E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRisk priminde düşüş TL varlıklara ilgiyi artırır mı?---

Risk priminde düşüş TL varlıklara ilgiyi artırır mı?

Risk priminde düşüş TL varlıklara ilgiyi artırır mı?
18 Aralık 2020 - 09:15 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde yurt içi v yurt dışı piyasalardaki rakamlara yakından bakılıyor.

S&P 500 endeksinde artı kapanışın üçüncü güne taşındığı ortamda GBP kaynaklı haber akışının merkezde yer alarak global işlemlere yön verdiği pozisyonlanma devam ediyor. GBPUSD paritesinde Nisan 18’den bu yana test edilen en yüksek seviye olan 1.3624’ün ardından taraflardan gelen karışık-negatif mesajlar kısmen baskılanmaya neden olsa da hafta sonu uzlaşıya varılması beklentisi ve bu durumun müzakerelerde öne çıkan taktik olarak değerlendirilmesi genel ortamın korunmasına imkan tanıyor. ABD’de ise mali teşvik paketinin 900 milyar dolarlık hali ile 2020 yılı tamamlanmadan geçmesinin olasılığı artıyor. Senato Çoğunluk Lideri McConnell –ki bu süreçte en kilit isimlerden birisi olduğunu özellikle belirtmek gerekiyor- anlaşmanın yakın olduğunu ve hafta sonu da çalışarak çıkarmak için çaba harcayacaklarını belirtti. Öte yandan pandemi kaynaklı vaka artışındaki hızlanma ve tam kapanma şeklinde olmasa da yerel bazda alınan önlemlerin ABD makro verileri üzerindeki etkileri gözlenmeye devam ediyor. Son olarak dün izlenen gecikmeli haftalık işsizlik maaşı başvurularında ikinci kez yukarı yönde sapma gerçekleşti ve 3 ayın en yüksek rakamı olan 885 bin kişi seviyesi takip edildi. Bir önceki hafta verisi de 862 bin düzeyine revize edildi.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.27 değer kazancı ile EMFX grubu içerisinde ikinci sırada yer alırken, BİST 100 endeksi kapanışı %0.50 primlenmeye paralel 1399 puan seviyesinden günü tamamladı. 10Y vadeli tahvilde faizin son seviyesi %13.03 düzeyine gerilerken, 5Y vadeli ülke risk priminde kapanış 336bp ile pandemi öncesi seviyelerden gerçekleşti. Özellikle CDS cephesinde gözlenen aşağı yönlü hareketliliğin lira çaprazları açısından ek oyun alanı sağladığını düşünüyoruz.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançlarına işaret ederken, işlem hacimlerindeki düşüş ise mevsimsel etkilerin de katkısıyla devam etti. Euro Stoxx 50 %0.50, FTSE 100 %-0.30, DAX %0.75 ve Rusya (RTS, USD) grubu %1.37 ile günü tamamladı.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan iyimserliğin korunduğu görüldü. Majör ABD endekslerinin tamamında değer kazançları takip edilirken, Nasdaq gerek %0.84’lük primlenmesi gerekse işlem hacminin son 1 ay ortalamasının %5.43 üzerinde gerçekleşmesi ile ayrışma sergiledi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da pozitif tarafta kalma eğilimi içerisinde olurken Bovespa %0.46, Merval ise %-0.17 ile günü tamamladı.

Asya’da haftanın son işlem gününde ağırlıklı değer kayıpları öne çıkıyor. TSİ 08.15/ NKY 225 %-0.15, Hang Seng %-0.67, CSI 300 %0.03 ve KOSPI %0.13 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.5267 ile yatay seyrederken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5315 ile yuanda değer kazancına işaret ediyor.

Zirvelerde tutunmaya çalışırken, volatilite oldukça sınırlı

Küresel piyasalar, haftanın son işlem gününde karışık seyirde

Günün önemli şirket haberleri 18/12/2020

Haftanın son işlem günü hafif negatif açılış bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)