E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiRubenis Tekstil ve Kontrolmatik sorusu---

Rubenis Tekstil ve Kontrolmatik sorusu

Rubenis Tekstil ve Kontrolmatik sorusu
26 Mart 2024 - 08:53 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

BÜYÜK ORTAK YÜZDE 10 PAYI SATACAK

SORU- Rubenis Tekstil alıp yıl sonuna kadar yatırım yapmak istiyorum. Sizce doğru bir karar mı yoksa hatamı yapıyorum? Ya da ne önerirsiniz?
Dilek Günay

CEVAP- Borsada kimi zaman yatırımcılar dönemsellikten istifade ederek kazanç sağlama yolunu tercih edebilmektedir. Özellikle turizm gibi sezonluk işlerde yatırımcılar iş hacmi artan firmalara yönelerek oluşan dalgalanmalardan yararlanma yoluna gidebilmektedir. Tabi bu tür sezonluk dalgalanmalardan yararlanmak ilgili şirketin gelir ve kâr büyümesini iyi takip etmeyi gerektirir. Bunun dışında dönemselliği olmayan şirketlerin hisselerindeki kısa vadedeki dalgalanmaları daha ziyade genel ekonomiye ilişkin gelişmelerle doğrudan alakalıdır. Bunun takibi ise bireysel yatırımcılar açısından hayli zor olması sebebiyle riski büyütür. Bu açıdan şirketin mali performansından bağımsız olarak gereksiz risklerin üstlenilmemesi açısından tavsiye edilir bir tarafı olmayacaktır. Tüm bunlardan ayrı olarak kârını düzeni olarak büyütmeyi başaran Rubenis Tekstil’in son açıkladığı 2023 dokuz aylık mali dönemde kârını yüzde 7,94 gerilettiği görülüyor. Şirketin hasılatındaki yüzde 72,36 oranındaki büyümeye rağmen kârın gerilemesinde maliyet ve giderlerdeki daha yüksek artış ile finansman giderlerinin büyümesi etkili oldu. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin sermayesinde yüzde 64,11 paya sahip bulunan Osman İpek, yüzde 10’luk payını satmak için SPK’ya yaptığı başvuru onaylandı. Satışı gerçekleştirecek olan ortağın hissenin piyasasını dalgalandırmaması açsından satış işlemini sürece yayması doğru yaklaşım tarzı olacaktır.

KÂRINI BÜYÜTECEK İŞ BİRLİĞİNE İMZA ATTI

SORU- Üç yıllık projeksiyonda Kontrolmatik’in fiyatı ne kadar primlenir?
Serhat

CEVAP- Bir hissenin ileriye dönük fiyatının ne boyutta artacağı esas itibariyle şirketin ticari performansını ne ölçüde artıracağı ile yakından alakalıdır. Daha açık ifade ile hissenin performansı firmanın gelir ve kar büyümesinin yanı sıra pazardaki konumlanmasının ne boyutta olduğuyla yakından ilişkili bulunmaktadır. Bu anlamıyla Kontrolmatik’e ait hissenin gelecekteki fiyat hareketi de şirketin alacağı işlerin büyüklüğü ve miktarıyla doğrudan alakalı olacaktır.
Kontrolmatik, enerji sektöründe sunduğu çözümlerle müşteri memnuniyetini üst seviyede tutma kabiliyetine sahip. Bu çerçevede yakın zamanda Enrjisa Üretim ile imzaladığı işbirliği anlaşması önemli. Tekirdağ’da kurulacak 250 MW’lık Rüzgar Enerji Santrali ve bin MWh’lık Enerji Depolama Tesisi projelerinde çözüm ortağı olacak. 1 milyar dolarlık projenin Kontrolmatik’e ciddi bir finansal katkısı olacak. Öte yandan bu iş birliğinin sağlayacağı sinerji şirketin sektöründe daha güçlü ve rekabetçi bir yapıya bürünmesine olanak tanıyacak. Firmanın mali tabloları incelendiğinde büyüyen kârlılık dikkat çekiyor. Son açıkladığı 2023 dokuz aylık dönemde de gelir ve kâr büyümesi sürüyor. Şirketin dönem sonu ana ortaklık kâr artışı yüzde 184 seviyesinde bulunuyor. Büyümenin sürmesi aynı zamanda hissenin güç toplamasına olanak veriyor.

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (26.03.2024)

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 26/03/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 240,00
En Yüksek: 242,10
En Düşük: 232,30
Değişim 2,26 %
FK: 57,99
PD / DD: 24,81
İşlem Hacmi 1.289.918.561
Toplam Adet: 5.415.307
Ağırlıklı Ort.: 238,20
Son Değer: 37,08
En Yüksek: 37,60
En Düşük: 36,24
Değişim -0,70 %
FK: 52,35
PD / DD: 1,43
İşlem Hacmi 53.383.619
Toplam Adet: 1.437.564
Ağırlıklı Ort.: 37,14
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)