E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRobotlar yatırımcıyı yüzünden tanıyacak---

Robotlar yatırımcıyı yüzünden tanıyacak

Robotlar yatırımcıyı yüzünden tanıyacak
17 Ocak 2023 - 14:10 borsagundem.com

ABD borsalarında çok tartışılacak bir araştırmaya başlanıyor. Carnegie Mellon Üniversitesi traderların yüz hareketlerini yapay zeka ile inceleyerek borsada alım-satım sinyalleri yakalamayı amaçlıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gözlerin kalbin aynası olduğu söylenir. Ancak bu söz yakın zamanda sadece romantik amaçlarla değil, para kazanmak için de kullanılabilecek.

Yapay zeka araştırmalarının önde gelen kurumlarından Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları, traderların ifadelerini izlemek için yüz tanıma algoritmalarını kullanarak bir çalışma başlattılar. Amaçlarıysa ruh hali değişimleri ve piyasa dalgalanmaları arasındaki korelasyonları bulmak.

Araştırmaya göre traderlar hevesli görünüyorsa, borsalarda satın alma zamanı gelmiş olabilir. Kaşlar normaldekine göre daha çatıksa bu satış zamanı anlamına gelebilir. Projenin patenti için başvuru ABD’de 13 Eylül 2022’de yapıldı.

Projenin başındaki isim Mario Savvides, araştırma sonucunda ulaşmaya çalıştıkları hedefleri açıklarken şu ifadelere yer verdi:

“Piyasa, insan duyguları tarafından yönlendiriliyor. Birim aklımıza gelen fikir şuydu: İfade veya hareketler gibi şeylerden volatilitenin erken göstergelerini soyutlayabilir miyiz? Herkes heyecanlanıyorsa ya da herkes omzunu silkiyorsa ya da herkes başını kaşıyor veya öne eğiliyorsa... Bir olaya beş saniyelik bir zaman dilimi içerisinde herkes tepki mi verdi?”

Bloomberg yazarı Parmy Olson’a göre projenin ana aşaması 2023’ün üçüncü çeyreğinde başlayacak ve 12 ay sürecek. Çoğunlukla ABD’de bulunan yatırım firmalarından yaklaşık 70 trader proje kapsamında izlenecek. Savvides'e göre, gün boyunca bu traderların yüzlerini ve hareketlerini kaydetmek için bilgisayarlarına monte edilmiş kameraları olacak. Kameralar, daha önce AnyVision Interactive Technologies olarak bilinen bir İsrail şirketi olan Oosto'nun yazılımına bağlanacak. Yatırımcıların yüzlerindeki değişikliklerin bir uyarı sistemi veya yatırım firmalarına satılabilecek bir volatilite endeksi geliştirmesi umuluyor.

Havaalanları ve işyerleri için yüz tanıma tarayıcıları yapan Oosto, çalışmadaki firmaların isimlerini vermeyi reddetti, ancak bu şirketlerin araştırmadan çıkarılan herhangi bir yeni araca erken erişim sağlayacağı söylendi. Projedeki traderların görüntüleri kendi bilgisayarlarında veya kendilerine ait fiziksel araçlarda kalacak. Ancak ifade ve hareketleri temsil eden veriler ve sayılar araştırmacılara gönderilecek.

2017 yılında yüz işaretleri konusunda bir çalışma yapan Savvides insan yüzünde sık sık pozisyon değiştiren 68 farklı nokta olduğunu belirtiyor.

Sistem ayrıca traderların bir meslektaşıyla konuşup konuşmadığını veya ekranlarına bakıp bakmadığını görmek için traderın bakışlarını da izleyecek ve diğer meslektaşlarıyla aynı şeyleri yapıp yapmadığını kontrol edecek.

Savvides, “Bir piyasa sinyaliyle ilişkili olup olmadıklarını görmek için test edeceğimiz arama algoritmalarından oluşan koca bir alet çantamız var. Samanlıkta iğne arıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre günümüzde reklamcılık ve perakende sektörü gibi alanlarda yüz analizi teknikleri halihazırda kullanılıyor. Bir reklamın ne kadar heyecan verici olduğunu anlamak, müşterilerin ne kadar sıkıldığını görmek veya mülakata katılan bir adayın ne kadar hevesli olup olmadığını belirlemek amacıyla yüz analizi algoritmaları sık sık devreye sokuluyor.

Ancak Olson söz konusu araştırmanın geleceğin daha distopik dünyasına ilk bakış niteliği taşıdığını söyledi. Ticaret algoritmaları yıllardır hava durumu, sosyal medya veya uydulardan gelen bilgileri kullanmaya çalışılıyordu. Ancak Bloomberg yazarı ekstra veri için traderların direkt kendilerini sömürmesinin bir miktar aşağılayıcı olduğunu belirtiyor.

Olson ayrıca araştırmanın hiç bitmeyen bir döngü oluşturabileceğine da dikkat çekti. Zira borsaların sürü psikolojisiyle hareket edeceğine inananlar için durumun çok daha kötü bir noktaya geleceğine dikkat çekti.

Devler tartışıyor: Yatırımlarda klasik formül geçerli mi?

 

Boğa piyasasını şekillendirecek 3 gelişme

 

İşte doğru yatırımın 10 altın kuralı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)