı iyi maaşlar ile avrupaya gidebilir. bazı sanatçılar, kapğanan fabrikada kalıfı çok dil bilen insanlar vb. vb. burada kişisel ırkçılık ie avrupa ve abd stratejık hata yaptı. Aydın insanları alarak rusyayı ciddi biçimde diplere çekebilirler. Biden bile fikirsiz ve mantıksız adım atıyor.  piyanisti, sanatçısı osu busu rus diye dışlıyorlar :D onalr rusyaya giderse rusya zaten bir şekilde yeniden oluşumda güç bulur :D Biraz okuslar geçmişte yahudilerin eğitimli ilim bilim insanlarının nerelere gittiği neler yaptıgını Ki ABD  nasa ay programını Alman nazileri, esirlerini ABd vatandaşı yapıp ay programının temelini attırdı. Rusyada aynı biçimde. Tarih okunmalı ara ara

  • BORSACI13 Mart 2022 16:23

    şahsi düşüncem bu günleri ruslar mumla arayacak ama bulmaları da imkansız olacak çünkü rusya dünyayı karşısına aldı mazlum ukrayna halkına acımasızca saldırılarını dünya unutmayacakdır.ilerde de bedelini çok agır ödeyecek olan ruslardır.

  • Yorum13 Mart 2022 16:22

    Elli yerde yazdık hala hayal kuran var bakın rublen in 70 lerde gezmesin bile vatandaş kabullenemiyordu şimdi en iyi ihtimal yüzün üstünde Bi yerde kalıcı olacak ee türkiyede tatil fiyatları da en az %20 artar öyleyse cebinde para olmayan turist şimdi ne yapacak bu turist herkes tatile geleceği parayı stoğa ayırıyor gıda ve ilaç stoğu kimse şimdilik kıyafete almıyor kısaca savaş ekonomisi marjinal ikameye gidiyorlar

  • KARA BORSA13 Mart 2022 15:49

    II. Dünya savaşı bittiğinde Almanlar, bir taraftan molozlar arasında ölmüş at eti yerken bir yandan da yeni bir sistem hakkında düşünmeye başladılar. Conrad Adenaur bu manzara karşısında şöyle der: Umarım bir daha İsa bile gelse tüm yetkiyi tek kişiye verecek kadar aptal olmayız.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ13 Mart 2022 15:46

    Daha beter olsunlar asırlardır milyonlarca masum insanları ve müslümanları katlettiler.

  • Cevap13 Mart 2022 15:32

    Kapalı ekonomi izlemesi rusyayi baya zorlayacak...Avrupa Birliği ile ABD nin yaptırımı savaşın ne zaman biteceği belirsizliği piyasaları yüzde 100 etkileyecek bölgesel olarak Türkiye uzun yıllar dışarıya bağımlı politika izleyerek oda hakkına düşeni alacaktır... yönetimin Türk vatandasini sabır edin diyor...az kaldı sabır ediyoruz